Denizli'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün etkinlik alanı olan Delikliçınar 15 Temmuz Şehitler Meydanı, akşam saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Binlerce Denizlili ellerinde Türk bayraklarıyla üstleri alınarak alana alındı. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından alanda dev platform kurulurken, Büyükşehir, Merkezefendi ve Pamukkale Belediyeleri alanda kurdukları stantlarla alana gelenlere çeşitli ikramlarda bulundu. Dev platformda Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı marşlar çalıp gösteriler yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şehitler Köprüsü'nde yapılan törendeki konuşması iki dev ekrandan alandakilere aktarıldı. Denizli Ticaret Odası 15 Temmuz nedeniyle Yeni Camii'de şehitler için mevlit okuttu, lokma dağıttı.  Meydanda şehitler için Kuran okundu, dualar edildi.

Hüseyin Akkoyun isimli engelli bir vatandaş da elinde 3.5 metre büyüklüğündeki Türk Bayrağı'yla etkinliklere katıldı. Bacağında protez olan Akkoyun,  Dokuzkavaklar Mahallesi'nden 6 kilometre yürüyerek törenlere katılmak için meydana geldiğini söyledi.

Memur-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle şehitler için yürüyüş düzenledi. Sendika üyeleri ellerinde Türk bayrakları, üzerlerinde 249 şehidin fotoğraflarının bulunduğu önlüklerle Doktorlar Caddesi'nden Delikliçınar 15 Temmuz Şehitler Meydanı'na kadar yürüdü.  Kent merkezinin yanı sıra 17 ilçenin meydanlarında da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle etkinlikler düzenlendi, vatandaşlar meydanda toplandı.  Etkinlikler sabah namazına kadar sürecek.

Marmaris'te Demokrasi ve Milli Birlik Meşalesi

15 Temmuz darbe girişimi gecesinin en önemli noktalarından olan Marmaris'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Darbeci suikast timinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırı yaptığı bölge kutlamaların merkezi oldu. Geçen yıl 15 Temmuz'da hain darbeci askerler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast için Marmaris'e gitmişlerdi. Burada ummadıkları bir polis direnişiyle karşılaşan darbeci askerlerle saatler süren çatışmalar yaşandı. Darbeci askerler hain planlarını gerçekleştiremeyip kaçmışlardı. Çatışmalarda ise polis memurları Nedip Cengiz Eker ve Mehmet Çetin şehit oldu. Darbeden sonra darbeci askerlerden 17'si günler süren operasyonlar sonucunda yakalandı. 44'ü tutuklu 47 sanık hakkında da 6'şar kez ağır müebbet istemiyle dava açıldı. Sanıkların yargılanması hala sürüyor. 

"DARBENİN 1 YIL DÖNÜMÜNDE DESTAN ALANINDA TOPLANILDI"

15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yıl dönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Marmaris'te oturan vatandaşların yanı sıra Türkiye'nin birçok yerinden öğrenci ve sporcular otobüslerle ilçeye akın etti. Vatandaşlar ve öğrenciler darbeci askerlerle polislerin çatıştığı ve daha sonra düzenlenerek 15 Temmuz Destanı adı verilen alanda toplandı. Polisin arama noktasından geçen vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla saat gece yarısını geçtiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe gecesi halka seslendiği yerden ellerindeki meşalelerle yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında vatandaşlar tekbir getirdi. Cumhuriyet ve Atatürk Caddesi üzerinden yaklaşık dört kilometre yürüyen vatandaşlar 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na ulaştı. Binlerce kişi burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisteki konuşmasını izlemek için beklemeye geçti. İlçedeki turistlerde yürüyüşe ilgi gösterdi. Cep telefonlarının kameralarıyla görüntü alan turistler yürüyüşe alkışlarla destek verdi. Yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemleri alınırken, yürüyüşe katılanlar 15 Temmuz logolu tişörtler giydi. Vatandaşların demokrasi nöbeti sabaha kadar sürecek.

Manisalılar Demokrasi şehitleri için yürüdü

15 Temmuz Şehitlerini Anma ve Milli Birlik Günü sebebiyle Manisa'da yaklaşık 25 bin kişi 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini anmak amacıyla kortej eşliğinde yürüdü. Şehzadeler İlçesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda başlayan yürüyüşe Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerci, İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kemal Çelebi, daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, oda başkanları da katıldı. 

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Mehter Takımıyla başlayan yürüyüş, katılanlar ellerinde Türk Bayrağı ve dev Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafıyla "Dik Dur Eğilme Bu Milli Seninle", "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez", "Pensilvanya Duy Sesimizi" sloganları eşliğinde etkinliklerin düzenleneceği Cumhuriyet Meydanı'nda sonlandı. CHP Manisa Teşkilatı kortej yürüyüşüne ve meydandaki etkinliklere katılmadı. 

Meydanda toplanan yaklaşık 25 bin kişi protokol ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'daki konuşmasını kurulan dev ekranlardan izledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından 15 Temmuz Demokrasi şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri için Kuran-ı Kerim okundu. 

MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yaptığı konuşmada, "Türk Milletinin tarihinin her döneminde hem içeriden hem dışarıdan hain odakların hedefinde olmuştur. Ancak tarih hiçbir zaman ihanet şebekelerini değil, büyük Türk Milletinin kahramanlıklarını yazmıştır. 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ terör örgütü Türkiye'de iç savaş çıkaracak hain bir kalkışma girişiminde bulunmuş, polis, asker ve sivil olmak üzere 250 evladımızı şehit etmiştir. Canlarını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize Allah razı olsun diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ni büyük devlet olduğunu 15 Temmuz'da tüm dünyaya ilan etti" diye konuştu. 

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer yaptığı konuşmada ise, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'nin düşmanca bir saldırıyla karşı karşıya kalmadığını ifade ederek, "Bu bir düşmanca saldırı değil, haince, kalleşçe, hayasızca ve ahlaksızca bir taarruz ile karşı karşıya kalmıştır. Ama yurdumuzun 4 bir yanında bu taarruzun karşısında milletimiz göğsünü siper etmiş, dünyaya insan olmayı göstermiştir. Tüm dünyaya ve hainlere millet olmanın ne demek olduğunu göstermiştir. 15 Temmuz demokrasi şehitlerini bir kez daha rahmetle anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum" diye konuştu. Etkinlik demokrasi nöbeti ile sabaha kadar devam edecek.    

15 Temmuz darbe girişimi Bodrum'da da anıldı

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü, '15 Temmuz Demokrasi Mili Birlik ve Mücadele Günü' kutlama ve şehitleri anma etkinlikleri Bodrum Belediye Meydanı'nda düzenlendi. Bodrum Kaymakamlığı tarafından düzenlenen anma etkinliğine Kaymakam Bekir Yılmaz eşi Cihan Yılmaz ve çocukları, Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Barış Duman, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, AK Parti İlçe Başkanı Macit Gündoğdu, MHP İlçe Başkanı Cengizhan Sancar ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Etkinlik kapsamında 15 Temmuz gecesi yaşananları hatırlatan videoların gösterimi yapıldı. Video gösterimi sırasında bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Kalabalık, gösterimler sırasında zaman zaman "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "İdam istiyoruz", sloganları attı. Etkinliğe katılan Bodrumlular çalan marşlara bayrak sallayarak eşlik etti. İzmir Yıldırımlar Mehter ve Bando Takımı marşlar çalıp, söyledi.

Etkinlikler kapsamında ilçe camilerinde eş zamanlı olarak saat 00.13'te sala okutuldu. Bodrum İlçe Müftülüğü'nde görevli imam Mehmet Ali Kalkanlı 15 Temmuz Şehitleri için Kur'an-ı Kerim Tilaveti okudu, ardından dua edildi. 

Kaymakamlık tarafından düzenlenen kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrenciler eserlerini okudu ve ödülleri verildi.

Etkinlikte sırasıyla MHP İlçe Başkanı Sancar, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Gündoğdu ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon konuşma yaptı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Ulu Önderimiz Kemal Atatürk, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' demiştir. Bunun örneklerini Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda ve son olarak da 15 Temmuz'da bu millet bir kez daha göstermiştir. Halkın seçtiğini ancak halkın iradesi  gönderir, darbeler değil. Hepimiz birer destan yazdık. 15 Temmuz gecesi uyumayan Türk halkı bize demokrasiyi kazandırdı. Bugün burada konuşmamızı sağlayan geçmişten günümüze tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor ve gazilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise, "Bilindiği üzere artık hepimizin çok iyi tanıdığı, akıllarını kiraya vermiş, maskesi düşmüş satılmış vatan hainlerinin alçakça darbe girişiminde bulunduğu günü yani 15 Temmuz'u Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak hep birlikte idrak ediyoruz. Çalışma ve eylemlerini dini bir görüntü altında sürdüren, milletin inanç ve sadakatinden nemalanan hain bir örgütün, bütün kirli hayallerini gerçekleştirmek üzere, kadın çocuk demeden kendi insanlarını katledecek, kendi kurumlarını uçaklarla bombalayacak kadar hayasız bir kalkışma girişimini, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, aziz milletimizin feraset, cesaret ve kararlılığı ile Allah'a hamdolsun boşa çıkarttığımız o özel zaman diliminin 1. yıl dönümündeyiz. Bundan bir yıl önce milletimizin ortaya koyduğu bu demokratik duruş, hiç abartısız dünya demokrasi tarihinde eşi görülmemiş bir olay ve en mütevazı ifadeyle eşsiz bir demokrasi destanıdır. Asla rehavete kapılmamalıyız. Birlik ve beraberliğimize bugünlerde olduğu gibi hep sahip çıkmalıyız. Lütfen uyanık olalım, yapılanları hafife almaya, çarpıtmaya çalışanlara, menfi propaganda yapanlara prim vermeyelim" diye konuştu.

Ankara'da düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında Meclis'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması meydanda kurulan ekranlardan canlı olarak yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından anma etkinliği sona erdi. Kalabalık olaysız dağıldı. (DHA)