Basın Açıklamasında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesini Cumhuriyet devrimlerini ortadan kaldıran bir düzenleme olacağını ve çok hukukluluk sistemine geçiş anlamını taşıyacağını ifade ederek, bu uygulamanın ardından hukuki anlamda kapitülasyonların geleceğini söyledi. “Müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesiyle gelecekte yabancı ülke vatandaşlarını Türk mahkemeleri yargılayamaz hale gelecek. Konsolosluk mahkemeleri kurulacak, çok hukukluluğun önü açılacaktır” diyen Özcan sözlerine, “Lozan Barış Antlaşmasıyla özgür ve bağımsız bir ülke olmuştuk, ama şimdi bizim kendi meclisimiz çıkaracağı yasayla bunu ortadan kaldırmak istemektedir. Bizim, bir hukuk kurumu olarak, yurdunu seven Atatürkçüler olarak siyasi iktidara ve Mecliste grubu bulunan siyasi partilere doğru yolu gösterme görevimiz vardır” şeklinde devam etti.

Basın açıklamasına katılan İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Tülin Eraslan ise getirilmek istenen değişikliğin laiklik ilkesini çiğnemek anlamına geldiğini ifade ederek düzenlemenin çocuk hakları ihlallerine yol açacağını ifade etti. “Vatandaşların din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde nikah işleminden sonra dinsel tören yapmalarına veya törensel dini nikah kıymalarına zaten engel bulunmamaktadır” diyen Eraslan, yasanın toplumsal barışı da bozacağını söyledi.

Açıklamada hazır bulunan İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. İlke Erol, İzmir Barosu Saymanı ve Atatürk Araştırma Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Muammer Erçoban ile Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Seyide Uludağ da yasa tasarısına ilişkin görüşlerini paylaştılar