EGE MECLİSİ - İzmir'de ortaokul öğrencisi Görkem Işık, matematik dersinde öğrendiği ortak katların en küçüğü yöntemine alternatif bir hesaplama yöntemi keşfetti. Matematik dersine özel ilgi duyduğunu belirten Görkem, sağlama işlemi 2 dosya kağıdına sığan yöntemin 5-6 satırlık işlemle çözüme ulaşmasının gurur verici olduğunu söyledi.

İzmir'in Foça ilçesinde Necla Midilli Merkez Ortaokulu'nda okuyan 8. sınıf öğrencisi Görkem Işık, matematik dersinde OKEK olarak kısaltılan 'ortak katların en küçüğü' yöntemine alternatif bir yöntem keşfetti. Keşfettiği yöntemi 'ortak bölenlerin en büyüğü' (OBEB) yöntemine dayandırdığını söyleyen Görkem, "Ortak katların en küçüğünü hesaplarken 'hepsini mi alacağız, şunu mu alacağız, bunu mu alacağız en iyisi ezberleyelim' soru ve düşüncelerini ortadan kaldırarak çözüm yolunu kolaylaştırdım" dedi.

Sporla uğraşmayı sevdiğini ve özellikle futbol oynarken mutlu olduğunu söyleyen 14 yaşındaki Görkem, tüm derslerini sevdiğini, ancak matematik dersine karşı ayrı bir tutkusu olduğunu söyledi. Sayılarla uğraşmayı çok sevdiğini, hayatın her yerinde matematiği gördüğünü belirten Görkem, "Keşfettiğim yöntem sayesinde beni iki profesör ile tanıştırdılar. Benim yöntemimin sağlamasını yaptılar. Tam olarak 2 dosya kağıdına sığdı. Bu kadar uzun işlemlerle sağlaması yapılabilen bir işlemin benim yöntemimle sadece çarpma ve bölme işlemleriyle 5-6 satırlık alanda çözüme ulaşması beni mutlu etti. İlgi alanım olarak matematikle her zaman iç içe olacağım, ancak meslek olarak doktorluğu düşünüyorum" diye konuştu.

Görkem'in annesi Sevgi Işık ise oğluyla gurur duyduğunu belirterek, "Doğumundan bu yaşına kadar yaptıkları ile farklı bir çocuk olduğunu hep hissettirdi. 1.5 yaşındayken yaşıtlarına göre düzgün cümleler kurarak kendini ifade ediyordu. Anasınıfına başlamadan merakı sayesinde okumayı ve yazmayı öğrendi. Hatta anasınıfına giderken dört basamaklı sayıları bile rahatlıkla okuyabiliyordu. Çeşitli sınıf düzeylerinde yapılan kazanım değerlendirme çalışmalarında Türkiye birinciliği, matematik olimpiyatlarında bronz madalya aldı. Oğlumla gurur duyuyorum" dedi.(Timur TARLIĞ / DHA)