Her isteyen balkonu odasına katamayacak

DAHA ÇOK KİRA ALMAK İÇİN

Avukat Cevat Kazma, balkonun odaya katılmasının en büyük sebebinin ise daha çok kira talep etmek olduğuna dikkat çekti. Cevat Kazma, “Kira getirisi için oda büyüklükleri her zaman balkondan daha fazla ön plana çıkıyor. Odalar ne kadar genişse kiralar da, evin beledi de ona göre artıyor. Fiyat artışında balkonun çok fazla etkisi olmuyor. Balkon Türkiye’de kullanılmayan alan olarak görülüyor” diye konuştu.

Birçok mülk sahibi daha geniş odalara sahip olabilmek adına, balkon ve teras gibi açık alanlarını dairelerine ekliyor, bu durum apartman ve sitelerde birçok kez tartışma hatta dava konusu oluyordu. Yargıtay’a uzanan bir dava, bu konuda emsal bir kararın çıkmasını sağladı. Karara göre, balkonun ya da terasın odaya dahil edilebilmesi için binadaki ya da sitedeki tüm kat maliklerinin onayı gerekecek.

İTİRAZ OLMAMALI

Kararı yorumlayan Avukat Cevat Kazma, artık tek kat malikinin itiraz etmesinin dahi uygulamayı gerçekleştirmeye engel oluşturacağını açıkladı. Bu gibi durumlarda oy çokluğunun hiçbir öneminin kalmadığını ifade eden Cevat Kazma, Yargıtay’ın bu uygulamaları mimari proje değişikliği olarak değerlendirdiğini söyledi. Cevat Kazma, “Balkonun odaya dahil edilmesi ve balkonun kapatılması uygulamaları birbirinden farklı olarak değerlendiriliyor” dedi.

OLAYA HERKES DAHİL

Amaç sadece balkonu kapatmaksa kat maliklerinin 4/5’inin kabul oyunun yeterli olabildiğine dikkat çeken Avukat Cevat Kazma şöyle devam etti: “Duvar ortadan kaldırılacaksa oy birliği olmalı. Daha önce kat malikleri oy çokluğu ile bu uygulamaları yapabiliyordu. Yargıtay’ın kararı sonrası oy çokluğu değil oy birliği aranacak.” Karar mevcut site ve apartmanlardaki tüm kat maliklerini yakından ilgilendiriyor. (Murat GÜLDEREN Vatan)