EGE MECLİSİ - Denizli’de çeşitli ziyaretler yapacak olan Kılıçdaroğlu'nu Çardak Havaalanında CHP Milletvekili Melike Basmacı, İl Başkanı Haşim Teoman Sancar ve partililer karşıladı. Toplantı yapacağı otele gelen Kılıçdaroğlu, burada ilk önce sanayici ve iş adamları ile buluştu, ardından toplantının değerlendirmesinin yapılacağı bir basın toplantısı düzenledi. 

Buradaki toplantının ardından kanaat önderleri, oda ve borsa başkanları, dernek yöneticileri ve muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, CHP il binasının açılışını yapacak. Kılıçdaroğlu, daha sonra Mardin’in Nusaybin ilçesinde şehit olan Muhammet Arıkan’ın Çal ilçesi Bayıralan Mahallesi'ndeki ailesini ziyaret edecek.

 

 

"Vize krizi sorunu büyüyebilir, sağduyu ile çözülmelidir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili, "Vize krizi sorunu büyüyebilir, sağduyu ile çözülmelidir" dedi.

İş adamları ve sanayicilerle yaptığı toplantı ardından basın mensupları ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, "İhracat açısından Türkiye’nin 8'inci ili. Sanayide olağanüstü başarılara imza atmış. Büyük firmalar Denizli’de. Denizli iş dünyası büyümesi ihracatı istihdamı önemli bir kent. Sanayici arkadaşları dinledim, Erdoğan’a rağmen vize krizini sonlandırılması onların arzusu. Vize krizi sorunu büyüyebilir, sağ suyu ile çözülmelidir. Sanayicinin de isteği bu yönde" dedi.

Sanayicilerin sıkıntılarını dinlediğini belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Sanayiciler ara eleman sıkıntısı çekiyor. Fabrika kuruyoruz, üretiyoruz, eğitim sisteminden dolayı şikayetçiler. Eğitim sistemi sanayiciye engel. Türkiye’ye yabancıların gelmesi, iş birliği yapmaları önemli ama son birkaç yıldan bu yana yabancıların Denizli’ye gelmiyor endişe duyuyorlar. Hemen kendilerine şunu aktardık: Her ülkenin sanayi stratejisi vardır 50-100 yılda Türkiye nereye gidiyor. Sanayide, tarımda strateji gerçekleşmesi gerek. Kendilerine söyledik, CHP Genel Başkanı olarak önümüzdeki süreçteki stratejileri 5 ana başlıkta paylaştım" dedi.

Dolardaki artış hakkında konuşan CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, "Sayın Erdoğan az özce '50 milyar lira nereden çıktı?' dedi. Kendisine önerim şu torunu matematik biliyordur. Torununu alsın bir de hesap makinesi alsın. Dolardaki 1 kuruş artışın maliyetini çıkarsın. Eğer bu hesabı yapmaktan acizse gelsin bana ben kendisine hesap vereyim" ifadelerini kaydetti.

Denizli’nin ekonomideki yerine değinen Kılıçdaroğlu, "Hükümetin sağlıklı planlama yapması lazım. Denizli kamudan beklenen yatırımı almıyor. Denizli ihracatta Türkiye 8’ncisi. 500 firma arasında ciddi potansiyel var, turizm alanları tanıtılamıyor. Büyükşehir açısından da büyük sorunlar var. Turizm alanları yeterince tanıtılamıyor, tarımda yaşanan sorunlar var. Bu sorunları aşmak mümkün. Madde madde anlattık. Bu açıklamalar endişe bırakıyorsa rahatlıkla söyleyin. Ama çıkışta şunu gördüm Türkiye demokrasiyi geliştirmek zorun olan Türkiye’dir. Bütün komşuları ile dünya ile barış içinde yaşaması gereken ülkedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bülent Ecevit ile ilgili sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Erdoğan rahmetli Ecevit ile ilgili sert cümleler kullandı. Milliyetçiliğini sorguladı. Yaşı ve sağlığı istismar edilmemeli, hele hele ölen bir insanın yaşından istismar edilmemeli. Doğru değili olmamalı. Ecevit'in milliyetçiliğini eleştiriyorsan rahmetli Ecevit milliyetçiliği Kıbrıs’ta Beşparmak Dağları’nda yazılı. Afyon tarlalarında yazılı. Erdoğan milliyetçi geçiniyorsun. Ege Yunan adalarına bak. Milliyetçiliğin makam milliyetçiliği, adalara sahip çık. Türkiye’ye ait olan adalarda Yunanistan bayrağı dalgalanıyor. Ecevit'le uğraşma. O hizmet etmiş birisidir. Niye onunla uğraşıyorsun" diye konuştu. 

 

BİR DİZİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'de Lavin Otel'de işadamları ve sanayicilerle yaptığı toplantının ardından bir süredir rahatsız olan eski bakanlardan Mehmet Kocabatmaz'a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun, Kocabatmaz'ın evine girerken ayakkabılarını çıkartıp, terlik giydiği görüldü. Kılıçdaroğlu ardından geçen salı günü yaşamını yitiren Denizli'nin eski baro başkanlarından İsmet Kayhan'ın ailesine taziye ziyareti gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, ziyaretlerin ardından Topraklık Mahallesi'nde satın alınarak tadilatı yapılan partisinin 7 katlı il başkanlığı binasının açılışına katıldı. Yaklaşık 1500 partilinin yanı sıra bölge milletvekilleri, belediye başkanları ve il başkanlarını da katıldığı açılışta konuşan Kılıçdaroğlu, bir kez daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

 

Kemal Kılıçdaroğlu, "Herkesle kavgalı bir Türkiye, umut yaratmaz. Herkesle kavgalı bir Türkiye olmaz. Türkiye'yi dünyada saygılı kılan bir kişi var onun adı; Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Herkesle barış, huzur içinde olmalıyız. Hiçbir ülkeyi dost veya düşman diye ayırmayacağız. Öncelikle kendi ülkemizin çıkarlarını düşüneceğiz" dedi.

 

SEÇİMLER İÇİN ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Kılıçdaroğlu, seçimlerde kadınlardan ve erkeklerden çok çalışmalarını istedi. Türkiye'nin huzurlu olduğu, demokrasinin yerleştiği bir bir ülke için hep birlikte çalışacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Hanımlar size hiçbir sözüm yok. 2019'da bir seçim var. Bu seçimlerde iki şey olacak. Bir tek adam rejiminden yana olanlar, iki demokrasiden yana olanlar. Demokrasiden yanayız. Demokratik hak kadar güzel bir şey yok. Bir aile de demokrasi içinde olur, kararlar birlikte alınır. Bir ailede demokrasi varsa, mahallede vardır, mahallede varsa, ilde vardır, ilde varsa, memlekette vardır. Demokrasinin bu ülkeye gelmesi ve kesinleşmesi için güvendiğim kesim kadınlardır. Kadınlar, 2019 seçimlerinde nerede yaşarsanız yaşayın, demokrasiyi hep birlikte savunacaksınız. Size sözüm söz, kadınlar mücadele ettikçe bütün ruhumla kadınların yanında olacağım" diye konuştu.

 

ERKEKLERE DE SESLENDİ

Erkeklere de seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beylere de sözümüz var. Bu ülkenin güzel insanları çalışıp, alın teri döküyorsunuz. Kiminiz işçi, kiminiz memur, kiminiz taşeron. Her birimiz bu mücadeleyi yaparken alın teri döküyoruz, evimize helal ekmek getiriyoruz. Bunun çekirdeğini aslında demokrasi oluşturuyor. Bu ülkede demokrasi varsa, o ülke gelişir. Bir ülkede demokrasi varsa, hapishanelerinde gazeteciler, yazarlar, milletvekilleri, mazlum insanlar olmaz, o ülkede öğretmenler, akademisyenler bir KHK ile kapı önüne konmaz, o ülkede insanlar benimi işimi verin çocuklarımı eğitmek istiyorum diye açlık grevine yatmaz. Onun için birlikte mücadele edeceğiz. Bu ülkeyi kuranlar bize teslim ettiler, bizim çocuklarımız daha huzurla, kendi bayraklarının altında onuruyla yaşasınlar diye mücadele ettiler. Kimi şehit oldu, kimi gazi oldu. Bizim de çocuklarımıza borcumuz var. Biz de çocuklarımıza demokrasinin geliştiği, yargının bağımsız olduğu, medyanın bağımsız olduğu, huzurlu bir ülke bırakmak istiyoruz. Biz de çalışacağız ve çocuklarımıza daha güzel ülke bırakacağız diye mücadele edecekler."

İl Başkanlığı binasının hayırlı olmasını dileyen, hedefin Denizli Büyükşehir Belediyesi'ni almak olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Denizli'yi marka kent haline getireceklerini belirtti. İzmir, Muğla ve Aydın Büyükşehir belediyelerinin uygulamalarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Binayı aldık, ikinci olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi'ni alacağız. Kırsal kesimle büyükşehir nasıl çalışır, onu göstereceğiz. Kırsaldaki her ürünü Denizli Büyükşehir Belediyesi, CHP iktidarında değerlendirecek. Muğla'ya, Aydın'a, İzmir'e gidin. Çiçek mi alınacak, süt mü alınacak, kooperatifle işbirliği yapılıyor. Süt mü alacaksınız, İzmir'de her sabah ailelerin kapısına iki şişe süt bırakılıyor. Herkes memnun. Aynısını Denizli'de yapacağız. Denizli'yi Ege Bölgesi'nin bir markası haline getireceğiz. Denizli'nin gücüyle  halkın gücüyle yapacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu'na konuşmasının ardından Çivrilli üretici Mehmet Arıca, ürettiği hünnap meyvesi hediye etti. Kutu içerisinde hünnapları alan Kılıçdaroğlu, "Dikkatinizi çekerim, bu bir ayakkabı kutusu değil yalnız" dedi. Daha sonra Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve belediye başkanları birlikte açılış kurdelesini kesti. Kurdelenin kesilmesinin ardından Kılıçdaroğlu, beyaz güvercin uçurdu. Açılışın ardından Kemal Kılıçdaroğlu, İl Başkanlığı binasını gezip, inceleme yaptı.

Kılıçdaroğlu, buradaki programının ardından Denizlili şehit Muhammet Arıkan'ın Çal İlçesi Bayıralan Mahallesi'ndeki babaocağına hareket etti.

 

ŞEHİT EVİNİ ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'de CHP İl Başkanlığı'nın yeni binasının açılışını yaptıktan sonra, Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 18 Eylül tarihinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan uzman çavuş Muhammet Arıkan'ın Çal İlçesi Bayıralan Mahallesi'ndeki baba evine taziye ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ile bazı milletvekilleri de eşlik etti. Şehit Arıkan'ın babası İbrahim Arıkan, Kılıçdaroğlu'nu evinin önünde karşıladı. Kılıçdaroğlu, anne Hatice ve baba İbrahim Arıkan'a başsağlığı dileyip, bir süre sohbet etti. Kuran tilaveti ve duaların okunduğu şehit evinde, çocuklara da oyuncak dağıtıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu çıkışta, mahallelinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Kalabalıktan bazı kişilerle bir süre sohbet eden Kemal Kılıçdaroğlu, yaşlı kadınların elini öptü. Bu sırada elini öptüğü yaşlı bir kadın Kılıçdaroğlu'na sıralarak, "Ben seni her gün televizyonda izliyorum. Seri görünce çok iyi oluyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Denizli'den ayrılmak üzere Çardak Havaaalanı'na giti. (İHA/DHA)