İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7.2 kilometrelik Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattının ihalesine çıkmak için üç aydır İller Bankası'nın İslam Kalkınma Bankası'nın projeye vermeye hazır olduğu krediyi onaylamasını bekliyor. Kredi başvurusuyla ilgili daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'yle görüşen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, randevu istediği Başbakan Binali Yıldırım'a da kent için önemli bu yatırımla ilgili destek isteyecek.

İzmir metrosunun mevcut 19 kilometre uzunluğundaki hattı 7.2 kilometrelik Fahrettin Altay- Narlıdere İstiham Okulu hattıyla 26 kilometreye çıkacak. Projesini Haziran 2016'da tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden onay aldı. Yüksek Planlama Kurulu'nun 2017 yılı yatırım programına almasıyla da önü açılan projeyle ilgili 841 milyon 873 bin TL veya eşdeğeri yabancı döviz cinsinden nakdi kredi borçlanması için yetki alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kredi arayışında da kısa sürede sonuç aldı.

İller Bankası'nın İslam Kalkınma Bankası ile yerel yönetimlerin kent içi ulaşım projelerinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında geri ödemesi iyi koşullara sahip 150 milyon Euro'luk kredi anlaşması kapsamında kredi kullanmak için harekete geçti. İller Bankası, İslam Kalkınma Bankası'nın bu kredinin 29 milyon 428 bin TL'sini Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2. etap raylı sistemde 18 vagon alımı için kullanması için anlaşma imzaladı. Geriye kalan 110 milyon Euro'nun üzerindeki kredi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İslan Kalkınma Bankası yetkilileri görüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Haziran ayı başında yaptığı açıklamada İslam Kalkınma Bankası yetkililerinin krediyi İzmir'in projesine vermeye hazır oldukları yanıtı aldıklarını, proje için yeterli olmayan bu tutarın dışında 90 milyon TL daha kredi verebileceklerini kendilerine ilettiklerini açıkladı. İller Bankası'na bu krediyi kullanmak için başvurduklarını belirten Kocaoğlu, onay için yanıt beklediklerini söyledi. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'yle de görüşen Kocaoğlu, bu hazır kaynağı kullanmak istediklerini Bakan'a ilettiğini belirtti.

İller Bankası'ndan üç aydır krediyle ilgili yanıt gelmeyince İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuyu Başbakan Binali Yıldırım'la da konuşmaya karar verdi. Başbakan Binali Yıldırım'dan randevu talep eden Başkan Kocaoğlu, görüşmede öncelikle Narlıdere metrosuyla ilgili İller Bankası'ndan bekledikleri krediyi gündeme getirecek. Kocaoğlu, İzmir için önemli, ihale aşamasında bekleyen yatırımla ilgili bu kaynağı kullanmak istediklerini Yıldırım'a söyleyecek.(Utku Bolulu / DHA)