Almanya'nın Hamburg kentinde G-20 Liderler Zirvesi boyunca göstericilerle polis arasında gerilim düşmedi. Kendilerine 'Siyah Blok' ismini veren göstericiler Hamburg sokaklarını savaş alanına çevirirken polisin müdahalesi sert oldu. Polis, küreselleşme karşıtlarının 'Cehenneme hoş geldiniz' adlı eylemine tazyikli suyla müdahale etti.

Siyah giyinmiş ve yüzü maskeli grup, şehri cehenneme çevirdi. Birçok süper marketin ve dükkanın camları kırılırken, birçok mağaza da talan edildi. Yaklaşık 500 gösterici, bir marketi yağmaladıktan sonra ateşe verdi. Olaylar boyunca yüzlerini açma çağrısına uymayan göstericiler, polise maytap, taş, şişe ve çeşitli maddeler attı.

 

'ARABAM TAMAMEN YANDI'

Yaşanan şiddet olaylarından Türkler de etkilendi. Sigortacı Necati Sarıkaya’nın lüks marka otomobili tamamen yandı. Sarıkaya, “Arabam gözümün önünde yandı. Çok öfkeliyim ve bu şiddet eylemlerini kesinlikle tasvip etmiyorum ve anlayış duymuyorum” dedi.

 

CEP TELEFONU TAŞIMIYORLAR

Alman basını ‘Siyah Blok’un bir örgüt olmaktan çok barışçıl yöntemlerle taleplerini gündeme getiremediğini düşünen ve şiddet uygulamaya hazır kişiler tarafından oluştuğunu belirtiyor. 8-10 kişilik gruplar halinde hareket eden gruplar çevreye fiziksel zarar verirken tanınmamak için yüzlerini kapıyor, aralarında konuşmuyorlar, cep telefonu taşımamayı tercih ediyorlar. Hamburg’ta ‘Siyah Blok’un eylemlerini kontrol altına almaya çalışan polisler, şimdiye kadar böylesine bir şiddet dalgasıyla karşı karşıya kalmadıklarını söylüyor.

 

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Polisin sert şekilde müdahale ettiği olaylarda çok sayıda gösterici yaralandı. Eylemciler yaralıları bildirmedikleri için polis yaralılar hakkında net bir sayı veremedi. Öte yandan göstericiler, Twitter üzerinden sağlık ekiplerine yardım çağrısında bulundular. 

 

TEPKİLER BÜYÜK

Federal Almanya’da 1970’lerin sonunda düzen karşıtı ve anarşist görüşlere yakın bir protesto yöntemi olarak ortaya çıkan “Siyah Blok” hareketi, şimdiye kadar birçok olayda aynı şiddet yöntemleriyle ortaya çıktı. Yaşanan saldırı ve yağma olaylarının ardından halk, G20 Zirvesi için solcu militanların en ağırlıkta olduğu bölge olan Hamburg'u seçtiği için Merkel'i eleştirdi. 

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, 20 bin polisin elinden geleni yaptığına ancak Hamburg’ta 48 saat boyunca devlet kontrolünün sekteye uğradığına işaret etti.(Posta)