Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Murat Karaçanta, Valilik Koordinatörü Dr. Ayhan İzzetinoğlu, Türk Tarih Kurumu temsilcisi Semih Erdal basın toplantısıyla '1081 Çakabey ve İzmir Fetih Kutlamaları' programını açıkladı.

Vali Yardımcısı Taşbaşı, İzmir Valiliği, Türk Tarih Kurumu organizasyonu, İzmir'deki üniversiteler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle kutlama programının hazırlandığını söyledi. Türk Tarih Kurumu araştırmaları sonucu 25 Mart 1081 tarihinin İzmir'in fethi olarak kabul edildiğini ve bu yıldan itibaren törenler yapılmasına karar verildiğini belirtti.  

İzmir'in Fethi Kutlamaları 18 Mart Cumartesi günü Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) açılacak '1081 Çakabey Türk Tarih Kurumu İzmir Kitap Günleri' ile başlayacak. Etkinlikler 24 Mart Cuma günü AKM'de yapılacak '1081 İzmir'in Türkler tarafından fethi kutlamaları ve Uluslar arası Çaka Bey Sempozyumu' ile devam edecek. Selçuk'ta Kulüplerarası Çakabey Bisiklet yarışları, İzmir Ülkü Park'ta Fetih Rallisi yapılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma gemisiyle 24-25 Mart'ta öğrenciler ve halk gezileri gerçekleştirilecek.

İzmir'in fetih günü ilan edilen 25 Mart'ta ise Gündoğdu Meydanı'nda fetih kutlamaları yapılacak. Kutlamalarda Mehteran Birliği gösterisi, logo, ortaokullar arası resim, kompozisyon, şiir, hikaye, ilkokullar arası satranç turnuvası, genç ve yıldızlar futbol turnuvası, bisiklet yarışı ve fetih rallisi ödül töreni yapılacak. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın vereceği konser ve zeybek gösterisinden sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma gemisine ziyaret gerçekleştirilecek. 26 Mart Pazar günü Selçuk İsa Bey Camisi'nde Çakabey ve şehitler anısına mevlit okutulacak. Selçuk, Efes, Meryemana Evi ve Şirince köyüne gezi düzenlenecek.