CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 5 gündür yürüyor. Yürüyüş Ankara’dan İstanbul’a… Maksat adalet arayışı… Yürüyüş anlamlı, öğretici… 69 yaşındaki bir parti liderinin, ana muhalefet partisi genel başkanının adalet arayışı için yollara düşmesi manidar. Seversiniz sevmezsiniz, beğenirsiniz beğenmezsiniz ancak bu yürüyüşün önemini yadsıyamazsınız. 

Geçmişte de hak arayışı için yollara çıkılmıştı. 

12 Mart öncesi… 68 kuşağı sokağa çıkmış, eylemlere girişmişti. Bunu işçi eylemleri de izleyecekti. İktidarda bulunan Adalet Partisi’nin genel başkanı ve başbakan Süleyman Demirel… AP içerisinden bu yürüyüşlere ve eylemlere yönelik tepki yükseliyor, bastırılması isteniyor. Tepkinin yükseldiği yerlerden biri AP Ankara İl Kongresi… Demirel bunu şöyle anlatıyor (Demirel, 1971 Buhranı ve Aydınlığa Doğru, s. 54): 

“Ankara İl Kongresinde halk hatibi bir arkadaşımızı dinliyorduk: ‘Efendim, diyordu; bu yürüyüşler de ne oluyor? Bunlara hiçin müsaade ediliyor?’

    Ben çıktım: ‘Anayasanın 28. Maddesini bir okuyalım. Herkes önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız toplanma ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir. Buna itiraz mı edeceğiz? Aslında bir arada olmaktan başka silahı olmayan halk için fevkalade iyi bir şey. Kabahat kimde? Tabanı kuvvetli olan yürüsün, sokaklar yürümekle aşınır mı?’ dedim”.

Konuşmanın yapıldığı tarih, 8 Kasım 1968…  Konuşma basına da şu şekilde aksetmiş:

“Demirel ‘Sokaklar eskimez takatı olan yürür’ dedi”, Milliyet, 9 Kasım 1968. 

Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünden hoşlanmayan iktidar çevreleri ya da bu yürüyüşe burun kıvıranlar, 50 yıl önceki Demirel kadar demokrat ve hoşgörülü olun yeter! 

Türkiye’nin bugün 50 yıl öncesinden çok daha demokrat ve hoşgörülü olması gerekir. Bırakın insanlar yürüsün, hak arasın… Sokakları çıkmalarına yol açan nedenleri ortadan kaldırın, sokağa çıkmayı yasaklamayın!

Uzun yıllardır her Pazar doğa yürüyüşü yapan biri olarak günde 15-20 km yürümenin ve bunu günlerce sürdürmenin hiç de kolay olmadığını söylemek isterim. Bir gün 15-20 km yürüyebilirsiniz ama 400-500 km’lik bir yolu 25-30 gün boyunca üst üste yürümek kolay değildir. Ciddi sağlık sorunları da beraberinde getirebilir. Hele yürüyen kişi 69 yaşındaysa ve sürekli yürüyüş/spor yapan biri değilse… 500 km’lik Likya yolunu ve 800 km’lik Karya yolunu yürüyen biri olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşüne büyük bir saygı duyuyorum. Herkesin de saygı duyması gerektiği fikrindeyim. Eğer anlamak istiyorsanız buyurun aynı yolu bir de siz yürüyün. Sanırım empati yapmak kolaylaşır. Gerekli sağlık önlemlerini alarak sorunsuz bir yürüyüş diliyorum. Ardından son dileğim ise Türkiye’de hak arama mücadelesinde sokaklara gerek olmayan bir demokratik kültür…