Dün (pazartesi) yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 295 kuş türünün yaşadığı ve bunlardan 108'inin kuluçkaya yattığı İzmir Kuş Cenneti'nin yönetimiyle ilgili olarak İZKUŞ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasındaki protokolün 4 ay önce sona erdiğini ve hala yenilenmediğini belirtti. Prof. Dr. Sıkı ilgili kurumlara sağduyu ile hareket edip, protokolü yenilemeleri çağrısı yaptı.

 

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Sıkı'nın yaptığı çağrıyla ortaya çıkan protokol krizinin basında yer almasının ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı da bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada, "İZKUŞ, aralarında İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Menemen ve Foça belediyelerinin yer aldığı bir birlik olup, özellikle Gediz Deltası’ndaki kuşların korunmasını gaye edinmiştir. Haberlerde bahse konu protokolün maksadı da Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı'nın etkin bir şekilde uygulanarak, alanın aktif olarak korunması ile birlikte Gediz Deltası'nın uluslararası ortamda ülkemizi temsil edebilecek alt ve üst yapıya sahip, ekoturizm ve bilimsel çalışmaların bir arada yürütüldüğü örnek bir korunan alan olarak oluşturulmasıdır. Söz konusu haberlerde bu alandan sorumlu olan birliğin bütçesinin 3 milyon TL olduğu ifade edilmiştir, ancak birlik tarafından değil 3 milyon, 3 kuruşluk bir harcama dahi yapılmamıştır. Bu hususla alakalı da Bakanlığımızın bütün ısrarlarına rağmen tarafımıza hiçbir açıklamada bulunulmamıştır.

Bakanlığımızca özellikle son dört yıl içerisinde Gediz Deltası’nda koruma ve yatırım faaliyetlerinde önemli sorunlar yaşandığı ve birlik tarafından Gediz Deltası’na hak ettiği önemin verilmediği tespit edilmiştir. Birliğin önemli miktarda bütçesi olmasına rağmen bu bütçenin alanın korunması ve geliştirilmesi için kullanılmadığı, alana gelen ziyaretçilere daha iyi hizmet verebilmek için alanda yeterli yatırımların yapılmadığı, alanı korumakla sorumlu güvenlik personelinin vazifelerini gereği gibi yerine getirmediği de gözlemlenmiştir. Yine alanda halihazırda bulunan kuş gözlem kulesi, ziyaretçi merkezi gibi ünitelerin bakımlarının yapılmadığı ve bir kısmının kullanılamaz durumda olduğu, alanda bulunan mevcut giriş takının dahi Bakanlığımızca yenilendiği, alana tatlı su temininin sağlanmadığı görülmüştür. Ayrıca bahsi geçen birlik ile Bakanlığımız arasında imzalanan protokol gereği alanda yapılan çalışmaların düzenli olarak tarafımıza rapor edilmesi gerekirken maalesef birlik bu raporlamayı da yapmamıştır. Bu çerçevede İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği protokolde yer alan sorumluluklarını yerine getirmemesi sebebiyle 11/05/2017 tarih ve 105210 sayılı yazımız ile protokolün feshedilerek alanın yönetiminin tekrar Bakanlığımızca yapılmasına karar verilmiştir. Netice itibariyle birlik protokol gereği olan görevlerini ifa etmemekte, bütçesi olmasına rağmen gerekli yatırımları yapmamakta ve şeffaf bir şekilde hareket etmemektedir. Bundan hareketle alanın yönetimi Bakanlığımızca gerçekleştirilecek ve burada yapılacak çalışmalar ile İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) mevcut durumundan çok daha güzel bir hale gelecektir" denildi.(DHA)