EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) süreci devam eden, TMMOB'un şartlı uygun bulduğu Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi için İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin yer seçimiyle ilgili açılan davada vereceği kararı beklediklerini söyledi.

İzmir'de 1992 yılından beri işletilen ve Türkiye'nin ilk düzenli çöp depolama alanı olan Harmandalı Depolama Alanı'nın kentsel yerleşimin ortasında kalması ve kapasitesini aşması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili hukuki ve bürokratik süreçler devam ediyor. Torbalı, Menderes, Menemen'de bulunan yerlerde farklı nedenlerle yapılamayan tesis için en son Yamanlar Köyü'ne 1.3 km., gelişme konut alanlarına 2.5 km., Ulukent merkeze ise 5 km. uzakta olan bir alan bulundu. Tartışmalara neden olan alanla ilgili kuruluşlardan olumlu görüşler alan Büyükşehir Belediyesi ÇED sürecini başlattığı tesisle ilgili çevreci avukatların açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi İzmir Valiliği Mahalle Çevre Kurulu'nun yer seçim uygunluk kararının yürütmesini durdurdu. Dava esastan sürerken projenin ÇED sürecinde kuruluşlar olumlu görüşlerini elitti. Öte yandan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da yaptığı açıklamayla gerekli mühendislik önlemlerinin alınması koşuluyla belirtilen alanda projenin gerçekleşmesinde sakınca bulunmadığını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi'ndeg özler İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin daha önce yürütmesini durdurduğu yer seçimiyle ilgili esastan alacağı karara döndü.

"OKYANUSU GEÇİP DE YAPAMAZSAK BELEDİYENİN SUÇU DEĞİL"

Tesis'in yapılmamasının ekonomik kayıp olduğunu belirten Kocaoğlu "Çevre yatırımlarında tam gaz gidiyoruz. Okyanusu geçip katı atık bertaraf tesisini yerden dolayı yapamazsak bu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin suçu değildir" dedi.Kocaoğlu, "Yamanlar'a yapacakları katı atık tesisiyle ilgili mahkemenin vereceği kararı bekliyoruz. Katı Atık Tesisi'nde geri dönüşüm sağlamadan, enerji elde etmeden ve mümkün olan son noktaya kadar ayrıştırma yapmadan İzmir'deki çevre yatırımları hedefine ulaşamayız.  Çok sayıda arıtmayı tamamladık. Yenileri yapılacak. Su ve kanalizasyon şebekeleri sürekli yenileniyor. Çevre yatırımlarında tam gaz gidiyoruz ama Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yapılmaması hem bir ekonomik kayıptır hem de artık günümüzde yapılamayacak bir iş değlidir. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'ni, dördüncü fazla birlikte Türkiye'nin en büyük biyolojik arıtmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi okyanusu geçip de katı atık bertaraf tesisini yerden dolayı yapamazsa bu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin suçu değildir. Kurum, kuruluş görüşleri alındı. Bunda bir şey yok" dedi. (Utku BOLULU / DHA)