Hükümet, dar gelirlinin konut sorununu çözmek için portföyündeki konutları uygun fiyata kiralayacak. Henüz üzerinde çalışılan proje ile dar gelirli dörtte biri fiyatına kiraya çıkabilecek.Hükümet, dar gelirliyi konut sahibi yapmak için bir yandan TOKİ eliyle konut üretirken, şimdi de düşük fiyatlı kiralık konutlar üzerinde çalışma yapılıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın çalıştığı projeye göre, devletin portföyünde bulunan konutlar dar gelirli vatandaşa normal fiyatın dörtte biri, beşte biri fiyatına kiralanabilecek. Bu ‘sosyal kiralık konutların’ yalnızca şehrin çeperlerinde değil şehir içinde de olması gündeme geldi. Lüks siteler de belli oranda konut bu kiralamalar için ayrılabilecek.

Dar gelirliye ucuz kiralık konut konusu Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER), yeni yönetimiyle birlikte yol haritasını açıkladığı toplantıda gündeme geldi. GYODER’in çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, “Daha ucuz konut üretimi için arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda kamu kurumları ile işbirliği içinde düzenlemeler yapılmasını gündeme getireceğiz” dedi.

GYODER’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürsel Öngören de Kalkınma Bakanlığı’nın, devletin portföyünde yer alacak konutları dar gelirlilere düşük fiyatla kiralayacağı bir proje üzerinde çalıştığını açıkladı. Buna göre, şu anda TOKİ’nin konut yapıp dar gelirliye uygun fiyata sattığı model gibi, portföydeki konutlar belirli bir kurum üzerinden düşük fiyatla kiralanacak.

Dörtte biri fiyat

Gürsel Öngören, devletin portföyündeki konutların dar gelirlilere normal fiyatın dörtte biri, beşte bir fiyatına kiralanacağını söyledi. Projenin TOKİ, İller Bankası ya da yeni kurulacak bir devlet kurumu eliyle hayata geçirilmesi planlanıyor. TOKİ modelinde toplu konutların genellikle merkezin dışında kaldığını dikkat çeken Öngören, “Gettolaşmayı önlemek için, lüks sitelerde de belli sayıda katların bu projeye ayrılması düşünülüyor. Konut üreticilerinin projelerinin içindeki konutların da dar gelirlilere kiralanması olabilir” diye konuştu.

Muhtarlar dönüşümde

ŞEHİRCİLİK Şurası’nın çalışmaları hakkında da bilgi veren Gürsel Öngören, kentsel dönüşümde mahalle bazında dönüşüme sıcak bakılacağını açıkladı. Öngören, “Dönüşümde muhtarlar rol alabilecek. Bir de yatay yapılaşma için kat karşılığı anlaşmaya sıcak bakılmıyor. Yani işin finansmanı emsal artışı ile karşılanmayacak” diye konuştu.

Gayrimenkul 4.0’dan Anadolu çıkarmasına, sektörün şeffaflaşmasından teşviklere kadar pek çok alanda çalışacağını açıklayan GYODER, yeni döneminde dar ve orta gelirliyi konut sahibi yapmak için gerekli düzenlemeleri de gündeme getirecek.(Vatan)