EGE MECLİSİ - Manisa'da Canlı Hayvan Borsası'nda kurbanlıklarını görücüye çıkaran yetiştiriciler, müşteri beklemeye başladı. Küçükbaş hayvan üreticisi Cemal Çelik, vatandaşların yavaş yavaş kurbanlık bakmaya geldiğini ve fiyat araştırması yaptığını anlattı. Koç fiyatlarının 900 ile 1000 liradan başladığını kaydeden Çelik, fiyatlarda geçen seneye göre biraz artış olduğunu dile getirdi. Çelik, "1500 liralık hayvan 60- 65 kilo canlı geliyor. Bu sene kuzu sıkıntısı vardı. Et fiyatları yüksek olduğundan hayvanlar kesildi. Et fiyatlarındaki yükseklik kurbanlıkları da etkiledi. Koyun etinin kilosu şu anda 36- 37 lira. O yüzden üreticiye cazip geldi" dedi.

'HAYVANCILIK KALMADI'

Et fiyatlarındaki artışla orantılı olarak kurbanlık fiyatlarının da arttığını belirten üretici Mustafa Süttaş ise, bir koçun üreticiye maliyetinin de 1000 lira olduğunu savundu. Süttaş şöyle konuştu:

"İnsanlar piyasadan haberi olmadığı için şu anda fiyatları çok görüyor. Karkas olarak et fiyatlarının şubat ayından sonra yükselişinden dolayı fiyatlar arttı. Koçun maliyeti zaten 1000 lira. Kasabın 40 liraya sattığı eti, biz yılda bir defa satabiliyoruz. Hayvancılık kalmadı. Gençler şehirlere akın ettiğinden, köylerde çoban kalmadığından, hayvanlar satıldı. Büyükbaş maliyeti kurtarmıyor, küçükbaş için de bakıcı bulunamıyor. Meslekte 50 yaşın altında kimse kalmadı."

'İTHAL HAYVAN DEĞİL, YEM GETİRİN'

460 kiloluk büyükbaş kurbanlığı 9 bin liradan satan Burhan Tekin ise yem fiyatlarından şikayet etti. Yurtdışından ithal hayvan değil, yem getirilmesi gerektiğini savunan Tekin, yanlış politikalar nedeniyle hayvancılıkta geriye gidildiğini kaydetti. Tekin şunları söyyledi:

"Tarım Bakanlığı bizi bitirdi. 50 kiloluk yemin çuvalı 65 lira. Durmadan ithal hayvan getiriyorlar, yerli üreticiyi öldürdüler. Yerli üretici şu anda kan ağlıyor. Önce yerliyi korusunlar, ithal yem getirsinler. Yanlış politikalar nedeniyle hayvancılıkta geriye gidiyoruz, Avrupa'ya muhtaç kalıyoruz. Düve kesiminin yasaklanması olumlu değil. Besi yapan, kurbanlık yetiştiren üretici zor durumda. Erkek dana fiyatları tavan yaptı. 'İthal getireceğiz, fiyatlar düşecek' dediler. Fiyat 28 liradan, 29 liraya çıktı. Fiyatlarda düşüş yok. Bu dananın maliyeti damımda bana 9 bin liradır. Önce ithal yem getirsinler. Yemin fiyatı düşmediği taktirde 100 bin tane ithal de getirseler çare bulunmaz. İthal söylentisi nedeniyle üretici hüsrana uğradı. Bu dananın hakkı 11 bin lira olmasına rağmen ben 9 bin liraya satıyorum."

DEVLETİMİZ YEMİN VERGİSİNİ DÜŞÜRSÜN'

Yem ve saman fiyatlarından şikayet eden üretici Süleyman Yaraşır da, yem fiyatlarıyla baş edemediklerini söyledi. Yaraşır şöyle dedi:

"Devletimiz dışarıdaki hayvanlara umut bağlayacağına buradaki yemin vergisini düşürse veya kaldırsa hayvancılık düzelecek. Bir çuval yem 65 lira. Üretici yem fiyatıyla baş edemiyor. 5- 6 sene önce bir balya samanı 14- 15 liraya alırken şimdi 40- 50 liraya alıyoruz. Yemde bu pahalılık olduğu sürece hayvancılık ölecek." Nermin UÇTU / DHA)