Ak Parti MKYK, Davutoğlu döneminde genel başkandan geri aldığı il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini genel başkana devretme kararı aldı. Yıldırım MKYK üyelerinden gelen öneriye rağmen bu yetkinin kendisine verilmesini istememişti.

AK Parti’de, partinin kongreden sonra en yüksek karar organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu’ndan (MKYK) kritik bir hamle geldi. Kurul, parti tüzüğünde yer alan il ve ilçe başkanlıklarına atama yetkisini, teşkilat başkanı aracılığıyla kullanılmak üzere genel başkana devretti. Teşkilatlarla ilgili atama yetkisi, Ahmet Davutoğlu döneminde genel başkandan alınmıştı.

Milliyet’in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, MKYK bir önceki toplantısında, Davutoğlu döneminde genel başkandan geri aldığı, kendi isteği doğrultusunda Yıldırım döneminde de uhdesinde tuttuğu il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini genel başkana devretme kararı aldı. Erdoğan’ın bu sayede 12 Kasım’a kadar tamamlanacak ilçe ve 2018 Şubat sonuna kadar tamamlanması planlanan il kongrelerini beklemeksizin, istediği teşkilat operasyonlarını süratle gerçekleştirebileceği belirtildi. 

 Yıldırım istememişti 

AK Parti tüzüğüne göre, işten el çektirilen ya da herhangi bir nedenle boşalan il ve ilçe başkanlarının yerine yeni isimleri atama yetkisi MKYK’da bulunuyor. Ancak partinin kuruluşundan itibaren her yeni MKYK’ca söz konusu yetki genel başkana devrediliyordu. Nitekim Erdoğan’ın ilk döneminde genel başkana devredilen atama yetkisi, Davutoğlu’nun Genel Başkan seçildiği 12 Eylül 2015 kongresinin ardından yeni seçilen MKYK’ca yine genel başkana verilmişti. Ancak Erdoğan döneminde sorun olmayan bu yetki, Davutoğlu döneminde partiyi olağanüstü kongre ve genel başkanlık değişimine götüren olağanüstü kongre sürecine götüren bir krize yol açmıştı. Davutoğlu’nun yetkisine dayalı gerçekleştirdiği teşkilat operasyonlarından rahatsız olan MKYK, 29 Nisan 2016’daki toplantısında Davutoğlu’ndan devrettiği yetkiyi geri istemiş, 50 üyeli MYK’nın 47 üyesinin imzasını taşıyan konuya ilişkin önergeyi gören Davutoğlu, önergeye imza koyup yetkiyi MKYK’ya geri vermiş, ancak hemen ardından da genel başkanlığa aday olmayacağını açıklayarak, olağanüstü kongre kararı almıştı.

22 Mayıs 2016’daki olağanüstü kongrede genel başkanlığa seçilen Yıldırım ise MKYK üyelerinden gelen öneriye rağmen, il ve ilçe başkanlarıyla ilgili atama yetkisini kendisine devredilmesini istememişti. (Vatan)