15 Temmuz’la ilgili ‘kontrollü darbe’ iddiasında bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “MİT Müsteşarı saat 16.16’da, Genelkurmay Başkanı 17.54’te, Cumhurbaşkanı 19.30’da haberdar olmuş. Başbakan ise 21.30’da. Üçlüye soruyorum, neden başbakana haber vermediniz?” dediCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün referandum mitingi için Kahramanmaraş’a giderken beraberindeki gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 15 Temmuz’la ilgili ‘Kontrollü darbe’ iddiasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Aksakallı’nın ifadesi

- “15 Temmuz darbe girişiminin araştırılmasıyla ilgili Meclis’te komisyon kuruldu. Bu komisyon darbenin ayrıntılarının ortaya çıkmasına engel oldu. İki kritik ismi TBMM’ye getirmedi. Genelkurmay Başkanı ve MİT müsteşarı. Hükümet bunu istemedi. Darbenin ayrıntılarının ortaya çıkmasını neden istemedi? Bu sorunun yanıtını veriyor mu sayın Cumhurbaşkanı.”

- “Özel kuvvetler komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın ifadesi var. TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda haber alınır alınmaz personel kışlayı terk etmesin emri verilir. Bu emir niye verilmedi? Ömer Halisdemir’e, darbeci generali vur emrini veren Zekai Aksakallı’nın bu açıklaması bence darbe sürecinin ilk ve en önemli açıklaması.”

Hangi bilgilere ulaştı?’

- “FETÖ iddianamesini yazan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen neden görevden alındı? Hangi bilgilere ulaşmıştı ki iktidarı rahatsız ettiği için görevden alındı. Darbeden önce yazılan 6.6.2016 tarih ve 2016/24769 sayılı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı bir iddianame var. O iddianamede FETÖ/PDY’nin darbe teşebbüsünde bulunma tehlikesinin açık ve yakın olduğu yazıyor. Darbenin olacağını söylüyor. Peki nasıl oluyor da hükümetin bunlardan haberi yok?”

‘Üçlüye soruyorum’

- “Bir soru daha. İddianamede MİT Müsteşarının saat 16.16’da haberi olmuş. Genelkurmay Başkanının 17.54’te haberi oluyor. Cumhurbaşkanı 19.30’da haberdar oluyor. Binali Yıldırım 21.30’da. Cumhurbaşkanına şu soruyu sormak isterim Başbakana niye haber vermedin? Senin 19.30’da haberin oluyor niye 21.30’a kadar neden Başbakan’a haber vermedin? 2 saat boyunca başbakana haber neden haber vermiyorsun? Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı üçlüsüne soruyorum bu defa, neden başbakana haber vermediniz? Neden sadece Cumhurbaşkanı ile çalıştınız? Başbakan ülkenin sıradan bir insan mıdır?”- “(Başbakan darbeden habersiz ama bu üç ismin bilgisi vardı mi diyorsunuz? sorusu üzerine) Ben size somut bulguları veriyorum, nereden veriyorum iddianameden veriyorum. Makul her insanın sorması gereken bir soruyu soruyorum. Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı Başbakan’a bağlı ama Cumhurbaşkanı’nın bilgisi var, Başbakan’a haber vermiyorlar. Ne zaman haber veriyorlar, 21.30’da, yani herkes duyduktan sonra. Neden? Darbe girişimini kapatmak istiyorlar. Gerçeklerin açığa çıkmasını engellemek istiyorlar.”

O mail devlete verilmiş

“Bekir Bozdağ, Kılıçdaroğlu’na mail gelmiş diyor. Mail onun elinde niye açıklamıyor. Takip etmiyorsa bana mail geldiğini nerden biliyor o zaman? Ben gelmediğini söylüyorum. O da açıklasın beni mahcup etsin. Adalet Bakanı’na yakışmaz yalan söylemek. Bize, partiye (ByLock’un patent sahibi) David Keynes’ten bir mail geldi. Partiye geldi, bana değil. Bunu aldık 19 Ekim 2016’da Başbakanlık Müsteşarlığı’na verdik. Adalet Bakanı arzu ediyorsa Başbakanlık Müsteşarı’na sorabilir. Sayın Aytun Çıray’a galen bir mail vardı. Hemen dedik gidip İzmir’deki Cumhuriyet Savcılığı’na verin. Sayın Aytun Çıray da verdi. Şimdi Sayın Bozdağ’dan cevap istiyorum. Bana gelen maili bir açıklasın, ben de öğrenmiş olayım. Bana iftira ediyor. Onuru ve haysiyeti varsa ya açıklar, ya da açıklamazsa istifa eder. (Mailin içinde ne vardı sorusu üzerine) Emin olun bilmiyorum. Hiç görmedim de. Erdal Aksünger bakıyor. Mailin içeriğini bilmiyorum.”

ByLock listesi

“Binali Bey kalkıp şu açıklamayı yapıyor. FETÖ’nün siyasi ayağı yok diyor. 215 bin 92 ByLock kullanıcısı var. Memuru var, sendikacısı var, sanayicisi var,işvereni var, çikolotacısını var, baklavacısı var ama siyasetçisi yok. Bu bizim aklımızla alay etmektir. Neden ByLock listelerini açıklamıyorlar, çünkü yukarıdan talimat alıyorlar. Biz bunu da gayet iyi biliyoruz.”

‘Rapor neden bize verilmedi?

“Biz Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonunun raporunun taslağının CHP’li üyelere verilmesini istiyoruz. Komisyon Başkanı diyor ki 16 Nisan’dan sonra vereceğim. Niçin 16 Nisan’dan sonra? Neden, talimat aldığı için. Bize diyorlar ki şu elinizdeki dosyayı açıklayın. Önce siz o taslak raporu açıklayın.”

Adil Öksüz için ipucu!

“Adil Öksüz’ü ilk dillendiren bendim. Beni suçladılar koro halinde. Açık bir çağrı yapıyorum, Adil Öksüz’ün elindeki GPS cihazını Türkiye’ye hangi kurum ithal etti? Zor bir soru mu? İpucu istiyorlar buyurun size söylüyorum.”

‘Şehit aileleri teşekkür eder’

Kılıçdaroğlu, darbe girişimiyle ilgili iddiaları nedeniyle şehit ailelerinin kendisini mahkemeye vereceği yönündeki haberler için, “Çok memnun olurum. O ailelerin haklarını savunduğumu en azından mahkemede de anlatma imkanına sahip olurum. Eminim onların haklarını nasıl savunduğumu görürlerse bana teşekkürlerini sunacaklardır. Aileler ayrıca arzu ederlerse gelip benimle de görüşebilirler. Kapım açık. Şehit ailelerine bir çağrı yapıyorum, bir davette bulunuyorum.”

‘Bana da bu yetkiler verilsin mi?’

“Ben Adalet ve Kalkınma Partili seçmene seslenmek isterim. Mesela o yetkilerin tamamının bana verilmesini ister misiniz? ‘Evet sana da verilsin’ diyorsa burada bir hata var, yanlışlık var demektir. Yüzde 90’ı der ki, ‘Olur mu efendim, bu kadar yetki verilir mi?’ Ben de onu söylüyorum bu kadar yetki bana dahi olsa verilmemeli.”(MURAT ÇELİK / Vatan)