EGE MECLİSİ - Dokuz Eylül Üniversitesi Yörük-Türkmen Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Daş, yörük kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için bilgi bankası kuracaklarını ifade ederek önümüzdeki günlerde çalışmaların başlayacağını söyledi.

Yörük-Türkmen kültürüyle ilgili bilimsel çalışmaların yapılması amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) bünyesinde kurulan Yörük-Türkmen Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, tanıtım ve bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi.Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi(DESEM)’nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Yörük-Türkmen Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Daş, yörük kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyledi.İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, DEÜ Genel Sekreteri Ahmet Cevdet Oral, İzmir Yörük Derneği temsilcileri, akademisyenler ve davetlilerin hazır bulunduğu etkinlikte konuşan Daş, “Her yörük Türk, her Türk yörüktür. Yörükler toplumumuzun üretken, toprağına bağlı, uygar, hümanist, barışçıl ve sevgi dolu parçasıdır. Yörükler bu özellikleri itibariyle kültür çeşitliliğimizi de zenginleştirirler” diye konuştu.Merkezin yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Daş, “Yörük-Türkmen kültürünün gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılması amacıyla önemli bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda elde ettiğimiz bilgi ve belgelerden oluşacak bir kütüphane hazırlığı içindeyiz. Kapsamlı birçok dökümanın olduğu bu kütüphane, bir anlamda bilgi bankası gibi hizmet verecek. Gençlerimiz ve gelecek kuşaklar, buradan yararlanarak Yörük-Türkmen kültürünü daha iyi anlayacak” dedi. Periyodik yayınlarla ilgili planlarının olduğunu da aktaran Daş, önümüzdeki dönemdi bu kültürle ilgili sempozyum ve çalıştay düzenleyeceklerini kaydetti.

YAŞATILMASI GEREKİYOR

Açılışta söz alan İzmir Yörükleri İl Beyi Av. Tahir Mutlu, bu kültürün yaşanması ve yaşatılması gerektiğinin altını çizerken; İzmir Yörük Dernekleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gülcan ise merkezin kurulmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Program, Türk Halk Müziği Sanatçısı Fevzi Önder ve ekibinin müzik dinletisiyle devam etti.