İzmir Adliyesi 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemeleri salonlarında gerçekleşen kurgusal duruşmaya katılan 190 stajyer avukata uzmanlaşma tavsiyesinde bulunuldu. İzmir Barosu Başkanı  Avukat Aydın Özcan, staja büyük önem verdiklerini dile getirdi. İzmir Barosu'nun eğitim süresi boyunca stajyer avukatları gerek teorik gerekse pratik anlamda mesleğe hazır hale getirmek için adeta bir akademi gibi çalıştığını, staj döneminin mesleğe hazırlanma anlamında çok önemli olduğunu vurgulayan Özcan, "Bu dönemde teorik ve pratik olarak kendinizi mesleğe hazırlıyorsunuz. Ayrıca staj yaptığınız bürolardaki çalışmalarınız çok önemli. O büroları mutlaka kendi büronuz gibi düşünür, orada size verilen işleri kendi işinizmiş gibi ele alırsanız, mesleğe başladığınızda da hiç zorlanmadan kendi işlerinizi yürütebilirsiniz. Avukatlık Kanunu'nu baştan sona birkaç defa okuyun, avukatlık meslek kurallarını baştan sona birkaç defa okuyun. Birbirimize saygı göstermeli, meslek kurallarımıza uymalıyız" dedi.

 

Baro'nun 2014 yılında Genç Avukatlar Meclisi'ni kurduğunu söyleyen Aydın Özcan, "Yarın sizler de avukat olduğunuzda bu meclisin doğal üyesi oluyorsunuz. Orada ortak akıl üretmeye başlıyorsunuz, Yönetim Kurulumuza birçok öneri getirebiliyorsunuz. Bizler de genç meslektaşlarımızın önerilerini dikkate alarak çalışmalarımızı yapıyoruz. İşte genç ofisleri kurduk. Orada kendini mesleğe iyi hazırlayan bir meslektaşımız, and içip mesleğe başladığında çok düşük bir kira gideriyle, bürosu hazır, sekreteri hazır, telefonu hazır mesleğe başlayabiliyor. Ama bunu yapabilmeniz için şu günleri çok iyi değerlendirmeniz lazım. Staj bittiğinde ben bu mesleği tek başıma yapabilirim özgüvenine sahip olmanız lazım. Onu yakalamanız için de işi ciddiye almanız lazım. Eğer bunu yaparsanız siz kazanırsınız. Sözümüz var, uluslararası anlamda seminerler yapacağız. Onlara lütfen katılın. Bir alanda uzmanlaşmak gerçekten çok önemli. İzmir'deki uluslararası davaları, Ege bölgesindeki uluslararası davaları maalesef başka şehirlerden gelen meslektaşlarımız alıyor. Sizler kendinizi iyi geliştirebilirseniz, uzmanlık alanınızı seçebilirseniz beş-on yıl sonra çok iyi bir kariyer sahibi olabilirsiniz. Zamanınızı çok iyi kullanın, kendinizi geliştirin mesleğinizi geliştirin. Bunu yaptığınız zaman İzmir Barosu da sizler sayesinde uluslararası bir baro olur. Tek hedefimiz bu olmalıdır diye düşünüyorum" dedi.

 

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı ve Staj Eğitim Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mustafa Çetin ise uzmanlaşmaya dikkat çektiği konuşmasında, "Mesleğin başındayken bir konuda yüksek lisans yapın ve uzmanlaşın. Nüfus olarak bizimle aynı olan Almanya'da 164 bin avukat var. Bizde 100 bin avukat var. Ancak 1960'lı yıllardan beri Alman hukukua uzman avukatlık sistemi gelmiş, bir avukat ancak üç konuda uzmanlaşabiliyor. 164 bin avukatın 54 bini uzmanlaşmış" dedi.

 

Bir buçuk ay süren staj dönemi sonunda danışman avukatlarla çalışan stajyer avukatlar, Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Asliye Ticaret ve İş Hukuku alanlarında örnek olaylar üzerinden kurgusal bir duruşma yapılarak mesleğe kazandırılıyor.(DHA)