Ankara'da 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, MHP’nin Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nı iptal etmesi üzerine gözler partideki muhalefete çevirdi. Partiden ihraç edilen genel başkan adaylarından Meral Akşener, sonbaharda yeni parti işaretlerini verdi. Akşener, Twitter’dan, “Kongre iptal oldu. Tam 10 dakikada dava bitti. 10 dakikada verilecek bir karar için bir yıl beklendi. 700 delegenin iradesi yok sayıldı. Adaletin ruhuna El Fatiha” mesajını paylaştı. Diğer adaylar da şu tepkiyi gösterdi:

‘ADALET ADI TEYZEDE KALDI’

Sinan Oğan: Geçtiğimiz yıl yaptığımız kurultay AKP’nin talimatlandırılmış hâkimlerince iptal edildi. Bu karar göstermiştir ki Türkiye’de adalet iktidarın emrindedir. Talimatlandırılmış mahkemeler MHP delegesinin özgür iradesinin üstünde değildir, olamaz. MHP’de ülkücü iradeyi hâkim kılana ve Türkiye’de de adaleti tesis edene kadar mücadelemiz sürecektir. Türkiye’de ‘adalet’ kelimesini görünce artık benim aklıma bir partinin isminin içindeki bir kelime ve komşumuz Adalet teyze geliyor.

Koray Aydın: Ülkücü iradenin haklı talepleri karşısında, parti yönetiminin tutumu ve nihayetinde yargının verdiği karar vicdanları yaralamıştır. Olağanüstü kurultay taleplerinin haksız şekilde engellenmesi, sadece ülkücü hareket için değil, Türk demokrasisi için de büyük kayıptır. Parti içi demokrasiye darbe vuran ve hak arama yollarını tıkayan tutum ve kararlar, Türk siyasetinde kötü birer emsal olarak anılacaktır. Ümit Özdağ: Türkiye’de adaletin olmadığını biliyorduk. 10 dakikada verilen MHP iptal kararı, sadece adaletin olmadığı gerçeğinin altını çizdi. 

TABANA ÇATI ARAYIŞI

Kararın ardından Akşener, Oğan ve Özdağ için yeni bir karar aşamasına gelindi. Akşener’in kurmayları, yargı yolları tüketilmeden yeni oluşumun gündemlerinde olmadığını açıklamıştı. MHP’de liderlik yarışına girme olanağı kalmayan muhaliflerin yakın çevresinden edinilen bilgiye göre, seçime girme hakkı olan bir partinin çatısı altında toplanma veya yeni parti kurma çabası hızlanacak. 

Muhaliflerin hareket noktasını anayasa paketine hayır diyen yüzde 48’lik tabanın beklentisini karşılamak oluşturuyor. MHP’li muhalif bir kaynak, “Tabanı olmayan bir genel merkez var, bir de genel merkezi olmayan bir taban var. Şimdi ona çatı kuracağız. Su akar yolunu bulur” görüşünü dile getirdi.(Umut ERDEM / Hürriyet)