İzmir Büyükşehir Belediyesi,  ilçe belediyelerinin temizlik hizmetlerine katkı sağlamak üzere 25.7 milyon liralık maliyetle satın aldığı 90 aracın 21’ini daha teslim etti. Dikili’deki törende ‘turizmde kriz’ vurgusu yapan Başkan Kocaoğlu, “Her hafta fuar yaparak biz bu kentte turizm sektörünü, otelleri, lokantaları, taksicileri beslemeye, onların yükünü hafifletmeye çalışıyoruz. Eğer bugün Fuar İzmir olmasaydı, kentimizde turizm ve hizmet sekt&o uml;rü çok daha büyük sıkıntı yaşayacaktı” dedi.

Türkiye'de çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin evsel atıkları daha hızlı ve sağlıklı toplanması amacıyla araç desteğini sürdürüyor. İlçe belediyelere bugüne kadar çöp kamyonu ve yol süpürme araçlarından oluşan 149 adet temizlik aracı, 38 bin adet çöp konteyneri ve 1000 adet moloz konteyneri hibe eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, son olarak aldığı 90 temizlik aracının dağıtımına Kuzey ilçeleriyle devam etti. 30&nb sp;ilçe belediyesine hibe edilmek üzere 25 milyon 758 bin liralık maliyetle satın alınan araçların dağıtımına iki hafta önce İzmir'in güney bölgesinde bulunan Ödemiş, Tire, Kiraz, Selçuk, Beydağ, Kemalpaşa, Bayındır ve Torbalı ilçelerinden başlayan, ardından Yarımada bölgesindeki Menderes, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Urla, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe ilçeleri ile devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, son olarak Dikili’de bir araya getirdiği Bergama, Kınık, Çiğli, Aliağa, Menemen ve Foça belediye başkanlarına 21 aracın&nb sp;anahtarını teslim etti. 

 

İyi niyetle, samimiyetle…

Dikili Nazım Hikmet Parkı’nda düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İlçe sınırlarının büyümesi ve köylerin de katılımıyla hem bizlere hem de ilçe belediyelere büyük görev düştü. Biz de bölgelerin ihtiyacını karşılamak için ek görev üstlendik. 597 köy ile 60 küsür belde ve bin 300’e yakın muhtarla, 1 milyon 250 bin kmlik alana hizmet veriyoruz. Hızlı ve etkili olm a için mücadele ediyoruz. Hem ilçelerde hem de Büyükşehir’deki personelimizle birlikte bu görevin altından samimiyetimizle, iyi niyetimizle ve gayretimizle kalkmaya çalışıyoruz” dedi. 

 

“Altyapı 2019’da tamam” 

Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının genişlemesiyle birlikte idarenin sadece merkezden yapılamayacağını ve bunun için de 19 ilçede Yerel Hizmet Müdürlükleri kurduklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu “Yerel yönetim hizmet birimlerini açarak halkla ilişkilerden, İzsu’ya kadar pek çok konuyu bu binalarda konuşlandırdık. Böylece vatandaşlarımız 2 saat gibi bir sürede merkeze gelip isteklerini iletebileceğine, çok daha kısa süre içinde bu birimlere  gelerek dilek ve şikayetlerini iletiyor” şeklinde konuştu.

 

Asfalt kapasitesi 3’e katlandı

Daha önce sadece Belkahve Şantiyesi’nde saatte 160 ton asfalt üretebilirken, bugün Bergama’da ve Bayındır’da kurdukları yeni şantiyelerle kapasiteyi 3 kattan fazla büyüterek 740 tona çıkarttıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bergama Şantiyesi’nin saatte üretebildiği asfalt 160 ton. Bayındır şantiyesinin  ise saatte 240 ton. Merkezde ise saatte 340 ton kapasiteli şantiyemiz var. İhtiyaçlar tespit edildikçe daha da iyi hizmet vereceğiz. İZSU birimimiz de bütün ilçelerimizde örgütlü bir biçimde çalışıyor.  Bütün ilçelerde su ve kanalizasyonları sıfırdan yenilebildiğimiz gibi arıtmayı da yeniliyoruz. Dere temizleme çalışmakları pek önemli gibi gözükmes e de kırsalda hayati önem taşımakta. Biz bir an evvel çevre alt yapısını yenilemek ve 24 saat kesintisiz su verebilmek, evsel atıkların arıtmasını sağlayabilmek için yoğun çaba harcıyoruz. Bir aksilik çıkmazsa da 2019’a kadar 30 ilçede ve beldelerimizde kanalizasyon, arıtma ve su şebekesi problemini bitireceğiz.” 

 

Topyekun kalkınma 

Kenti kalkındırmanın asfalt döküp, yol yapmakla olmadığının altını önemle çizen İzmir Başkan Kocaoğlu, “Bir kenti kalkındırmak istiyorsanız alt yapı eksiklerini tamamlayacaksınız. Bir kenti kalkındırmak istiyorsanız başta çevre yatırımına önem vereceksiniz. Sağlıklı, kullanılabilir ve içilebilir su ulaştıracaksınız. Sanayiden turizme, ticaretten eğitime, fuardan kongreye kadar pek çok konuda yatırım yapacaksınız. Ve bu kent böylece hem çalışacak hem de bilgi üretecek.  ;Bu kentte demokrasiye inanmış, aydınlık insanlar var. Biz de İzmir’in bu değerlerini çok iyi bildiğimiz için kentin gelişmesi için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz” dedi.

 

Fuar İzmir olmasaydı… 

İzmir’in çok zengin kaynakları olduğunu ama bu kaynakların kullanabilmesi için girişimci-yatırımcı kapasitesini artırmanın ve bütün alt yapı eksiklerinin tamamlanması gerektiğini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2010 yılından itibaren kentimizi dünyada en hızlı gelişen kentler kategorisine soktuk. Bunu sadece kendi başımıza yapmadık, İzmir halkıyla birlikte yaptık. 2016 yılında İzmir 55 milyar lira merkezi hükümete vergi beyan etti. 52 mi lyar lirasını ödendi. Bu 52 milyar liraya karşı 13 milyar lira merkezi hükümetten para aldı. Demem o ki İzmir’in insanı sanayicisinin, iş adamının ödeme ahlakı ‘İzmir geri kalıyor, gelişmiyor’ diyenlere örnek olsun. İzmir gelişiyor, kalkınıyor, eksiklerini tamamlıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Ülkemizde turizm gelirlerinde çok ciddi düşme var. İzmir’de de durum aynı. Yıllar önce başladığımız Fuar İzmir’i 2 sene önce tamamladık ve bu alanı büyütüyoruz. Bir belediyenin kolay kolay altından kendi bütçesiyle kalkabileceği bir iş değildi ama biz bunu anlımızın akıyla tamamladık. Kent ürünlerinin tanıtılması, otellerin dolması, taksicilerin daha iyi iş yapması için fuara olan inancımızı gösterdik ve bunu başardık. Her hafta  fuar yaparak biz bu kentte turizm sektörünü, otelleri, lokantaları, taksicileri beslemeye, onların yükünü hafifletmeye çalışıyoruz. Eğer bugün Fuar İzmir olmasaydı, kentimizde turizm ve hizmet sektörü çok daha büyük sıkıntı yaşayacaktı.”

 

İlaç ve tedavi: Birlik, beraberlik

Ülkenin içerisinde bulunduğu karanlık durum ve terör belasına da değinen Başkan Kocaoğlu, “Bir süreçten geçiyoruz. Terörün Suriye’deki iç savaşın ülkemize mülteci ve terör olarak yansımaları oldu. Teröre her zaman karşıyız ve mücadele etmek zorundayız. Bu ülkenin üzerinde birçok uluslararası büyük devletler büyük oyunlar oynamakta. Bunun ilacı ise bizim 80 milyon insanımızın kenetlenmesidir. Birlik, beraberlik içerisinde  ;mücadele etmesidir. Bayrağına, vatanına sahip çıkmasıdır. Biz varsak, ülke payidarsa, bizim zenginliğimiz işte budur. Birileri bizim bütünlüğümüze bağlılığımıza çomak sokuyorsa, durup düşünmek lazım. Bugünler geçecek; umudumuzu yitirmemek lazım. Bu sürecin ilacı da, tedavisi de, merhemi de birlik olmaktır. Güzel ülkemizin üzerinde oyun oynamaya çalışanlara karşı vereceğimiz cevabımız birlik ve beraberliktir” diye konuştu. 

İzmir’in hem babası hem de abisi

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ise şunları söyledi; “Anadolu’da bir söz vardır. Böyle özel günlerde, değerli misafirler geldiğinde ‘Bugün çok zenginiz’ derler. Biz de bugün böyleyiz. Heyecan içerisindeyiz. Çok yakında burada bir afet yaşandı. Doğal afetler karşısında çaresiz kaldık ama Büyükşehir Belediye Başkanımız anında bölgeye geldi ve bize destek verdi. Biz de bu destekle kendimizi güçlü hissettik. Aziz  Başkan çevreye, tarıma, ilçelere verdiği desteklerlerle, yaptığı yatımlarla sadece Türkiye’deki Büyükşehirlere değil dünyaya örnek. O İzmir’in hem babası hem abisi ..”

 

Temizlik aracı desteği 60 milyonu buldu

İlçe belediyelerinin çevre temizliğini daha sağlıklı ve hızlı yapabilmesi için satın alınan araçlar son teknolojiye sahip. Atık su çekmek ve temiz suyu ihtiyaçlı yerlere taşımak için kullanılan vidanjörler 3 ton temiz, 5 ton atık su kapasitesine sahip. Çöp konteynerlerini yıkamak için özel olarak dizayn edilen konteyner yıkama aracı, ilçe belediyelerine büyük kolaylık sağlayacak. Moloz konteyner araçları ise evlerden çıkan mo lozların taşınmasında kullanılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerine 2010 yılında 5 bin, 2014 yılında 13 bin, 2015 yılında da 20 bin olmak üzere 38 bin çöp konteyneri, 16.5 milyon liralık yatırımla 30 ilçeye 149 adet çöp kamyonu ve süpürme aracı ile 1000 adet moloz konteynerını hibe etmişti. 90 yeni temizlik aracı ile birlikte bugüne kadar dağıtılan temizlik araçları ve konteynırların toplam maliyeti 59.8 milyon TL’yi buldu.