23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 97. yıl dönümü, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Kutlamaya; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayrakları ile katıldı. Yoğun ilginin yaşandığı kutlamalarda, meydanın çevresinde bulunan binalara Türk bayraklarının asıldığı görüldü. Kutlamalar, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin, meydanda bulunan Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı.

 

27 ortaokuldan final gösterisi

Kutlamalarda, Karabağlar Şehit Komando Er Fatih Özcan İlkokulu öğrencisi Hande Reyhan Ömüralp 23 Nisan adlı şiiri okurken, Karabağlar Murat Urcan İlkokulu öğrencisi Yağız Yağmur ise Hoşgeldin 23 Nisan adlı şiiri okudu. Şiirlerin ardından öğrenciler, Ege yöresine ait müzikler eşliğinde oluşturulan kareografilerle Efedir Gelen Efe isimli gösteriyi sundu. Bu gösteride, 10 ortaokuldan 96 erkek, 384 kız olmak üzere 480 karma öğrenci görev aldı. Egemenlik İlkemizdir temalı çağdaş hareketlerden oluşan gösteride de öğrenciler çeşitli aksesuar ve aletler kullanarak gösteri sergiledi. Burada da 8 ortaokuldan 192 erkek, 192 kız öğrenci olmak üzere 384 öğrenci görev aldı. Gençlik Hep Birlikte El Ele adlı gösteride, 8 ortaokuldan 192 kız öğrenci görev aldı. Finalde ise Ay Yıldızlı Bayrağın Neferleriyiz adlı gösteri düzenlendi. Burada, 23 Nisan ve Gelin Çocuklar Dünyaya Mesaj Verelim şarkıları eşliğinde 27 ortaokuldan bin 156 karma öğrenci görev aldı.

"Bağımsızlık meşalesi, yurdun dört bir yanını aydınlattı"

Törende konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 97. yıl dönümüne ulaşmanın heyecanıyla, kavuşmuş olduğumuz bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı daha sevinç ve coşkuyla kutluyoruz. 23 Nisan, ülkemiz ve milletimiz için çok önemli bir ana tanıklık etmiş, asil bir milletin verdiği bağımsızlık mücadelesinin ardından birlik ve beraberliğin bayraklaştığı gün olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde ve onun 'Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır' öngörüsüyle tutuşturulan bağımsızlık meşalesi, 23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara’da, Anadolu’nun dört bir yanını aydınlatmıştı. Bağımsızlığımızı tarifsiz bir tutkuyla vatana gönül verenlerin gayretine azmine, kararlılığına, birlik ve beraberliğine borçluyuz” dedi.

"23 Nisan aydınlık ve büyük bir kapı"

23 Nisan’ın; sevgiye, barışa, dostluğa, kardeşliğe, çağdaşlığa, bilme, teknolojiye açılan aydınlık ve büyük bir kapı olduğunu vurgulayan Yahşi, “23 Nisan, sevinç ve gururla kutladığımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak Gazi Mustafa Kemal’in geleceğin teminatı olan çocuklarımıza sevgi ve güvenini göstermektedir. Bizler, bu sevgi ve güven sayesinde dünyanın ilk ve yegane çocuk bayramı olarak tarihe geçen, millet egemenliğine dayanan demokrasinin ve cumhuriyetin temellerinin atıldığı gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sayesinde tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi paylaşıyoruz. Tüm dünyaya sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk, kardeşlik ve barış mesajları vererek; heyecanla, coşkuyla, rengarenk görüntülerle ve dünya çocuklarıyla birlikte bu güzel bayramı en güzel duygularla kutlamaktan da büyük kıvanç duymaktayız” diye konuştu.

"Çocuklara seslendi"

Çocukların her şeyin en güzeline layık olduğunu söyleyen Yahşi, çocuklara şöyle seslendi: “Okuyan, anlayan, araştıran, düşünen, soran, sorgulayan, çözümcül eleştirilerde bulunabilen, günceli çağdaş yaklaşımlarla değerlendiren, yenilikçi, bilimi ve teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanan, milli ve manevi değerlerine bağlı, insan haklarına saygılı, kendine güvenen bireyler olarak yetiştiğiniz müddetçe, ülkemiz ve insanlık adına büyük bir kazanım olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu donanım; sizi, ailenizi, milletimizi, ülkemizi ve insanlığı yüceltecektir. Yeter ki birikimli olmak için çalışın; başarmak için samimi ve gayretli olun.”

Kendilerine armağan edilen bayramı coşku içinde kutlayan çocuklar ise, dünya çocuklarının bayramını kutlarken, tüm çocukların mutlu olması dileğinde bulundu.(Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri / İHA)

 

Menderes’te 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Menderes’te coşkuyla kutlandı. Menderes Belediyesi tarafından hazırlanan şenlik alanında çocuklar gönüllerince eğlendi. Kutlamalar Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun koltuğunu Gazi İlkokulu dördüncü sınıf öğrencisi Polat Gürsoy’a devretmesiyle başladı. Özdere hizmet binasında gerçekleşen devir töreninde koltuğa oturan genç başkan, okuluna engelli öğrenciler için özel park yapılacağını açıkladı. Menderes Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nazan Çetin’e talimatı veren genç başkan Gürsoy, yeni yapılacak bir projede arkadaşlarının isteği olan tarihteki 16 Türk devletinin bayraklarının yer alması talimatını da verdi.

 

Çocuklar için şenlik alanı

Menderes 19 Mayıs Stadı’nda gerçekleşen törende ise coşku doruktaydı. Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, ilçe protokolü ile birlikte çocukların gösterisini ilgiyle izledi. Menderes Belediyesi tarafından hazırlanan şenlik alanında da çocuklar gönüllerince eğlendi. Çizgi film kahramanlarının da yer aldığı şenlik alanında çocuklara pamuk şekeri ve macun da ikram edildi. İlçede önceliklerinin çocuklar olduğunu belirten Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, “Menderes’te çocuk olmanın bir ayrıcalık olduğunu çocuklarımıza hissettirmek için çalışıyoruz. Onlarla bir gün değil her gün beraberiz. 3 yılda birçok projeyi onlar için hayata geçirdik. Çocuklarımız için farklı projelerimizi de hayata geçireceğiz. Özellikle yaptığımız sosyal alanlarda çocuklarımızın da keyifle vakit geçirmesi için özel çalışmalar yapıyoruz. Geleceğimiz olan çocuklarımızın geleceğini hazırlamak için görevimizin başındayız. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun” dedi.

 

Akpınar makamını dünya çocuklarıyla paylaştı

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını Karşıyaka Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Emine Nisa Şengül ve Girne Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Selin Uğurlu’ya bıraktı. Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği için farklı ülkelerden gelen dünya çocukları da ziyarete eşlik etti.

 

“Sonsuza kadar koruyacağız"

Küçük başkanlar; Başkan Akpınar, başkan yardımcıları ve bürokratlardan, belediye çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Diğer ülkelerden gelen arkadaşlarıyla sohbet etti. Çok büyük mutluluk yaşadıklarını dile getiren Nisa ve Selin, “Atatürk’ün bize armağan ettiği bu bayramı, sonsuza kadar yaşatacağız. Ona layık çocuklar ve gençler olarak cumhuriyetimizi koruyacağımıza söz veriyoruz” mesajı verdi, Karşıyaka Belediyesi’nin çocuklara yönelik hizmetlerinden mutluluk duyduklarını ifade etti. Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği için ilçeye gelen yabancı çocuklar da makam heyecanını yaşadı. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Bugün makam Nisa’nın, Selin’in ve dünya çocuklarının. Koltuklarımız da üzerinde yaşadığımız dünya da aslında zaten onların. Bunun bilinciyle, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalarak yaşamaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun. Bize bu bayramı hediye eden Ulu Önderimiz Atatürk’e minnet ve şükran borçluyuz” diye konuştu.

 

23 Nisan Urla’da coşkuyla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Urla’da da coşkuyla kutlandı. Tören, Urla Cumhuriyet Meydanındaki törene; İzmir Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Garnizon Komutanı Albay Erol Çevik, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, Urla Milli Eğitim Müdürü İzzet Gündüz, Urla Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, çocuklar ve veliler katıldı. Program, Urla Belediyesi Çocuk Bakım Evi, Albay Çolak İbrahim Bey İlkokulu, Sezai Gönül Akdağ Anaokulu, Atatürk İlkokulu, Şehit Kemal İlkokulu, Zeytinalanı Gülter Osman Ponner İlkokulu ve 80. Yıl Gazi Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları, Flamenko dans gösterileri, modern dans gösterileri, davul ritim gösterisi, şiir okumaları ve koro gösterileriyle renklendi. Gösterilerin ardından şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Garnizon Komutanı Albay Erol Çevik, Urla Milli Eğitim Müdürü İzzet Gündüz ve Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin tarafından verildi.

 

Dünya Çocukları Heykeli

Kutlama töreninin sonunda ise Urla Cumhuriyet Meydanı'na Turgut Kahraman tarafından yapılan Dünya Çocukları Heykelinin açılışı gerçekleşti. Heykelin açılış kurdelesini Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve Turgut Kahraman, minik öğrencilerle birlikte kesti. Yaşamın çocuklarla birlikte daha güzel olduğunu ifade eden Başkan Sibel Uyar, “Bugün hem bizler için hem çocuklarımız için çok önemli bir gün. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, bu anlamlı günü geleceğimizi temsil edecek olan çocuklarımıza armağan etti. Bize düşen görevde bu bayramı en güzel şekilde kutlamaktır. Dünya Çocukları Heykelini Urlamıza armağan eden Turgut Kahraman’a da çok teşekkür ederim. Dünya çocuklarımızla güzel. Onlara yaşanabilir bir dünya bırakmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Heykelde, Nazım Hikmet’in “Dünyayı verin çocuklara” adlı şiiri de yer alıyor.

 

Üç gün süren kutlama

Aliağa Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen ‘Uluslararası Çocuk Şenliği’ Yeni Şakran Mahallesindeki etkinlikler ile devam etti. Makedonya’dan gelen misafir çocukların katılımıyla gerçekleşen ve üç gün sürecek olan kutlama etkinliklerinin ikinci durağı Yeni Şakran Mahallesi olurken, Aliağa ilçe merkezinde de çeşitli etkinlikler yapıldı. Yeni Şakran Mahallesindeki program, Yeni Şakran Düğün Salonu’nda Aliağa Belediyesi Sanat Evi (ASEV) Çocuk Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ‘3 İyi Arkadaş’ isimli oyunla başladı. Evrim Yaşar’ın yazıp yönettiği ve toplum kurallarını konu alan oyunda 8-9 ile 10 yaş grubundaki kursiyerler sahne aldı.

 

Engelsiz mehteran takımı

Beğeniyle izlenen tiyatro gösterisinin ardından zihinsel ve ortopedik engellilerden oluşan Aliağa Engelsiz Mehteran Takımı, Şakran Yeni Park gösteri alanında katılımcılara muhteşem bir konser verdi. Hücum Marşı, Yürekler Kabarık, Fetih Marşı, Sevdim Seni Mabuduma, Allahu Allah, Türkiye’m veCeddin Deden gibi marşları seslendiren Engelsiz Mehteran Takımı, katılımcılara duygu dolu dakikalar yaşattı. Büyük beğeni toplayan konserin finalinde tüm katılımcılar Engelsiz Mehteran Takımı’nı ayakta alkışladı. Etkinlikler rengarenk folklorik kıyafetleriyle sahne alan Makedonyalı çocukların gösterileriyle devam etti. 23 Nisan coşkusunu ülkelerinin yöresel danslarıyla taçlandıran Makedonyalı çocuklar, izleyenlerden bol bol alkış aldı. ASEV öğrencilerinin dans gösterilerinin yanı sıra Aliağa Belediyesi Helvacı Spor Kulübü Zeybek ekibinin gösterileri de ilgiyle izlendi.

 

Uçurtmalar, semaları süsledi

Yeni Şakran’daki gösteriler uçurtma şenliği ile renklendi. Aliağa Belediyesi tarafından çocuklara dağıtılan Türk bayrağı motifli uçurtmalar Aliağa semalarını süsledi. Ayrıca şenliğe katılan çocuklar için gösteri alanına şişme oyun parkları da kuruldu. Çocuklar kendileri için kurulan bu oyun parklarında doyasıya eğlendi. 23 Nisan etkinlikleri kapsamında Sanat Sokağı da birbirinden renkli gösterilere ev sahipliği yaptı. Görsel ve sanatsal etkinliklerin beğeniye sunulduğu Sanat Sokağı’nda keyifli dakikalar yaşandı. Ebru, resim ve atölye çalışmaları gibi sanatsal faaliyetler vatandaşların beğenisine sunuldu. Miniklerin ilgi odağı olan Ebru sanatının Türklere özgü üç binlik bir sanat dalı olduğunu belirten Ebru Sanatçısı Mesut Selek, “Aliağa’da 23 Nisan etkinlikleri kapsamında yüzlerce çocukla birlikte ebru yaptık. Hepsi çok mutlu oldu. Bu sanatı gelecek kuşaklara taşıma gayreti içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.

 

Bandodan muhteşem konser

Uluslararası Çocuk Şenliği’nde ikinci günün finalini Aliağa Belediye Bandosu muhteşem bir konser ile yaptı. Bando şefi Davut Kandemir yönetiminde Sanat Sokağı’nda gerçekleşen konser soğuk havada Aliağalıların içini ısıttı. Bandonun en küçük üyesi 11 yaşındaki Efe Görgülü konserin gözdesi oldu. Saksafonunu büyük bir ustalıkla çalan minik Efe, solo performansıyla da vatandaşlardan alkış aldı. Aliağa Belediye Bandosu Şefi Davut Kandemir 23 Nisan dolasıyla şef çubuğunu çocuklara teslim etti. Profesyonelleri aratmayan çocuklar bandoyu başarıyla yönetti. Yaklaşık yarım saat süren ve vatandaşların büyük ilgiyle takip ettiği konserde bando, en sevilen marşları ve şarkıları çaldı. Yeni Şakran Mahallesi ve Sanat Sokağı’nda devam eden etkinliklerin yanı sıra Avcı Ramadan Çocuk Oyun Rekreasyon Alanı’nda kurulan şişme oyun parkı da çocuklara keyifli anlar yaşattı. Şişme oyun parkına akın eden çocuklar, eğlencenin doruğuna çıkarken, aileleri de çocukları ile birlikte hoşça vakit geçirdi. Doyasıya eğlenerek şişme parkın tadını çıkartan miniklerin mutlulukları gözlerinden okundu. Günün sonunda ASEV öğrencileri tarafından Sanat Sokağı’nda müzik dinletisi gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde Avcı Ramadan Çocuk Oyun Rekreasyon Alanı’nda ASEV orkestrası eşliğinde yapılması planlanan Hande Ülker Şen-Ulviye Koçak konseri de olumsuz hava şartlarından dolayı iptal edildi.