EGE MECLİSİ - İzmir’de yaşıtlarının 5 katı kiloya sahip olan 165,5 kilo ağırlığındaki 10 yaşındaki Nurettin Yamaç'ın, 'Kilo almayı durduramıyorum, ne olur yardım edin. Arkadaşlarım beni artık taşımıyor' diyerek yaptığı çağrı yürekleri burktu. Kilo alımının durdurulamadığını, tek şansının ameliyat olduğunu belirten Nurettin’in babası ise eğer ameliyat yapılmazsa oğlunu kaybedeceğini belirterek yetkililerden yardım istedi. 

İzmir’in Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 10 yaşındaki Nurettin Yamaç, yaşıtlarından 5 kat fazla vücut ağırlığıyla hayatını sürdürmeye çalışıyor. 3 yaşında babasının doktora götürmesi sonucu ‘obezite’ tanısı koyulan minik Nurettin, daha 10 yaşında 165,5 kiloya ulaştı. Sürekli kilo alan ve kilo alımı durdurulamayan küçük Nurettin’in yaptığı diyetler de artık işe yaramıyor. Nurettin’in babası evladının tek kurtuluş yolunun tüp mide ameliyatı olduğunu; ancak ameliyatın yasal olarak 18 yaşından küçüklere yapılmadığı, oğlunu ameliyat olmazsa kaybedeceğini belirterek, yetkililere yardım istedi.

“Ayaklarım artık beni taşımıyor, herkes dalga geçiyor”

Kilolarından dolayı çok zorluklar yaşadığını belirten Nurettin Yamaç, “Gece yatarken nefesim kesiliyor, bazen yürüyemiyorum. Ayaklarım beni artık taşımıyor. Bir de ben öteki çocuklar gibi koşup, eğlenmek istiyorum ama kilomdan dolayı eğlenemiyorum. Arkadaşlarım kilomdan dolayı dalga geçiyorlar, kiloluyum diye beni oyuna katmıyorlar. Yetişkinler de dalga geçiyor ama ben bir şey söyleyemiyorum" dedi.

“Kilo almayı durduramıyorum, ne olur yardım edin”

Yetkililerden yardım isteyen Küçük Nurettin'in çağrısı ise yürekleri burktu. “Diğer çocuklar gibi parkta oyun oynamak isterdim, maç yapmak, koşmak isterdim" diyen minik Nurettin, "Herkesten hızlı koşmak isterdim ama yapamıyorum. Böyle giderse 200 kiloya çıkacağım, kilo almayı durduramıyorum. Herkesten yardım istiyorum çünkü siz yardım edersiniz bende zayıflarım, hayata tutunurum” diye konuştu.

Ameliyat olmazsa hayatını kaybedecek

Oğlunu birçok hastaneye götürdüğünü dile getiren baba Ayhan Yamaç (40), doktorların tüp mide ameliyatından başka oğlunu bu durumdan kurtaracak bir çarenin olmadığını söylediklerini ileri sürdü. Tüp mide ameliyatının ise yasal yaş sınırı olduğunu belirten baba Ayhan Yamaç, “Hastanelere götürüyoruz, ameliyat olması gerektiğini söylüyorlar. Ameliyat için yardım bekliyorum, çocuğumun tedavisi için imkanım yok. Eğer ameliyat olmazsa ömrünün kısa olduğunu söylüyorlar. Çok acil olarak mide ameliyatı geçirmesi gerektiğini söylüyorlar. Tek çözümümüz mide ameliyatı. Ameliyat olmazsa ömür kısa, doktorlar her şeye hazırlıklı bulunmamı söyledi” diye aktardı.

"Bana evladım ‘Ben öleyim artık’ diyor"

Gözünün önünde her gün durumu daha da kötüye giden oğlu için hiçbir şey yapamamasının kendisine acı verdiğini ifade eden baba Yamaç, “Canım acıyor, başka çocukları görünce canım çok yanıyor. Her zaman, 7/24 neredeyse hazır kıta başında bekliyorum. Her gün ‘Oğlum öldü mü? Yaşıyor mu?’ korkusuyla yaşıyorum. Bana evladım ‘Ben öleyim artık’ diyor. Bu laflarıyla yeri geliyor beni öldürüyor. Ne yapacağıma şaşırıyorum” ifadelerini kullandı.

“Yemek yemese de zayıflamaz diyorlar”

Oğluna daha önce devlet ve üniversite hastanelerinde obezite ünitesinde yatırdıklarını, oğluna diyet uygulandığını anlatan Ayhan Yamaç, “Diyet yaptırdığımız halde habire kilo almaya başladı. Su bile içse kilo alıyor. Obezite uzmanı, ‘3 öğün yemeği kes, hiç yemek verme bu çocuk gene zayıflamaz, spora da göndersen zayıflamaz’ diyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına seslendi

Çocuğunun sağlığına kavuşmasını, onun da diğer çocuklar gibi koşup, oyunlar oynamasını dört gözle bekleyen Ahmet Yamaç, yetkilere seslendi. Maddi imkansızlıkları sebebiyle özel doktorlara da evladını götüremediğini anlatan Yamaç, “Sağlık Bakanlığına sesleniyorum. Oğlumun sağlığı için desteklerini bekliyorum. Lütfen tek umudum onlar” dedi. (Mihrap Düzöz - Sinan Yeniçeri /İHA) 

165 kiloluk Nurettin, ağlayarak hastaneye yatmayı reddetti

Henüz 10 yaşında olmasına rağmen 165,5 kilo olan Nurettin Yamaç için Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Yaşının küçük olması nedeniyle ameliyatı riskli bulunan Nurettin, bir süre hastaneye yatarak doktor kontrolünde diyet ve tedaviyi de ağlayarak reddetti. Nurettin, uzun çabaların sonucunda yine doktor kontrolünde evinde diyetine uyacağına ve egzersiz yapacağına söz verdi.

İzmir'de yaşayan 10 yaşındaki Nurettin Yamaç tam 165,5 kiloya ulaştı. Nurettin'in, “Kilo almayı durduramıyorum, ne olur yardım edin. Arkadaşlarım beni artık taşımıyor” diyerek yaptığı çağrıya Sağlık Bakanlığından destek geldi. Bugün karnesini alan Nurettin’i, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur ve beraberindeki doktor, hemşire ve psikologlardan oluşan sağlık ekibi evinde ziyaret etti. Babası Ayhan Yamaç’tan Nurettin’in sağlık durumu hakkında bilgi alan ekipler, henüz 10 yaşında olması sebebiyle ameliyatın riskli olduğunu söyledi, bir süre hastanede yatırarak diyet, egzersiz ve ilaç tedavisini önerdi. Sağlık ekiplerinin bu teklifi karşısında, “Ben hastanede yatmayacağım. Spora gideceğim” diyen Nurettin, uzun bir süre ağladı. Nurettin Yamaç, uzun iknaların sonucunda doktor kontrolünde evinde diyet ve sağlığının elverdiği ölçüde spor yapacağını söyledi. Baba Ayhan Yamaç ise çocuğunun sağlığı için hastaneye yatırılması gerekiyorsa oğlunu ikna etmeye çalışacağını belirtti.

"Yaşı itibariyle ameliyat riskli"

Nurettin’in sağlık durumu hakkında bilgi veren İzmir İl Sağlık Müdürü Bedia Salnur, “Sağlık Bakanımızın Nurettin’in sağlığı için takipte olduğunu belirtmek istiyorum. Nurettin için ne yapabiliriz diye buradayız. Nurettin derslerinde çok başarılı. Karnesi çok güzel. İnşallah sağlığı için de ekipçe çalışarak Nurettin’i sağlığına kavuşturacağız. Ailesinin ameliyat isteği vardı ancak yaşı itibariyle ameliyat riskli. Daha çok diyet, ilaç ve hareket programları ile onu zayıflatmaya çalışacağız. Eğer kabul ederlerse bir müddet hastaneye yatırıp kontrollü bir şekilde takip ve tedavisini yapmak istiyoruz. Biz kilo almasını engelleyip kilo vermesini sağlamayı, beslenme ve sporuyla onu sağlıklı bir yaşama geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.(Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri / İHA)