EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaya tramvayını hizmete almasının ardından, aynı hat üzerinde çalışan 43 'Karşıyaka-Bostanlı-Mavişehir' taksi dolmuşunun kaldırılması ve yeni oluşturulan Bostanlı-Örnekköy hattında güzergahta çalışmaları kararı kriz yarattı. Yeni güzergahta çalışmak istemeyen taksi dolmuşçular, Belediye'nin bugünden itibaren ceza kesileceği uyarısı üzerine duraklarda kontak kapattı.

Karşıyaka tramvayının çalışmaya başlamasının ardından yapılan trafik düzenlemeleri taksi dolmuş esnafını etkiledi. Büyükşehir Belediyesi tramvaya paralel diğer toplu ulaşım araçlarında yeni düzenlemelere gitti. Karşıyaka sahilindeki belediye otobüs sayısını azalttı. Karşıyaka-Bostanlı-Mavişehir arasında çalışan taksi dolmuşlar için de yeni hat belirlendi. Hat belirlemesi sırasında bu hatta çalışan esnaftan da altarnatif hat görüşleri alındı. Ancak, esnafın talep ettiği alternatifler kabul edilmedi. Yeni oluşturulan hat taksi dolmuşçuları mutlu etmedi. Ulaşım Koordinasyan Merkezi'nin aldığı karara göre Bostanlı-Örnekköy arasında yeni bir hat oluşturuldu. Bostanlı İskelesi'nin karşısındaki Ceyhan Gür Sokak üzerindeki otopark alanından kalkacak taksi dolmuşlar, Bestekar Yusuf Nalkesen Sokak,1813/4 sokak, 1671 sokak,1798 sokak karşısı İzban geçişi, 1775 sokak, Ali Alp Böke Caddesi, Ordu Bulvarı, Girne Bulvarı,6070 sokak (Medical Park Hastanesi yanı), 1825 sokak, 1595 sokak içi,  Eski Karşıyaka Devlet Hastanesi önü son durak yapacaklar.

Büyükşehir Belediyesi, taksi dolmuşçulara Kurban Bayramı sonuna kadar yeni hatta çalışmaya başlamaları için süre verdi. Belediye trafik ekipleri bu sabahtan itibaren Karşıyaka-Bostanlı-Mavişehir hattında çalışmaya devam edilersi ceza keseceklerini esnafa bildirdi. Bunun üzerine esnaf duraklarda kontak kapattı. Karşıyaka İskele karşısı, Mavişehir Egepark karşısı, eski Carefoursa AVM önünde araçlarını park eden taksi dolmuşçular, çalışmadı. Taksi dolmuşa binmeye gelen Karşıyakalılara Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerini çalıştırmadığını bu nedenle hizmet veremediklerini söyleyen esnaf, hem kendilerinin hem de müşterilerin mağdur olduğunu dile getirdi.

Taksi dolmuşçular adına konuşan Ömer Baykara, "Hatta 43 araç var. Yedekçilerle birlikte 120 kişi çalışıyoruz. Ben 30 yıldır bu hatta çalışıyorum. Durağın geçmişi 60 yıl. Adeta bir tarih. Bunu yıkıp yolcuya sadece tramvaya mahkum etmek bize göre yanlış. Alternatifi olması gerekir. Yolcular yıllardır bizi tercih ediyor. Belediye trafik, tramvaya yönlendirmek için bizi kaldırıyor. Bize göre yanlış. Yolcular mağdur oluyor. Bazı bölgelerde tramvaya yolcunun yürüme mesafası 10-13 dakikayı buluyor. Kışın bu insanlar nasıl gelecekler. Yeni güzergaha gitmemekte kararlıyız. Orası eski Nergis hattıdır. Yolcusu olmadığı için kaldırmışlardı. Biz inceledik, yolcu potansiyeli yok. Biz bu güzergaha emek verdik. Sonuna kadar direneceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Bir seviyemiz var, bunu bozmayacağız. Yasal haklarımızı kullanacağız. Dernek yöneticilerimiz belediye yetkilileri ile görüşmelerini sürdürüyor" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise tramvayla aynı hat üzerinde taksi dolmuşların çalışmayacağını, yeni hat oluşturulduğunu belirtti. Esnafın taksi plakasına dönmeye de hakları olduğunu belirten belediye yetkilileri, "Yeni güzergah belirlendi. Burada çalışacaklarını bildirdik. İstemeyen taksiye dönüş yapabilir. Buna hakları var. Ancak, trafik düzenine uyulacak" açıklaması yaptı.Belediye yetkilileri, tramvay duraklarına uzak mesafede kalan bölgeler için de ESHOT'un bir ring hattı oluşturacağını söyledi. (Utku BOLULU / DHA)