16 Nisan halk oylaması çalışmaları kapsamında İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, programlarına Basmane'de tarihi mekanları gezerek başladı. Altınpark ve civarını tarih araştırmacısı Orhan Beşikçi ile birlikte gezen Avcı, bölgedeki tarihi mekanlar hakkında bilgi aldı. Beşikçi, Bakan Avcı'ya Altınpark'ın şuan Roma dönemini gösterdiğini ancak yapılacak bir kazı ile Helenistik döneme kadar gidilebileceğini anlattı. Tarihi evlerin bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu söyleyen Beşikçi, evlerin etrafına yapılan demir parmaklıkların maliyetinin daha yüksek olduğunu, bunun yerine onarım yapılarak bu evlerin ayakta tutulabileceğini söyledi. Tarihi camilerin ve mescitlerin aslına uygun restore edilmediğini anlatan Beşikçi, turistlerin yoğun olarak gezdiği alanda bulunan bu mekanların yeniden restore edilmesini istedi. Gezisi sırasında bir kahvehaneye giren Avcı, buradaki Suriyeli ailelerin çocuklarını sevdi. Şeyh Bedrettin Türbesi'ni ziyaret eden Bakan Avcı, esnaf tarafından döktürülen lokmanın tadına da baktı. Esnafın yaptırdığı Kültür Bakanlığı logolu pastayı kesen Avcı, gezisinin ardından AK Parti Konak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen kahvaltıda Basmane esnafı ile bir araya geldi.

 

“Atatürk’ün doğduğu ev o halde bırakılır mı”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Basmane'de bir hazinenin içinde yaşandığını ve o hazineyi unutturmak için bugüne kadar ne mümkünse yapıldığını belirterek, Kültür Ve Turizm Bakanı olarak büyük hüzün duyduğunu söyledi. Bakan Avcı, "Yerel yönetimlerle merkezi yönetimlerin uyumlu çalışması halinde başta turizm sektörü, iş adamaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte neler yapılabileceğini biliyoruz. Hakikaten yürek parçalayıcı bir manzara ile karşı karşıyayız. Bunun için dinamik, hızlı karar veren etkili yönetim modeline ihtiyaç var. Bir an önce bürokrasiye boğmadan buraları tekrar eski o güzel günlerine kavuşturabiliyoruz. Buralar toparlanırsa sadece İzmir'in kalbi değil, Türk turizminin en önemli cazibe merkezlerinde biri olur. Tarihi yerler var. Atatürk'ün eşinin doğduğu ev, orası bu halde bırakılır mı? Neresinden bakarsanız bakın ihmal akıyor. Camisi, türbesi ile buraların bakanlık nezdinde yapılması gereken planlamalar hazır ama etkili yönetimle buraları toparlarız" dedi.

“Buraların turist kaynaması gerekiyor”

2016 yılının turizm bakımından sıkıntılı bir yıl odluğunu belirten Avcı, özellikle Rusya pazarı ve diğer pazarlarda bir toparlanma olduğunu dile getirdi. Bakan Avcı, "Bütün dünyaya tanıtacak çalışmalar yapılması gerekiyor. Buraların turist kaynaması gerekiyor. Buraya Japonya'dan, Avrupa’dan, Çin’den insanlar da gelmeli. İnşallah önümüzdeki dönem bütün bunların topallanmasına da vesile olacak" diye konuştu.

Baka Avcı, toplantının ardından Agora Antik Kenti’ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

 

İzmir'in Fethi kutlamaları kapsamında sergi açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 1081 Çaka Bey ve İzmir'in Fethi kutlamaları kapsamındaki İzmir Kitap Günleri, Resim ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Kayadibi köyünde yörükler ve muhtarlarla bir araya geldi. Ziyarette İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da hazır bulundu.

Yörüklerle buluştu

Yörüklerle sohbet eden ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine değinen Bakan Avcı, 16 Nisan’ın Türkiye’nin ayağındaki pek çok prangadan kurtulduğu bir tarih olacağını ifade etti. Bir bölümü basına kapalı olarak gerçekleşen toplantının ardından Bakan Avcı, Atatürk Kültür Merkezine geçti. 

Bakan Avcı, burada 1081 Çaka Bey ve İzmir’in Fethi kutlamaları kapsamındaki İzmir Kitap Günleri, Resim ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. İzmir’in fetih yılı kutlamalarının 2017’den itibaren başlatılacağını hatırlatan Bakan Avcı, “Biz de bu vesileyle bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

 

Bakan Avcı turizmcilerle buluştu

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, daha önce Türkiye’ye gelmiş ancak 2016’da başka ülkeleri tercih eden turistlerin, önümüzdeki dönemlerde Türkiye’yi tercih edeceklerini söylediğini belirterek, “İnşallah ülkemiz üzerindeki hasarı da onararak daha verimli yıllar yaşayacağız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İzmir’de düzenlenen Turizm Sektörü Temsilciler Buluşması’na katıldı. Toplantıda İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, ETİK Başkanı Mehmet İşler ve turizm sektör temsilcileri hazır bulundu. 

Dünya turizminin global terörizmin etkisinden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini kaydeden Bakan Avcı, “2016 yılı Türkiye turizmi açısından ciddi darboğazdan geçtiğimiz yıl olu. Yapılan bir araştırmada daha önce Türkiye’ye gelmiş ama 2016’da başka destinasyonları tercih etmiş olan turistler, önümüzdeki yıl tercihleri sorulduğunda ‘tabii ki Türkiye’ diyor. Türkiye’nin ne kadar avantajlı bir ülke olduğunu bizzat 2016’da yaşarak görmüşler. İnşallah ülkemiz üzerindeki hasarı da onararak daha verimli yıllar yaşayacağız” diye konuştu.

 

“Dramatik düşüş”

2014’te 4,5 milyon Rus turist gelirken bu sayının 2015’te 3 milyon 600, 2016’da 800 bine düştüğünü ifade eden Bakan Avcı, “Bu dramatik bir düşüş. Ciddi manada sektörümüzü olumsuz etkiledi fakat Sayın Cumhurbaşkanımız ve Putin’in siyasi iradeleri sonucu olarak ilişkilerimiz toparlanma sürecine girdi" dedi.

 

“Türkiye sadece deniz, kum, güneş değil”

Türkiye’nin son yıllardaki turizm tanıtma stratejisinde radikal değişiklikler yapıldığını dile getiren Bakan Avcı, “Geçmişte o dönemin şartları nedeniyle daha çok deniz kum güneş ülkesi olarak tanıtılıyordu. Sadece bununla bile Türkiye dünyada 6. büyük destinasyon haline gelmişti. Oysa Türkiye sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Türkiye aklınıza gelecek tüm turizm türlerinde başta olacak ülkelerden biri. Sağlık turizmi, termal turizm, kongre, eğitim, spor turizmi 2016 yılındaki darboğaz, Türkiye’nin sadece deniz, kum, güneş değil tüm yıla yayılacak turizm imkanlarına sahip olduğunu gösterdi” ifadelerine yer verdi.(İHA)