Moskova'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi sona erdi. İki ülke arasında varılan anlaşmaların imzalanmasının ardından iki lider açıklama yaptı.Putin yaptığı açıklamada; "İş vizesi konusu yasağı kaldırılacaktır. Bunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Öncelikle değerli dostum Sayın Putin'e şahsıma ve heyetime gösterdiği misafirperverlikten dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Bizler üst düzeyli işbirliği konseyini 2011 yılında tesis ettik. Amacımız dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerini kurumsallaştırmaktır. 7 yılık sürede konseyin bu görevi layıkıyla yerine getirdiğini görüyoruz.

Yeni işbirliği alanları tesis ederek münasebetlerimizi daha da genişletiyoruz. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde ikili görüşmelerimizi ele aldık. Geçen sürenin muhasebesini yaptık. Halen gündemimizi meşgul eden sorunlu hususları masaya yatırarak neler yapabileceğimiz mütalaa ettik. Türkiye ve Rusya iki ülke arasındaki köklü ilişkileri ilerletme konusunda kararlıyız.

Başta rejim olmak üzere tüm tarafların samimiyetle çalışması gerekiyor. Bir terör örgütüyle başkasının bertaraf edilemeyeceği artık kabul edilmelidir. İnşallah karşılıklı güven temelinde işbirliğimizi sürdüreceğiz. türkiye ile Rusya Federasyonu'nun ortak çıkarları ve yakın işbirliği birilerini rahatsız edebilir. Ancak bizler provokasyonlara gelmeyecek terör örgütlerinin ikili ilişkilerimizi zedelemesine izin vermeyeceğiz. Ben bu vesile ile suikast sonucu hayatını kaybeden Karlov'u saygı ile anıyorum. Sayın Karlov özverili çalışan çok başarılı bir diplomattı. Bizler Karlov'u sürekli hatırlayacağız.

 

RUSYA İLE TÜM ALANLARDA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

Erdoğan: Özellikle gerek Türkiye gerekse Rusya olarak Suriye'de attığmıız adımlarda askeri her türlü işbirliğini yapıyoruz. Bu konuda gerek Genelkurmay Başkanlırımız Dışişleri Bakanlarımızın ve istihbarat örgütlerimizin yoğun işbirliği var. İnsani yardım konusunda da yine bu işbirliğimizi devam ettirmenin çok çok isabetli olacağı kararlılığındayız. Bunu da bugün yine aramızda karara bağladık. Bu olay artık terörü de aşmış vaziyette. Terör örgütleri ile yaptığımız mücadele başta DEAŞ olmak üzere PYD, FETÖ Nusra aklınıza hangisi gelirse hepsiyle bir mücadele kararlılığında olmaya mecburuz. Çünkü o insanların huzurunda bizler yönetici olarak sorumluyuz. Bunun bilincinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanında aramızda da bugün yemekte konuştuk İstanbulumuzda bugün 11:30 civarında bir helikopterin malesef oradaki bir kuleye çarpmak suretiyle içindeki iki pilot ve 5 yolcu 4'ü Rus 3'ü Türk olmak üzere rahmetli oldular. Bunu burada ifade ederek ailelerine başsağlığı diliyorum. Gerek Rusya'daki bütün ailelerinin acılarını bu vesile ile paylaşmak istiyorum. Sayın Başkan ve heyete de taziyemizi iletmiş durumdayız teşekkür ederim.

Erdoğan: Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü bizim temel hedefimizdir. Buraların parçalanmasına gerçekten tahammülümüz yoktur. Türkiye olarak her iki ülke ile de geniş ve tarihi bir derinliğe sahip bağlarımız var. Kültür, akrabalık bağlarımız var. Fakat son dönemdeki gelişmeler yaklaşık 3 milyon Suriyeli bizim topraklarımızda ve onlara ev sahipliği yapıyoruz. Şu ana kadar yapılan yardımlar 25 milyar doları aşmış vaziyette. Bunu yeterli bulmuyoruz ancak bu insanlar sürekli tehdit altında. Astana ile bir ateşkes sürecine girildi. Halep'te çok büyük bir göç hadisesi oldu. Türkiye Rusya'nın işbirliği ile bu insanların İdlib'e taşınması sağlandı. Tek dileiğimiz tek arzumuz gerek Cerablus'ta Dabık'ta, El Bab'daki Suriyeli vatandaşların yerlerine yerleşmesi yeni bir sürecin başlaması demektir.

Şimdi Münbiç süreci var. Orada özellikle Türkiye Rusya olarak koalisyon güçleri ile işbirliği yapalım istiyoruz. Orada da Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım. Terör örgütlerinin oraları işgali değil, kendi halkının oraya yerleşmesidir arzumuz. Rakka terör örgtlerinin en büyük örgütlendiği yerdir. 3 bin civarında DEAŞ'lının orada olduğu bize gelen istihbarat bilgileridir.

 

BÖLGE İNSANLARI ORAYA YERLEŞMELİ

Irak'ta DEAŞ her geçen gün gücünü kaybetmektedir ve halk yeniden bölgesine yerleşmektedir. Sincar'da PKK terör örgütünün durumu söz konusu. orası da onlardan yavaş yavaş temizleniyor. Özellikle terör örgütlerinden oraları temizleyip kendi halkını kendi insanını oraya yerleştirmek en büyük hedefimizdir.

 

Putin'in açıklamalarından satırbaşları;

Bizim işbirliğimizde doğalgaz sevkiyatını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl güzel bir güzergah da kuracağız Türk Akımı ile. Türkiye ile ortak yatırım fonu kuruyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali'ne devam ediliyor. 4 Ayrı bloku kuruluyor ve bu barışçıl nükleer sektöründeki işbirliğimizin temel ortaklığı. Hem Nükleer Güç Santrali hem de Türk Akımı çevre dostu olan iki projedir. Enerji güvenliğimizi arttıracak projelerdir.

 

İŞ VİZESİ YASAĞI KALDIRILIYOR

İş vizesi konusu yasağı kaldırılacaktır. Bunda mutabık kaldık. Bu teknik bir konu. Diğer konularda da sorunları çözmeye devam edeceğiz. İstihbarat birimlerimiz arasında terörle mücadelede işbirliğimiz şarttır.(Vatan)

 

TÜRKİYE YİNE GÖZDE BİR ÜLKE OLDU

Kültürel alandaki işbirliğimizi de ele aldık. Türkiye her zaman olduğu gibi yine gözde ülke haline gelmeye başlıyor Rus turistler için. Rusya ve Türkiye'nin rolü ve çabaları sayesendi sadece ateşkes rejimi değil somut doğrudan ihtilafa katılan taraflar arasınad Astana'da müzakerelere başlatılabildi. 

 

TÜRKİYE İLE DEAŞ'A ORTAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Rusya Türkiye ve İran sayesinde Suriye'de ateşkes muhafaza ediliyor ve oradaki şiddet büyük ölçüde azaltıldı. Türk partnerlerimizle özellikle DEAŞ'a karşı ortak mücadele sürdürmeye kararlıyız.

Putin: İlişkilerimize bakılırsa perspektiflerle ilgili doğrudan dürüstçe şunu söyleyebilirim oradaki durum kolay bir durum değil. Orada bir çok çelişki var hem bölgede hem de ülkede. Ben temkinli bir iyimserlik ifade etmek istiyorum. Ciddi ağırbaşlı oyuncuları da bu sürece katmaya çalışıyoruz. Bunların arasında ABD de var. Ateşkse ilan edildi. Siyasi müzakerelere geçişi sağladı. Biz de bunu devam ettirmek görüşündeyiz. Toprak bütünlüğünün korunması muhafaza edilmesi gerekmektedir. Suriye meselesinin çözümü için çok önemli.(Vatan)