İzmir'de, fiziki şartları oldukça yetersiz ve sağlıksız koşullardaki tek odalı evde yaşayan Vesile-İsmail Toplak çiftinin 9 yaşındaki kızları Eda, felç kalma tehlikesi ile yaşıyor. Doğumundan bir ay sonra skolyoz tanısı konulan küçük Eda için ailesi yardım bekliyor.

Ödemiş ilçesi Türkmen Mahallesi'nde tarlalarda mevsimlik işçi olarak çalışan baba İsmail Toplak (37) herhangi bir sağlık güvencesi ve devamlı işi olmadığı için kızını bugüne kadar düzenli bir şekilde tedavi ettiremezken, Toplak ailesi büyük oğulları Vedat’a (13) da doktorların zihinsel engeli olduğuna dair bir tanı koymasıyla ikinci kez yıkıldı.

 

"Yeşil kartlarımız ameliyatları karşılamıyor"

Oğlu için özel eğitim ve destek imkanı bulan ama kızı Eda’nın olması gereken üç ameliyat için maddi durumlarının bulunmadığını söyleyen anne Vesile Toplak, “Eda’nın abisi için gereken yapıldı ama Eda için hiçbir yardım ve çare bulamıyoruz. Doktorlar Eda’nın tedavi edilmezse felç kalacağını ve kemiklerindeki bu bozukluğun akciğerini de etkileyerek zamanla nefes alamaz hale geleceğini söylediler. Çocuğum gözlerimin önünde her gün eriyor. Ameliyatlar için gerekli paramız yok. Ayrıca ameliyatlar çok da riskli. Hastane yeşil kartımızın bu ameliyatları karşılamadığını söylüyor” dedi.

Ödemiş Kaymakamlığının oğlu için her ay verdiği 500 liranın çocukların yiyecek, ilaç ve giyim masrafları için harcandığını, kızının tedavisi için yardımseverlerden artık bir yardım eli uzanmasını beklediklerini ifade eden Vesile Toplak, “Benim tek istediğim çocuğumun ameliyatlarının yaptırılması ve sağlığına kavuşması. Aklımda sadece Eda’nın tedavisi var. 3 yaşında bir kızım daha var. Kendimizi bari o sağlıklı diyerek avutuyoruz” diye konuştu.

 

Bin kişiden 1'inde görülüyor

Ameliyatla tedavi edilecek kadar ileri derecedeki skolyoz hastalıkları bin kişiden 1’inde görülüyor. Uzmanlara göre tedavi ne kadar küçük yaşlarda yapılırsa iyileşme oranı o derece daha yüksek oluyor. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda eğer hastaya tedavi uygulanmazsa azalan akciğer kapasitesine bağlı olarak kalp ve akciğer problemleri oluşarak omurgadaki eklemlerin de bozulmasına ve tamamen felç kalmaya yol açıyor.(Onur Şahan / İHA)