İzmir Kuş Cenneti ile ilgili protokol krizinin ardından, bölgenin imara açılmasından endişe duyulduğu yönündeki açıklamalar üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yeni bir açıklama yapılarak, "Uluslararası öneme sahip olan ve ülkemizin 14 Ramsar Alanından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nin söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi imara açılması ya da satılması, herhangi bir şahıs veya kuruma devri kesinlikle mümkün değildir" denildi.

İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasındaki, İzmir Kuş Cenneti protokolünün 4 ay önce sona ermesi ve yenilenmemesinin ardından, tarafların yaptığı açıklamalar sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, İzmir Kuş Cenneti'nin bulunduğu bölgeyle ilgili, imara açılmasından endişe duyduğu yönündeki açıklamalar üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yeni bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Bakanlığımız, İzmir Kuş Cenneti'nin koruma altına alınmasından itibaren, Deltanın iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması maksadıyla bugüne kadar alt yapı, üst yapı ve teknik onarımlar için 60 milyon TL'lik yatırım yapılmıştır. Bundan sonra da Gediz Deltasına hakettiği önem verilerek, alanın korunması ve geliştirilmesi için gerekli adımlar atılacaktır.  Deltada yapılacak çalışmalar ile İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) mevcut durumundan çok daha güzel bir hale gelecektir. Bu kapsamda; Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı'nın etkin bir şekilde uygulanması ve  alanın aktif olarak korunması ile birlikte Gediz Deltasının uluslararası ortamda ülkemizi temsil edebilecek alt ve üst yapıya sahip, ekoturizm ve bilimsel çalışmaların bir arada yürütüldüğü örnek bir korunan alan olarak muhafaza edilmesi temel hedefimizdir. Artık bundan sonra Gediz Deltası'nın yönetimi, ülkemizdeki diğer sulak alanlarda; örneğin Sultan Sazlığı Milli Parkında olduğu gibi Bakanlığımız tarafından yapılacaktır. Uluslararası öneme sahip olan ve ülkemizin 14 Ramsar Alanından biri olan İzmir Kuş Cenneti'nin söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi imara açılması ya da satılması,  herhangi bir şahıs veya kuruma devri kesinlikle mümkün değildir."

Açıklamanın devamında, "Ayrıca Bakanlığımız Gediz Havzası'nda son yıllarda görülen hızlı gelişme ile birlikte tatlı su kullanımına olan talep artmış ve havzanın delta kesimindeki Kuş Cenneti'ne daha az tatlı su ulaşmasından ötürü ve daha önceki çeşitli tarihlerde yaşanan kuraklık sebebiyle çeşitli tedbirler almış ve almaya devam etmektedir. Bu kapsamda İzmir Kuş Cenneti'ne Gediz havzasında karşılaşılan kuraklık ve tarım alanlarındaki yoğun su talebi sebebiyle özellikle yaz aylarında yeterli su vermekte karşılaşılan sıkıntıları aşmak ve Kuş Cennetine komşu, drenaj kanallarından su vermek maksadıyla terfi merkezileri ve su kanalları inşa edilmiştir. Ayrıca 25 Mayıs 2017 Perşembe günü ihalesi yapılacak “İzmir Kuş Cenneti Su Temini Süzbeyli İletim Hattı Yapım İşiö ile de bölgedeki canlıların su ihtiyacı karşılanacaktır. Böylece Kuş Cenneti'ne saniyede toplam 0.5 metreküp suyun ihtiyaç duyulan her an verilmesi imkânı sağlanacaktır. Bakanlığımızca bu statülü sahanın yönetimi ve korunması uzman ekiplerimizce, Yönetim Planı çerçevesinde yürütülecektir" denildi.(DHA)