EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Yeni Kent Merkezi'nin Konak ilçesi sınırlarını kapsayan kesiminde Aralık ayından itibaren yaşanan imar krizini, bu akşam onayladığı yeni plan ve plan notlarıyla çözdü. Meclis, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattının yapımı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da 871 milyon 873 bin TL kredi alma yetkisi verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı ilk toplantısı Başkan Aziz Kocaoğlu'nun başkanlığında yapıldı. Meclis'te CHP, AKP ve MHP Grupları, Başkan Kocaoğlu'nun 397 yılla yargılandığı 129 sanıklı Büyükşehir davasından beraat kararı çıkması nedeniyle geçmiş olsun dileklerini açıkladı. Meclis gündemine yer alan iki önemli madde ise oybirliğiyle geçti.

İzmir'de Yeni Kent Merkezi Planları'nın Konak ilçesi sınırlarını kapsayan kesiminde 1/1000 ölçekli imar planlarındaki "turizm-ticaret" lejant ve plan notu değişikliğinin İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından yürütmesinin durdurulması ve yeni planın Konak Belediye Meclisi'nde onaylanmaması nedeniyle ortaya çıkan imar krizi Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çözüldü. İmar Komisyonu'nun oybirliğiyle uygun bulduğu mahkeme kararı doğrultusunda hazırlanan imar planı ve plan notları Meclis tarafından kabul edildi. Meclis "1/1000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı (Alsancak Liman Arkası Kesimi) ile 1/1000 ölçekli Yeni Kent Merkezi Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı (Halkapınar-Salhane Kesimi) "Turizm-Ticaret" kullanımını tarifleyen plan notunu; iptal edilen İmar Planı Değişikliği ve Lejant Paftasında yer alan mevzuata ilişkin düzenlemeleri onayladı. Bu kararla Yeni Kent Merkezi'nin mahkeme kararı doğrultusunda yeniden düzenlenen 1/5000 ölçekli planlarına uyumlu 1/1000 planların geçerlilik kazandı. Aralık ayından itibaren olası yatırımların önünde ruhsat engeli olacak durum düzeldi. Büyükşehir Belediye Meclisi, 2017 - 2018 - 2019 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi'nde 2017 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere, finansman kuruluşlarından 841 milyon 873 bin TL veya eşdeğeri yabancı döviz cinsinden nakdi krediye sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yetki talep edilen önergeyi de oybirliğiyle kabul etti.(Utku BOLULU /  DHA)