EGE MECLİSİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum çalışması için geldiği Aydın'da ilk ziyaretini Buharkent İlçesi'ne yaptı. Burada kahvehanede vatandaşlarla oturan Kemal Kılıçdaroğlu, sandıktan 'evet' çıkması durumunda gerginliklerin, kutuplaşmaların sona ereceğinin söylendiğini hatırlatarak “Kutuplaşmayı siz yarattınız. Yurt dışında yaşayan herkes, Türkler diken üstünde. Acaba bizi geri gönderecekler mi? diye. Diline hakim olamayan adam, devleti iyi yönetemez. Devleti iyi yönetecek adam diline hakim olacak. Söylediği lafın nereye gideceğini bilecek" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli açılış ve ziyaretler Aydın'a geldi. Referandum çalışmalarını da yürüten Kemal Kılıçdaroğlu, kentteki ilk ziyaretini Buharkent İlçesi'ne yaptı. Burada cadde üzerinde vatandaşları selamlayan, esnafı ziyaret edip işlerini soran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra bir kahvehaneye gitti. Burada vatandaşlarla çay içen Kılıçdaroğlu, ardından otobüs üzerinden konuştu. Rejimin değiştirilmek istendiğini öne süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 

“Tek adam rejimine geçmek istiyorlar. Elimizi vicdanınıza koyup 16 Nisan'da sandığa gideceğiz. Doğrusu nedir? Eğrisi nedir? Vatandaş sandığa gidecek. Erzurum Kongresi'ni tek adam yapmadı. Sivas Kongresi'ni tek adam yapmadı. Amasya Tamimi'ni tek adam yayımlamadı. Hep birlikte mücadele ettik. Bir kişiye bütün yetkiler verilmez dedik. Söylemeye devam ediyoruz. Önümüzde fırsat var. Demokrasiyi savunma, güçlendirme fırsatı. Bütün yetkileri bir adama mı verelim? Ortak aklı mı etkin kılalım? Mesele bu kadar basittir. Tek adamların olduğu rejimlere bakalım. Saddam vardı Irak'ta ne oldu? Kaddafi vardı Libya'da ne oldu? Suriye'nin durumu malum. Biz kendi devletimizi kurarken bütün yetkileri tek adama vermedik. Milli iradeyi biri kişi neden kaldırsın. Beraber çalışıp mücadele edeceğiz. Benim sorumluğum var. Sizin de sorumluluğunuz var. Bir kişi neden her şeye hakim olsun. Bizim aklımız yok mu?"

"ŞU SORUNUN CEVABINI MERAK EDİYORUM"

"Evet' diyenlerin 'rejim değişikliği değil' dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Rejim değişikliği değil de nedir? Suriye'de de, İran'da da, Libya'da da cumhuriyet vardı. Aynı rejimiydi. 140 yıllık parlamento geleneğimiz var. Bakanlar kalkacak. Hiçbir milletvekili bakan olmayacak. Başkanın kaç yardımcısı olacak kimse bilmiyor. Çünkü yetki bir kişide, kimse bilmiyor. Şimdi söz sizde, millette. 'Neden Anayasa Mahkemesi'ne gitmiyorsunuz' dediler. Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözünü hatırlatalım. Amasya'da söyledi. 'milletini istiklalini, yine milletini azim ve kararlığı kurtaracaktır.' Milletin istiklalini 2017 yılında yine milletini azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Sandığa gidip tek adamlığa karşı çıkacaksınız. Şu sorunun cevabını hep merak ediyorum.Cumhurbaşkanı tarafsız mı olmalı? Cumhurbaşkanı partizan mı olmalı? Partizan olsun diyorsanız giden 'evet' verin. Ama partizan olmasın diyorsanız, memleketin hayrı için 'hayır' oyunu kullanın. Bunu söylüyorum."

"KUTUPLAŞMAYI SİZ YARATTINIZ"

Sandıktan 'evet' çıkması durumunda gerginliklerin, kutuplaşmaların sona ereceğinin söylendiğini de hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Kutuplaşmayı siz yarattınız. Yurt dışında yaşayan herkes, Türkler diken üstünde. Acaba bizi geri gönderecekler mi? diye. Diline hakim olamayan adam devleti iyi yönetemez. Devleti iyi yönetecek adam diline hakim olacak. Söylediği lafın nereye gideceğini bilecek. Denizli işadamları merak ediyor. 'İhraç ettiğimiz malları Avrupa'ya gönderiyoruz, onlarda almazsa kime satacağız' diyorlar. Domatesi, fasulyeyi, tekstili nereye satacaksınız?" dedi. Bu sırada vatandaşların 'Barzani' diye seslenmesi üzenine Kılıçdaroğlu, “Davet ettiler değil mi. Buraya getirdiler. Biliyorsunuz" karşılığını verdi.

 

"EVET'İ ANLATAMIYORLAR"

Referandumda 'hayır' oyu için destek isteyen Kılıçdaroğlu, “Hayır diyenlere terörist diyorlar. Çünkü nedene evet diyeceğini anlatamıyorlar. Çünkü buna evet diyecek tarafı yok. Bir kişiyi ikna ettiğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti'ni 24 saatte ele geçirebilirsiniz. Bunlar FETÖ diyorlardı. '35 yılda paralel devlet kurdular' diyorlar. 35 yıla gereke yok, bir kişi her şeyi yapacak. 1 Mart tezkeresini unutmayın meclis buna izin vermedi. Bu meclis milli iradeyi temsili eden meclistir. Beraber kardeşçe yaşamak için. Bayrağın altında onurumuzla yaşamak için" sözleriyle konuşmasını bitirdi. Otobüsün önünden vatandaşları selamlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nazilli'ye gitmek üzere yola çıktı.

 

"ONLARA TEK YANIT VERMEDİM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli açılış ve ziyaretler geldiği Aydın'da, Nazilli ilçesine de ziyaret etti. Burada ilçe merkezinde halkı selamlayan referandum için 'hayır' oyu isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Ahmet Şensan Kültür Merkezi'nde, muhtarlarla, STK, sendika başkanları ve üyeleriyle biraraya geldi. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, "CHP genel başkanı olarak değil, bir vatandaş olarak, bayrağını ülkesini seven her türlü mücadeleyi göze alan vatandaş olarak hitap edeceğim. Çünkü bu bir memleket meselesi. Parti meselesi değil. Hepimizi ilgilendiriyor. Hangi partiden, kimlikten olursak olalım. Bu ülkede birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kutuplaşma, kavga, ağır laflar etmek istemiyoruz. Son konuşmalarda doğrudan beni hedef alıp namusumuza laf ettiler. Ama ağzımdan tek laf çıkmadı çıkmayacak. Bu millet kavgadan, ayrışmadan bıktı. Kavgasız yaşamak istiyoruz" dedi. 

 

SALONDAKİLERE SORULAR SORDU

"Şimdi düşünme zamanı size ilk sorum şu olacak" diye seslenen Kılıçdaroğlu, "Sizler partizan cumhurbaşkanı mı istersiniz? Tarafsız bir cumhurbaşkanı mı istersiniz" dedi. Salondaki vatandaşların 'tarafsız' yatını vermesi üzerine Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Tarafsız olmalı. Çünkü 80 milyonu temsil ediyor. Ben tarafsız olamam. Çünkü ben CHP genel başkanıyım. Binali Bey, Devlet bey tarafsız olamaz. Anayasaya göre yemin metninde de bizim için tarafsızlık yoktur. Tarafsızlık cumhurbaşkanı yemininde vardır. Farz edelim seçildi. Arabasında kendi partisinin bayrağını mı, Türk bayrağını mı taşıyacak? Nasıl olacak? Devleti kurarken her şeyi düşünerek kurdu atalarımız. Kim arabasında Türk bayrağı taşır. Cumhurbaşkanı, vali, büyükelçi. Ben taşıyamam, başbakan, bakanlar taşıyamaz çünkü hiçbirisi tarafsız değil. Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı, vali, büyükelçi tarafsız olmalı. Devleti temsil ederler. Bütün geleneğimizden vazgeçiyoruz. Bu sorun benim değil hepimizin sorunu. Bütün vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Her partilinin düşünüp sandığa öyle gitmesi lazım." 

Kemal Kılıçdaroğlu ikinci soru olarak salondakilere "Cumhurbaşkanı, Meclis'i fesih etsin mi etmesin mi?" diye sorarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer bir kişi seçildi, orada da 600 milletvekili var. Bir sabah kalkıp fesh ediyorum. Bu yetkiyi vermeye hazır mısınız? Öyle bir yetki verilemez arkadaşlar. Niye verilemez? Aklımızda tartalım. Çünkü 600 milletvekilini oraya seçip gönderen milletin kendisidir. Milli iradeyi temsil eder.  Sevgili muhtarlar, STK, sendika başkanları bu bir parti meselesi değil, memleket meselesidir. Tarihten örnek vereceğim. 1924 anayasası görüşülüyor. Böyle bir karar Atatürk için verilmek isteniyor. İki genç milletvekili kürsüye çıkıp 'Atatürk'ü çok seviyoruz. Neler yaptığını biliyoruz ama bizi TBMM'ye seçip gönderen milletir. Dolayısıyla milletin yetkisini kimse fesh edemez' dedi. Bu yasa, oy çokluğuyla retdediliyor. Babalarımızın dedelerimizin bu kadar duyarlı olduğu ülkede, aynı duyarlılığın gösterilmesini istiyorum."

 

"EVET OYU KULLANMANIN VEBALİ AĞIRDIR"

Devletin yapısını ve işleyişini bir kişinin belirleyeceğini de savunan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir kişiye yetki veriyoruz 'al tepe tepe kullan' diyoruz olmaz. Bunun partilerle ilgisi yok. 'Evet' oyu kullanmanın vebali ağırdır. Hepimizin oturup düşünmesi, sandığa öyle gitmemiz lazım. Düşünme sağduyu zamanı. Ön yargılarla sandığa gitme zamanı değil. Aklımızı kullansak, aklımızı başkasına kiraya vermezsek, o benim yerime düşünüyor, yapıyor demek bu doğru değil. Başbakanlık kaldırılmalı mı? Yeni modelde yok. Niye yok? Çünkü TBMM'den güvenoyu ister. Yani milletten güvenoyu ister. Yeni sistemde bu yok. Güvenoyu da yok. Bana birisi çıkıp makul bir gerekçe sunsun. Cumhuriyetin kuruluşundan beri vardı. Şimdi başbakan olmayacak. Kaç bakan olacak. Sayıyı kimse bilmiyor. Kaç bakan olacağı bir kişinin takdirine bağlı. Hiçbir bakan, milletvekili olmayacak. Peki bu milletvekilleri ne iş yapacak o zaman" dedi. 

 

"HİÇBİR BAKAN, BÜROKRAT TELEFONA ÇIKMAZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Beklersiniz değil mi? Aydınlı milletvekili, bakan olsun diye. Ama olmayacak. Hiçbir milletvekili bakan olmazsa, başkan yardımcı olmazsa ne olur? Ben size söyleyeyim mi? Bir derdiniz oldu. Çözemediniz. Ne yapıyorsunuz? Milletvekiline anlatıyorsunuz. Gidiyorsunuz meclise. Derdinizi anlatıyorsunuz. Olay çözülür ya da çözülmez ama derdinizi anlatıyorsunuz. Yeni modelde milletvekillerine telefon açmanıza gerek yok. Çünkü bakanların parlamentoya sorumluğu yok. Hiçbir bakan, bürokrat telefona çıkmaz. Bu nasıl bir model değerli arkadaşlar. Dünyada yok. Milletin seçmediği adama neden dokunulmazlık veriyorsunuz. Kürsüde konuşuyorsa mecliste tamam dokunulmazlık verelim. Milletin seçmediğine neden dokunulmazlık veriyorsunuz. Milletvekili sayısı 600'e çıkıyor. Bir Allahın kulu, bunu nedenini açıklasın. Makul sayı, 450'dir. 550 bile fazla."

 

"MECLİS'İN ELİNDEN YETKİSİ ALINIRSA, MİLLETİN ELİNDEN YETKİSİ ALINIR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, meclisin yetkilerinin elinden alınmasının milletin yetkileninin alınması anlamına glediğini öne sürerek şöyle konuştu: 

"Hayır çıkarsa kaos çıkar' diyorlar. Neden olsun? Cumhurbaşkanı yine görevinin başında olacak. Millet seçti. Başbakan, bakanlar görevlerinin başındalar. Ama 'hayır' çıkarsa ne olacak? Benim TBMM'me dokunmayacak. Bu meclise dokunmayın, yetkilerini kimse elinden almasın. Meclisin elinden yetkisi alınırsa, milletin elinden yetkisi alınır. Anayasa değişikliği gerçekleşirse en tehlikesi de şu. Bir kişiyi ikna ederseniz, kandırırsanız en geç 24 saatte ülkeyi, ele geçirirsiniz. Bir kişi, bir sabah bakanları, başbakan yardımcılarını, büyükelçileri, komutanları, valileri, emniyet müdürlerini bir günde tamamını değiştirme hakkına sahiptir. Türkiye bu kadar ucuz bir devlet olmalı mı? 1 Mart tezkeresine meclis izin vermedi. Bu nedenle konunun A partisi, B partisiyle ilgilisi yok. Ortak paydaya inanmak zorundayız. Nedir ortak paydamızı. Bayrağımız, vatanımız, ortak yaşama arzusu. Birlikte yaşamanın temel şartı nedir? anayasanın toplumu bölmemesi lazım. Benim haklarımı güvence altına alacak."

 

BÜLENT ECEVİT ÖRNEĞİYLE DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

Hükümetin dış politika ve Suriye'ye yönelik açıklamalarını da eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Rakka'ya gideceğiz' dediler. Git kardeşim. Vazgeçiyorlar, 'Münbiç'e gidiyorlar' Git kardeşim. Ne Rakka'ya ne de Münbiç'e gidiyorlar. Devlet adamı böyle olmaz. Tarihten örnek vereyim. Kıbrıs'ta soydaşlarımız öldürüyordu. Başbakan Bülent Ecevit hiçbir zamana çıkıp 'Biz Kıbrıs'a gideceğiz' demedi. Ne zaman dedi, askerlerimiz Kıbrıs'a çıktığı zaman. Çıktı dedi ki 'Askerlerimiz Kıbrıs'tadır. Allah milletimize yardımcı olsun' dedi. Lafla peynir gemisi yürümez. Devlet adamı az konuşur, sözünün arkasında durur. Öbür türlü Türkiye irtifa kaybeder. Devlete adamlığı farklıdır. Devleti, halkını düşünür. Ayrım yapmaz insanları arasında. Bulamaç Adası var. Şu anda başka ülkenin bayrağı var. Sordum kimse ses çıkarmadı. Ne kadar, iki yüzlü olduklarını görüyorsunuz değil mi?"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda da, sandığa gidilmesini herkesin bir kişiyi, iki kişiyi ikna etmesini isteyip, "Ben 1982 anayasasına hayır oyu kullandım. Şimdi gururla çocuklarıma anlatıyorum. Şimdi de her Aydınlı hayır oyu vermeli, torunlarına bunu söylemeli" dedi.

 

ŞEHİT POLİS MEMURUN EVİNİ ZİYARET ETTİ 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli açılış ve ziyaretler geldiği Aydın'da, Buharkent ve Nazilli ilçelerinden sonra kent merkezine geçti. Burada bir otelde öğle yemeği yiyen ve bir süre dinlenen Kemal Kılıçdaroğlu'nun ayrıldığı sırasında, yandaki binanın çatısına çıkan, üst bölümü çıplak olan, elinde cam parçası bulunan bir kişi, Aydın Büyükşehir Belediyesi'yle sorunu olduğunu belirterek, bağırdı. Korumalarının hızlı hareket etmesiyle aracına bindirilen Kılıçdaroğlu, otelden ayrıldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu, programında olmamasına rağmen 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otelde suikast girişiminde bulunan darbeci askerlerin şehit ettiği polis memuru Edip Cengiz Eker'in ailesini ziyaret etti. Evde yaklaşık yarım saat kalan Kılıçdaroğlu'nu bazı aile üyeleri, kapıya kadar uğurladı. Bazıları da, Türk bayrağı asılı balkondan el salladı. Ziyareti hakkında açıklama yapmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmalarına devam etti. 

 

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ KOOPERATİFİNİ ZİYARET ETTİ 

Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi'ne giden Kılıçdaroğlu, burada Başkan Okan Yalçın ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Kooperatif Başkanı Okan Yalçın, belediyenin kendilerine sunduğu hizmetlerden memnun olduklarını ifade etti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile parti yöneticilerinin eşlik ettiği Kılıçdaroğlu, özel halk otobüsü esnafının kamu hizmeti yaptığını, belediyenin görevini yaptığını söyledikten sonra "Belediye başkanı meslek örgütleriyle yakın olmalı. O görevini yapıyor Ankara'daki beyler de görevlerini yaparsa sorun kalmayacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadın belediye başkanı Özlem Çerçioğlu'nun sadece Aydın için değil, Türkiye için önemli bir figür olduğunu da ifade etti. 

 

ŞOFÖRLERDEN DESTEK İSTEDİ 

Kemal Kılıçdaroğlu, kahvehanede şoförlere konuştu. Parlamenter sistemde eksiklikler olabileceğini anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 

"Bu sistemde eksik olabilir ama düzeltebiliriz. Tamamını reddedip tek adama dayalı sistem kuruluyor. Beşer şaşar. Ben yapmayabilirim, ondan sonra gelen şaşırabilir. Babalarımız şunu öğretti; akıl akıldan üstündür. Şimdi bizi bunu bir tarafa bırakıyoruz 80 milyon adına bir kişi düşünsün. Başkan seçtiğiniz kişi hiçbir gerekçe göstermeden meclisi fes edebiliyor. Yani sizin seçip parlamentoya gönderdiğinizi bir sabah kalkıp fes edecek. Gerekçe hiçbir gerekçe gösterme mecburiyeti yok. Hani milli irade diyorduk. Bu yetki Atatürk'e verilmiş değildir, 1924 anayasasında. Demokrasiyi mi savunacağız? Bütün yetkilerin bir kişide olmasını mı savunacağız?"

Konuşmasını sürdürürken dişi sürçen Kılıçdaroğlu, Suriye Devlet Başkanı Esad için 'Irak Devlet Başkanı' dedi. Kılıçdaroğlu, "Irak'ta Esad vardı ne oldu, gitti. Libya'da Kaddafi vardı, gitti. Çavuşeşku vardı Romanya'da. Gittiler de tek başlarına mı gittiler? Ülkeleri kan gölüne döndü. Demokrasi ortak aklı getirir. Oturur konuşursunuz. Niye konuşursunuz? Ortak aklı oluşturmak için. Varsa bir şey görüşürsünüz" dedi. 

 

DEVLETİN İMKANLARINI KULLANIYORLAR ELEŞTİRİSİ 

Hükümetin referandum için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Devletin uçağını, aracını, kullanıyorlar. Neden? 'Evet' denmesi için ama neden 'evet' denilmesi gerektiğini söylemiyorlar. 'Hayır' diyene terörist diyorlar. Şimdi bu dağda askerimizi şehit edenleri aklamıyor mu? Biz doğruları söylüyoruz. Bütün imkanları kullanıyorlar. Vatandaşa gideceğiz derdimizi anlatacağız her türlü derdi çıkardılar" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin söylendiği gibi çift başlılığı bitirmeyeceğini, bunu daha da arttıracağını savundu.(DHA)