EGE MECLİSİ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), geleceği bilim insanlarının yetişmesi için kolları sıvadı. İlçe belediyelerinin de desteğini içeren proje kapsamında; devlet okullarında eğitim gören 9-16 yaş grubu öğrencilerin, robot teknolojisini öğrenmesi, robot yapması ve Uluslararası First Lego Ligi’ne katılması hedefleniyor. Bu doğrultuda düzenlenen ilk toplantıda; Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya hazır bulundu. Konak, Karşıyaka, Bornova ve Karabağlar belediyelerinin de destek verdiği projenin sunumunu, İZSİAD Genel Sekreteri Şenol Aslanoğlu yaptı. 

Sunumu yapan İZSİAD Genel Sekreteri Şenol Aslanoğlu, ülkemizde Lego Ligi’ne katılımın az sayıdaki özel okulla sınırlı olduğuna dikkat çekti. Yarının büyüklerinin bilime ve teknolojiye olan ilgilerini artırmanın ve geleceğin inovatif bilim adamlarını yetiştirmenin önemini vurgulayan Aslanoğlu, “Devlet okullarındaki zeki öğrencileri şimdiden yetiştirelim istiyoruz. Bu aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliği projesidir” dedi. Ekonomide katma değerli ürün ve hizmet üretmenin çok önemli olduğunu kaydeden Aslanoğlu, “Katma değer için, marka yaratmak için önce fikir üretmek gerekiyor. Fikir üretecek, ürettikleri fikri hayata geçirecek nesiller yetiştirmemiz gerekiyor. İzmir neden bir Silikon Vadisi olmasın ” diye konuştu. 

Belediye başkanlarının projeye destek taahhüdü sonrası düzenlenen ikinci toplantıda ise Konak, Karşıyaka, Bornova, Buca, Narlıdere ve Karabağlar belediyelerinden yetkililer ağırlandı, detaylar görüşüldü. Eğitici eğitimlerinin, 27 ve 29 Mart günlerinde İZSİAD Akademi’de verilmesi kararlaştırıldı.

Proje nasıl işleyecek?

İZSİAD Akademi’de düzenlenecek eğitimle, First Lego Ligi eğitmenleri, belediyelerin görevlendireceği personele, ücretsiz olarak “eğitici eğitimi” verecek. Ardından belediyeler, temin edecekleri eğitim setleriyle, bölgelerindeki devlet okullarında okuyan 9-16 yaş gurubu öğrencilerden takımlar kurulmasını sağlayacak. Çocuklara eğitimler verilecek ve First Lego Ligi’ne katılım sağlanacak. 

First Lego Ligi nedir?

Dünya genelinde 80 ülkeden 265 binden fazla çocuğun dahil olduğu First Lego Ligi turnuvaları, ülkemizde 11 yıldır Bilim Kahramanları Buluşuyor ismiyle yapılıyor.9-16 yaş arası çocuklardan oluşan4-10 kişilik takımlar, olimpiyat ruhuyla yarışıyor. Çocukların popstar ve futbolcu olma hayaliyle büyüdüğü ve büyütüldüğü dünyamızda, bu program, çocuklara “bilim insanı, mühendis olabilirsiniz” fikrini aşılıyor, problem çözme kapasitelerini ve özgüvenlerini geliştiriyor. First Lego Ligi’nin Türkiye ayağı geçtiğimiz günlerde Fuar İzmir’de düzenlenmişti.