Suriye'nin batısındaki kente bağlı Han Şeyhun kasabasına rejim veya Rus uçakları kimyasal bombalar attı. Hayatını kaybeden 100'den fazla sivil arasında çok sayıda çocuk da var. Saldırıdan etkilenen 500'den fazla kasaba sakini boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi.Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda çok sayıda ambulans, İdlib'den getirilen yaralıları bekliyor. Özel kıyafet giymiş sağlık ekipleri, yaralıları kontrol ettikten sonra girişlerine izin veriyor. Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne getirilen yaralılardan biri yaşamını yitirdi.Rusya lideri Putin'i telefonla arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek Astana sürecindeki ilerlemeyi riske attığını söyledi.Saldırı dünyada şok etkisi yarattı. Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Boğuldular, nefes alamadılar...

Saldırının gerçekleştiği yer, ülkenin batısındaki İdlib'e bağlı Han Şeyhun kasabası. Uçakların attığı bombalardan 500'den fazla kasaba sakini etkilendi.

Saldırı sonrası çok sayıda insan boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi.

Ambulanslar yaralıları alıyor

Sınırın Türkiye tarafında da hareketlilik var. Anadolu Ajansı, klor gazlı saldırının ardından çok sayıda ambulansın Cilvegözü Sınır Kapısı'nda beklediğini aktarıyor. Özel kıyafet giymiş sağlık ekipleri, gelen yaralıların ilk kontrolünü kimyasal yıkama çadırında yaptıktan sonra Türkiye'ye girişlerine izin veriyor.

Ambulansların taşıdığı altı yaralı, Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İhlas Haber Ajansı, yaralılardan birinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor.

Gün içinde çok sayıda yaralının hastaneye getirilmesi bekleniyor.

Erdoğan'dan Putin'e telefon

St. Petersburg'daki terör saldırısının ardından başsağlığı için Rusya lideri Vladimir Putin'i arayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede İdlib'deki saldırıyı da gündeme getirdi.

Görüşmede saldırının Astana'da ilerlemeyi riske attığınını vurgulayan Erdoğan, "İnsanlık dışı saldırı kabul edilemez" dedi.

Birkaç gün önce duyurmuşlardı

Rejime yakın El Masdar gibi yayın organları, birkaç gün önce rejim ordusu ve Rus komandoların İdlib'in güneyinde büyük bir taarruza hazırlandığını duyurmuştu. Bugünkü saldırı ise, rejime yakın herhangi bir yayın organında yer almıyor.

Fransa acil toplantı istedi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, BM Güvenlik Konseyi'ne İdlib'deki saldırı ile ilgili olarak acil toplanma çağrısı yaptı. "Bu iğrenç saldırıyı kınıyorum" diyen Ayrault, “Uluslararası güvenliği tehlikeye atan böylesi ciddi eylemler karşısında, herkesi sorumluluklarından kaçmamaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

2013'teki saldırıyı akıllara getirdi

Şam rejimi, dört yıl önce Şam’ın Doğu Guta bölgesine Sarin gazıyla saldırmış, 1400’den fazla insan ölmüştü. Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Beşar Esad'ı sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Daha sonra devreye Rusya girmiş, Moskova’nın girişimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.

Rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiğini iddia ediyor. Ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler, daha önce birçok kez Şam rejimini kimyasal silah kullanmakla suçladı.

Suriye'de rejimin 2011'de başlayan barışçıl ayaklanmaları şiddet kullanarak bastırma girişimi, ülkeyi iç savaşa sürekledi. Yedinci yılına giren savaşta en az 300 bin kişi ihayatını kaybetti. 5 milyondan fazla Suriyeli, komşu ülkelere sığındı. Ülke içinde de 6 milyondan fazla kişi evinden oldu.(Milliyet)