IKBY referandumu sonrası bölgede sıcak gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'a gitti. 

 

Erdoğan'ı Esenboğa havalimanından İran'a, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek uğurladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT  Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker eşlik ediyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı HASAN Ruhani tarafından Sadabat Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.  Erdoğan ile Ruhani'nin tören alanından baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı.

MASADA KRİTİK KONULAR

Erdoğan ve Ruhani yaptıkları görüşmede: İlk olarak Kuzey Irak'ta düzenlenen illegal referandum vardı.

Bir başka konu ise Türkiye ve İran arasında yapılan ticaret hacminin genişletilmesi oldu. 

 

Erdoğan ve Ruhani bölge barışı için Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarının altını çizdi. 

 

Ekonomik ve siyasi anlamda verimli görüşmeler yaptık diyen Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

 

İlişkilerimizi daha olumlu istikamete taşıyacağız. Türkiye ve İran'ın 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz vardı. 10 milyar dolarda takılı kaldık. Dördüncü yüksek düzeyli strateji konseyi de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. 

 

Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayine varana kadar her türlü konuda arkadaşlarımızı teşvik ettik. Merkez Bankalarımızın riyasetinde, finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık. Yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar.

 

Bankalarımızın İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'de şube açmaları konuları hareketlenecektir. Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor. Kültür-turizm bakanlarımızın aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran'la özellikle paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce onbinlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den İran'a olan THY seferleri zaten bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.

 

'MOSSAD'DA MASAYA OTURUP VERİLMİŞ KARARLAR GAYRİ MEŞRUDUR'

Tabi bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle, üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmiş vaziyette. Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin gayrimeşru referandumunu tanımadıığmızı ilan ettik.Mossad'la masaya oturup verilen karar gayri meşrudur.  Irak'taki muatabımız merkezi hükümettir. Kuzey Irak'a karşı bundan sonra şartları daha da ağırlaştıracağız. 

 

RUHANİ: İKİ ÜLKE MİLLİ PARA BİRİMİ İLE TİCARET YAPACAK

'Çok önemli kararlar aldık diyen'İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani  şunları söyledi: "İkili görüşmede çok önemli kararlar aldık. Türkiye ve İran bölgedeki istikrar için önemlidir. Son dönemde Türkiye ile ilişkilerimiz gelişiyor. İki ülkenin ticareti milli para birimi ile yapılacak. İki ülke arasında seyhatleri kolaylaştırmak adına gümrük konularını çözmek için üç gümrük kapısının 24 saat çalışması konusunda anlaştık. İki kapı yarın 24 saat esasına göre çalışmaya başlayacak. Yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. Türkiye İran'dan daha fazla doğalgaz alacağını söyledi. 

 

IRAK VE SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ

İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi. En temel amacımız bölgede barış hakim kılmaktır.Irak ve Suriey'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Mezhep ayrımcılığı bölgedeki yabancıların planı. Terör nereden olursa olsun iki ülke mücadele edecek"