EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, 15 Temmuz şehitleri için pek çok kentte anıtlar inşa edilmesine rağmen İzmir’in bu konuda geri kaldığını belirtti. Doğan, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı projesinin 2019 yılının Temmuz ayına yetişmesini istediklerini söyledi.İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti. Oturumun dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, bitiş tarihi 23 Kasım 2016’dan 18 Ağustos 2017’ye ertelenen Mithatpaşa Taşıt Altgeçidi ve 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı’nda kamu zararı oluştuğunu savundu. İnşaatın henüz yarısının bitmiş olduğunu söyleyen Doğan, “Bizim dileğimiz bu projenin de diğer çalışmalar gibi belirsizliğe dönüşmemesidir. Diğer birçok kentte 15 Temmuz şehitlerimiz için görkemli anıtlar inşa edilirken İzmir bu konuda yine geri kalmıştır. Bu eserin 2019 yılının temmuz ayına yetişmesini istiyoruz” diye konuştu.

"Bürokratlar mı başkanı yanlış yönlendirdi?"

Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi önündeki kesimde yapımı devam eden 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı ile ilgili konuşmasına devam eden Doğan, "Geçen yıl burada ortak bir karar alarak 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında yaşamını kaybeden şehitlerimizin adlarını ölümsüzleştirmek için Mithatpaşa’da yapılacak projede destek sunmuştuk ama ne yazık ki hayal kırıklığına uğradık. Ne zaman biteceği meçhul, ulaşıma getireceği katkıdan çok kent içi trafiğe verdiği zarar ve inşaatı su basmasıyla ile halk arasındaki adı ‘Kanal İzmir’ olan alt geçit ile ilgili eleştirilerimizi sıkça dile getirmiştik ama İzmir Büyükşehir Belediyesi yine bildiğini okumaya devam ediyor. Bunlar yetmezmiş gibi söz konusu proje alanını gezen Başkan Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz günlerde, ‘İnşaat çok hızlı ilerliyor; Ekim ayında açarız’ şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu açıklamanın ardında ne vardı? Yine bürokratlar mı başkanı yanlış yönlendirdi?” dedi.

“İnşaatın yarısı bitmedi"

23 Kasım 2016 tarihinde tamamlanması planlanan projenin bitiş tarihinin sürekli ertelendiğini dile getiren Doğan, “Önce 18 Ağustos 2017’ye ertelendi ama ne yazık ki bu süre zarfında da tamamlanamadı. 450 metrelik yol için üç kez ihaleye çıkıldığını ve oluşan kamu zararının katlanarak arttığını sizlere hatırlatmak isterim. Şantiye alanında yaptığımız incelemede bırakın hizmete açmayı daha inşaatın yarısının bitmemiş olduğunu sizlere hatırlatmak isterim. Defalarca ertelenen bu proje yine vaktinde tamamlanamayacak. Belediyenin her projesi gibi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı Projesi için 11 Ağustos’ta çıkılan ihalede yedi teklif gelirken kritik süreç hale sonuçlandırılamamış, iki aydır yüklenici firma ile sözleşme imzalanıp yer teslimi yapılamamıştır. Daha altını bitiremediğiniz işin üstünü nasıl ihale ediyorsunuz? Bu nasıl ihale mantığıdır. Alt geçit bitmeden meydan nasıl yapılacak? Siz önce elinizdeki işi doğru düzgün bitirin. İnşaat yapılacak alan şuanda yok hükmündedir. Usul hatası söz konusudur. Bizim dileğimiz bu projenin de diğer çalışmalar gibi belirsizliğe dönüşmemesidir. Diğer birçok kentte 15 Temmuz şehitlerimiz için görkemli anıtlar inşa edilirken İzmir bu konuda yine geri kalmıştır. Bu eserin 2019 yılının temmuz ayına yetişmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Can güvenliğine dikkat çektiler

Doğan’ın ardından konuşan Aydoğan da, “İzmir Büyükşehir Belediyesinde tüm işler yasalara uygun açık ve rahat yapılmaktadır” dedi. 

TÜPRAŞ’ta meydana gelen patlamanın ardından hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet dileyen Aydoğan, “İş güvenliği çok önemli bir konu. Cuma günü önemli bir toplantı var. Ben de sunum yapacağım. Gerçekten Türkiye’de çok iç açısı bir durum yok. Dünyada her saniyede bir işçi ölüyor. Türkiye’de de giderek artıyor bu sayı. Bu ihmalleri önlemek lazım” diye konuştu.(Ceren Atmaca/İHA)