İEKKK'nın 69. toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapıldı. 2017 dönemi Toplantı Başkanı ESBAŞ CEO'su Faruk Güler'in yönettiği oturumda iki ana gündem maddesi görüşüldü. Toplantının ilk bölümünde İZSU Genel Müdür Yardımcısı Tülay Yılmaz, "Yüzülebilir Körfez" hedefi doğrultusunda hazırlanan "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu Projesi"nin aşamaları ve süreçte gelinen noktayı bir sunum eşliğinde anlattı. İkinci bölümde ise Türkiye ekonomisinin mevcut durumu masaya yatırıldı ve krizden çıkış yollarına ilişkin görüşler paylaşıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin ekonomik olarak yaşadığı sıkıntılı sürecin izlenen dış politikayla ilişkili olduğunu vurguladı. 2014 yılından bu yana Türkiye gündemini seçim, referandum, darbe girişimi ve siyasi krizlerin belirlediğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, şu tespitlerde bulundu:

“Çok zorlu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu topraklarda tarih boyunca 33 ana medeniyet kuruldu. Buranın insanı hayatını idame ettirebilmek için sabrı ve yardımlaşmayı öğrendi. Bu iki özellik bizi bugüne getirdi, bağımsız devlet olarak günümüze taşıdı. Türkiye Cumhuriyeti bu coğrafyayı yönetmiş imparatorluğun devamıdır. İster istemez bölgedeki ülkelerin birçoğuyla aramızda geçmişten gelen bir soğukluk var. Ama Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ özdeyişi, bizim dış politikadaki şiarımız oldu. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar dış politikayı bu düstur içinde sürdürerek geldi ve başı komşularıyla hiç belaya girmedi. Körfez Savaşlarının dışında kalmamız bu politikanın sürdürülmesiyle sağlandı. Biz bugün Suriye konusunda Mustafa Kemal Atatürk'ün dış politikasından sapmamızın bedelini ödüyoruz."

"TÜM SİYASİ PARTİLER BİR ARAYA GELMELİ"

Gelinen nokta itibariyle memleketi seven herkese görev düştüğünü ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Türkiye sadece iktidarın, sadece muhalefetin tek başına altından kalkamayacağı, sorumluk üstlenemeyeceği bir noktaya geldi. Peki çare ne? Çare birlikten geçiyor. Beraberlikten geçiyor. Bu gerçekten önemli bir kriz. Kısır siyaset tartışması değil. Oturacaklar bütün partiler, doğru bir yöntem arayacaklar" dedi.

 

"TARIM CAN SİMİDİ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ele alınması gereken bir numaralı konunun üretim sorunu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Nüfus artışı ve dünyadaki gelişime oranla büyüyen bir üretimimiz yok. Üretime kanalize olamadık. Bir finans, bir de inşaat sektörüyle yürümeye çalışıyoruz. Sanayici ve tarım sektörü ise kendi çabasıyla ayakta durmaya çalışıyor. Sadece mal değil, bilgi de üreteceksin. Üretimde bir hamle yapmadan büyüme ve istihdam artışı sağlamak mümkün değil. Yüzde 3’lük büyüme, yerinde saymak demektir. Bu rakam sadece nüfus artışının karşılığıdır. Tarım Türkiye'nin sarılacağı en büyük ve en ucuz can simidi. Akredite edilmiş laboratuvarlar, ürünlerin belgelenmesi korkunç şekilde Türkiye'nin önünü açar. Ama tek başına kimsenin yapacağı bir şey yok. Partiler arası birlik sağlanmadan bu mümkün olmaz."(DHA)