İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültürpark projesinin 1.5 sene Koruma Bölge Kurulu'nda oyalandığını, en başta 'koruma amaçlı imar planı' istenmiş olsa bugüne kadar yol almış olacaklarını söyledi. Kocaoğlu, sert zeminlerin kaldırılması, yeşil dokunun arttırılması, tartan pistin yenilenmesi için Kurul'a başvuracaklarını, izin verilmezse koruma amaçlı imar planı sürecini bekleyeceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nun İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark Projesi'nin koruma amaçlı imar planı yapılmasından sonra değerlendirilmesi yönünde aldığı karar konuyla ilgili tartışmaları öteledi. Meslek Odaları, Bakanlık'ın kendi talepleri de olan koruma amaçlı imar planı yapılması zorunluğu kararını doğru buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi de plan yapımı için ön hazırlıklara başladı.

 

"KORUMA PLANI PROSEDÜRÜNÜ BAŞLATACAĞIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1,5 senedir Koruma Bölge Kurulu'nda oyalandıklarını söyledi. Kocaoğlu, "En baştan koruma amaçlı imar planı istenseydi, bugüne kadar planla ilgili yol almış olacaktık. Aynı Kurul, Kültürpark'ta hollerin yapılmasını onaylamıştı. Şimdi 1 seneye yakın bir süre oyalandık. Bakanlık'ta da 3-4 ay bekledikten sonra koruma amaçlı imar planı yapmamız gerektiği söylendi. Geriye dönüdü. Şimdi planla ilgili prosedürü başlatacağız" dedi.

 

"AĞAÇ KESİLECEK MANİPÜLASYONU YAPILDI"

Kültürpark projesiyle ilgili tepkileri ve görüşleri de değerlendiren Başkan Kocaoğlu, "Hollerin yıkılmasına karşı çıkabilirsin. 'Yıkılsın yerine bir şey yapılmasın' diyebilirsin. İsmet İnönü Kültür Merkezi, Atlas Pavyonu, Celal Atik Spor Salonu'nun da yıkılmamasını de isteyebilirsin. Bunlar bir görüştür. Bizim açımızdan değerlendirdiğimizde ise yolumuza devam etmemiz sonucu çıkıyor. Söylenen ciddi görüşler varsa mutlaka nazara dikkate alınır. Ama burada 'Ağaç kesilecek. Yeşil alan azaltılacak"diye propoganda yapıldı. Ağaç kesilmeyecek. Yeşil alan azaltılmayacak, arttırılacak" dedi.

 

İNŞAİ FAALİYETLERİN DIŞINDAKİ ÇALIŞMA İÇİN BAŞVURU

Başkan Kocaoğlu, Koruma Kurulu'na inşaat faaliyetler dışındaki işlerle ilgili başvuruda bulunacaklarını da söyledi.  Sert zeminlerin kaldırılacağını, sadece itfaiye araçları için gerektiği kadar sert zemin bırakılacağını belirten Kocaoğlu "Kültürpark'a araçla girilmesi kesinlikle yasaklanacak. Yeşil dokuyu arttırmak için kilit parke, beton gibi malzemelerin kaldırılması, geçmişte otopark için yapılmış cepler kaldırılacak. Peyzaj çalışması yapılacak. Tartan pistin yenilenmesi gibi işler var. İnşai faaliyetlerin dışında bu iyileştirmeleri yapmak üzere Kurul'a başvuruda bulunacağız. Çevreye yönelik bu işler için izin verilirse yapacağız.  Bitki örtüsünü arttıracağız. Ağacı bir sene önce dikersen kazanç olur. İzin verilmemesi gibi bir durumda ise koruma amaçlı imar planı sürecinin tamamlanmasını bekleyeceğiz" dedi.(Utku Bolulu / DHA)