EGE MECLİSİ - Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından Türkiye'nin ilk "Yeryüzü Pazarı" olarak kabul edilen Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Üretici Pazarı 5. yılını 23 Nisan coşkusuyla birleştirerek törenle kutladı. Pazarda hareketin Türkiye'nin İkinci Yeryüzü Pazarı olarak onayladığı Şile Yeryüzü Pazarı üreticileri de misafir olarak tezgah açtı.

Foça İtfaiye Birmi önündeki Yeni Park Alanı'nda kurulan pazaryerinde gerçekleştirilen kutlama programına Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tümamiral Aydın Şirin, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri, Ödemiş, Tire, Seferihisar, Şile ve İzmir'in değişik bölgelerinden yerel pazar temsilcileri, öğrenciler ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Vatandaşlara yerel ürünlerle yapılmış yemeklerin ikram edildiği kutlama programına katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, buradaki konuşmasında, hükümetin bir yandan sertifikalı ürün kullanmayan üreticiyi tarımsal teşviklerden yararlandırmayacağını ilan ettiğini, diğer yandan sözde tohum takas şenlikleri düzenleyerek yerli tohum kullanmanın yanında olduğu mesajı vermeye çalıştığını belirterek çelişkiye dikkat çekti. Özkaya, "Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 4 hafta önce Kemalpaşa'da 1.Tohum Takas Şenliği düzenledi. Halbu ki bugüne kadar sadece Seferihisar'da beş-altı tohum takas şenliği yapılmıştı. Değişik yerlerde de çokça yapılıyor. Tarım Bakanlığı maalesef yeni ama iyi olmayan bir politika belirledi. Tarla bitkilerinde çiftçi sertifikalı tohum alıp belgelendirirse teşviklerden yararlanacak. Aksi takdirde teşvik alamayacak. Bu, 'Yerli tohumu kullanmayın' demektir. Bakanlık büyük şirketlere büyük bir destek daha çıkıyor. Bakanlık bir taraftan kötü bir şey yaparken diğer taraftan iyiye destek oluyormuş gibi gözükerek imaj düzeltmeye çalışıyor. Küçük üretici, kendi tohumlarıyla üretim yapan üretici destek dışı bırakılıyor" dedi.

"YEREL ÜRÜN VE GIDALARI UNUTTURMAYACAĞIZ"

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da Türkiye'nin ilk Yeryüzü Pazarı ünvanını almaktan ve layıkıyla koruyarak 5. yıla erişmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Başkan Demirağ, "Atamızın çocuklarımıza armağan ettiği bayram gününde pazarımızında 5.yılını kutlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Pazarımızın kurucusu Foça Zeytindalı Birliği 2014 yılındada Dünyanın En İyi Yeryüzü Pazarı ünvanını alarak başka bir gurur kaynağımız oldu. Bu ünvanlardan sonra bizi örnek alarak ülkemizde birçok pzar açılmaya başlandı. Şile bu yolda önemli mesafe katederek ikinci yeryüzü pazarımız oldu. Biz unutulmaya yüz tutmuş ürün ve yemekleri gün yüzüne çıkarmaya ve tüketiciyle buluşturmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"YOKSULLUK DEĞİL YOKSUNLUK"

Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen 5. yılda sloganlarının İyi, Adil Temiz'in yanı sıra "Yoksulluk Değil Yoksunluk" olarak belirlediklerini söyledi. Girişmen; "Yoksulluk bir şekilde giderilebilir. Ancak özellikle sağlıklı tohumdan yoksun olursak hiçbirşey yapamayız" dedi.

Kutlamalar dolayısıyla Foça'ya gelen Şile Yeryüzü Pazarı üreticileri adına konuşan kurucu lider Fatma Denizci  de dünyada 60,Türkiye'de 2 yeryüzü pazarı olduğunu vurgulayıp, "Foçalılar ile dayanışma için buradayız. Slow Food Hareketi tamamen küçük üreticiyi ve tüketiciyi koruyan bir harekettir. Sağlıklı gıdanın herkesin hakkı olduğunu düşünen, üreticiyle tüketiciyi aracısız buluşturan bir harekettir. Bizde bu amaçlar için çabalıyoruz" dedi. Kutlama programının çekiciliği, Foçalıların yanısıra çevre il ve ilçelerden gelenlerinde alışveriş yaptığı Foça Yeryüzü Pazarı'nda bu hafta  büyük yoğunluk yaşandı.(Seyfi GÜL / DHA)