EGE MECLİSİ - Ödemişli emekli başkonsolos Ülkü Başsoy'un girişim ve katkıları ile her yıl değişik bir konuda ve edebiyatın farklı bir dalında hazırlanmış eserlere verilen ödüller, bu yıl da yine ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere verilecek.

Bu sene öykü türünde yapılacak yarışmanın yazmanı Safiye Özçelik, “Bu yılki etkinliklerimiz geçtiğimiz yıllara göre bir güne yayılarak genişletilerek yapılacak” dedi. Yarışmaya katılımla ilgili afişlerin okullara dağıtımında bazı sorunlar çıktığını belirten Özçelik, “Fakat edebiyat ve Türkçe öğretmenlerimiz yarışmaya sahip çıktılar. Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler 7 Ekim günü sabah saat 09.00’da ÖYKAM’da olacaklar. Yazma türü öykü olacak ama konu öğrencilerimize aynı gün bildirilecek. Bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmanın ödül töreni de aynı gün akşamında yine ÖYKAM’da yapılacak” dedi.

Her yıl eser konusunu ve dalının değiştiğini belirten Safiye Özçelik, yarışmanın bu yılki konusunun yine Dil Derneği tarafından belirleneceğini belirterek, “Yarışmanın seçici kurulu da Ödemiş dışından. Öğrencilerimize öykü yazımının ardından Arkeoloji müzesini gezdirmeyi planlıyoruz. Her şeyi ile Türkiye'de ilk ve tek olan bu yarışmayı destekleyenler arasında Ödemiş Belediyesi, Dil Derneği, Çekül Birgi Temsilciliği, yerel ve ulusal yazar, şair ve eleştirmenler bulunuyor. Ortaokul ve lise düzeyindeki bütün gençlerimizi yarışmaya katılmaya davet ediyoruz. Öğrenciler okullarındaki Türkçe ve edebiyat öğretmenleri aracılığıyla bu yarışmaya hiçbir ücret ödemeden katılabilirler. Dereceye giren öğrencilere nakit para ve kitap seti hediye edilecek. Ayrıca eserler daha sonra bir kitapçıkta bir araya getirilecek” dedi

Yarışmanın destekçisi emekli başkonsolos Ülkü Başsoy da şunları söyledi: “Yarışmada amaç öğrencilere yazma sürecinin heyecanını yaşatmak, Türkçe’nin doğru yazım ve kullanım imkanlarını geliştirmek, yazan okuyan gençleri yazın dünyasının isimleriyle buluşturmak ve onları yazma konusunda teşvik ederek yeni yarışmalara özendirmek. Yarışma Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi iken 13 Eylül 1964 tarihinde 21 yaşında aramızdan ayrılan kardeşim Savaş Başsoy ile Ödemiş Ortaokulu´nun kurucusu, 18 yıllık Müdürü, kırkdört yıllık Türkçe öğretmenliği ve tüm yaşamı boyunca Cumhuriyetimizin dil devrimini yaşatma çabası içinde olmuş babam Recep Başsoy´un (1900-1981) anılarını ve güzel dilimiz Türkçe’yi yaşatmak. Ödemiş’teki ortaokul ve lise öğrencilerini/ sesimizin ulaştığı her yerdeki öğrencilerimizi, ana-babaları, tüm yurttaşlarımızı; bir yarışma heyecanı içinde, dilimiz üzerine düşünmeye, yazmaya çağırmak; gençlerimize, Türkçemizin anlam evreninde kendilerince bir yolculuk yapma fırsatı vermek; çocuklarımıza; yazma sürecinin heyecanını yaşamak ve paylaşmak bağlamında bir ortam hazırlamak; gençlerimize, yazınımızın önemli adlarıyla buluşmaları için yeni bir olanak sağlamak.” (Onur Şahan/İHA)