İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yapımına devam ettiği eylül ayında tamamlanması beklenen altgeçit kasım ayına kaldı. Ekim ayında altgeçitin üstü kapatılan bölümünde tramvay hattı döşenmesine başlanacak.

 

Büyükşehir Belediyesi'nin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda Mithatpaşa Parkı önünde yolu yeraltına almak, üstünü meydan yapmak için 2015 Ağustos ayında başladığı projenin ilk aşaması olan altgeçit kasım ayında tamamlanacak. Altgeçit inşaatının yapım süresi denize yapılan dolgu ve fore kazıkların çakılma maliyetinin ilk ihale bedelini aşması ve ikinci ihale yapılmak zorunda kalınması nedeniyle uzadı. Keşif artışlarıyla birlikte iki ihalenin toplamı 86 milyon TL'yi aştı. Şubat 2017'de bir kazığın çevresindeki sızma nedeniyle altgeçit suyla doldu. Suların boşaltılması ve alınan ek önlemler sonrası yeniden başlayan inşaatın Ağustos-Eylül aylarında tamamlanması hedeflenmesine karşın inşaatın tamamlanması Kasım ayını bulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri inşaatın kasım ayında tamamlanması ve altgeçitin trafiğe açılmasını hedeflediklerini söyledi.

 

ALTGEÇİDİN ÜZERİNE EKİM AYINDA RAY DÖŞENECEK

Öte yandan altgeçit inşaatı Konak tramvay inşaatının sürmesi için de önemli. Çünkü tramvay hattı altgeçit üzerinden geçecek. Bu nedenle tramvay inşaatının altgeçitteki gecikmeden etkilememesi için çalışma programında düzenleme yapan Büyükşehir Belediyesi, altgeçidin üzeri kapanan bölümlerinde ekim ayından itibaren ray döşeyecek. Kasım ayında tamamlanacak altgeçitle birlikte tramvay döşenme işleminin bitirilmesi için çalışılacak. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kasım ayı sonunda hem altgeçitin trafiğe açılmasını hem de tramvay hattının tamamlanacağını söyledi.

MEYDAN VE KIYI DÜZENLEMESİ ÇALIŞMASI SÜRECEK

Altgeçidin trafiğe açılmasından sonra ise ihalesi yapılan meydan ve kıyı düzenlemesi çalışmaları devam edecek. Bu kapsamda Mithatpaşa Parkı önünde yapılan karayolu alt geçidinin üstünde kalan alanlar, Kıyı Tasarım Projesi kapsamında yeniden düzenlenecek. Konak Meydanı’ndan sonra kentlilerin kesintisiz olarak denize ulaşabileceği, içerisinde dinlenme, çocuk oyun alanlarının olduğu, farklı tasarım ve peyzajıyla dikkat çekecek '15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı' İzmirliler’in denizle bütünleşeceği, kent içinde nefes alacağı bir alana dönüştürülecek. Alt geçidin üstünde 42 bin metrekarelik alanda oluşturulacak yeni kent meydanı, İzmirlileri 1200 metrekarelik sahil şeridi ile buluşturacak.  Ayrıca yeni düzenleme sayesinde Mithatpaşa Parkı’nın kara tarafında kalan tarihi doku da daha görünür ve algılanır hale gelecek. Meydanda, birlik ve beraberliği, İzmirliler’in demokrasiye inancını vurgulayan bir de anıt heykel yer alacak.(Utku Bolulu / DHA)