Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin örgüte mensup askerlere, 15 Temmuz'dan üç gün önce görevlerinin tebliğ edildiği ortaya çıktı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Beytepe'deki Jandarma Okullar  Komutanlığında meydana gelen olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, darbe  girişiminden önce yapılan hazırlıklara yönelik ifadeler yer aldı.

İddianameye göre, şüpheli eski Yarbay Fazıl Ergün, FETÖ yapılanmasıyla  Amasya'nın Merzifon ilçesinde ortaokul öğrencisi olduğu sırada tanıştığını  belirtti

Ergün, öğrencilik döneminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in  kitaplarının okutulduğunu, daha sonra Kuleli Askeri Lisesi'nde eğitimine devam  ettiğini ifade etti 

Askeri lise öğrenciliği sürecinde kendisinden sorumlu "Salim" kod adlı  örgüt üyesiyle görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Ergün, göreve başladığında da  toplantılara katıldığını bildirdi.

Ergün, 2011 yılında Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Personel  Başkanlığı Astsubay Tayin Şube Müdürlüğüne atandığını, burada askeriyenin cemaat  imamı olduğunu düşündüğü "Osman" kod ismini kullanan matematik öğretmeni ile  çeşitli aralıklarla görüşmeler yaptığını aktardı.

Şüpheli Ergün, 2013 yılından sonraki atamalarda etkin olmaya  başladığını, 17-25 Aralık sürecinden sonra ise "Osman" kod adlı örgüt üyesiyle  görüşmelerin azaldığını anlattı.

 

Görevlendirmeler Tandoğan'da yapılmış

Darbe girişiminden, 12 Temmuz günü haberi olduğunu itiraf eden Ergün,  aynı gün akşam saat 22.00 sıralarında örgütün askeriye imamı olan "Osman" ve onun  üstündeki "Hakan" kod adlı kişilerle Tandoğan'daki bir ofiste görüştüğünü  kaydetti. 

Burada yapılan görüşmede "Hakan" kod adlı örgüt üyesinin askeriye  içerisindeki örgüt mensuplarına operasyon yapılacağını ve bunun engellenmesi için  15 Temmuz günü saat 03.00 sıralarında yönetime el konulacağını aktardığını  bildiren Ergün, talimatın örgütün elebaşı Fetullah Gülen tarafından verildiğinin  söylendiğini anlattı.

Darbe girişiminin ilk olarak Genelkurmay Karargahı'nda başlayacağının,  daha sonra yurt genelinde sıkıyönetim ilan edileceğinin belirtildiğine işaret  eden Ergün, darbenin emir komuta zinciri dahilinde değil, kolordu ve tugay  seviyesinde kendilerine destek verileceğinin bildirildiğini vurguladı.

 

 "İçeri giriş ve çıkışları kapattık"

15 Temmuz'da saat 22.00 sıralarında Beytepe Jandarma Okullar  Komutanlığına giderek, Kurmay Başkanı Albay Özkan Doğan ve Binbaşı Tarın Görener  ile görüşme yapmasının istendiğini anlatan Ergün, Doğanay ve Görener'in  görevlendireceği 30 kursiyer teğmenle 1 numaralı nizamiyenin emniyetinin  sağlanmasının istendiğini kaydetti.

Yapılan görüşmede belirtildiği gibi 15 Temmuz'da Beytepe Jandarma  Okullar Komutanlığına gittiğini  bildiren Ergün,  ifadesinde şunlara yer verdi:

"Özkan Albay bana faaliyetin erkene alındığını, hemen 30 teğmenle  birlikte nizamiyeye gitmemi söyledi. Ancak teğmenler hazır olmadığından dolayı  hazır olan 10 teğmen ile 1 nolu nizamiyeye geçerek, tedbir aldık. Burada içeri  giriş ve çıkışları kapattık. Yüzbaşı ve binbaşı rütbesinde Kurs Tabur  Komutanlığında görevli olduğunu değerlendirdiğim personel ile birlikte 20-30  kadar teğmen vardı. Hepsi tam teçhizatlı, silahlıydı ve saat 02.00'ye kadar  teğmenlerle birlikte burada bekledik. Bu arada ben, Özkan Albay ile sürekli  irtibat halinde idim ve durum hakkında bilgi alıp verdim. Saat 02.00 sıralarında  camilerden sela okunmaya başlayınca bu faaliyetin başarısız olduğunu  düşünmeye başladım."

Nizamiyede bulunduğu süre içerisinde çatışma ortamının olmadığına  vurgu yapan Ergün, daha sonra İstanbul'a giderek ailesiyle vedalaştığını, 19  Temmuz'da da kendi birliğine giderek, teslim olduğunu bildirdi.(Vatan)