EGE MECLİSİ - Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölümü mezunu Türkiye’nin tek kadın kanun yapımı ustası Burçin Bayar, avuç içi büyüklüğünde minyatür enstrümanlar yapıyor. 

Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapımı Bölümü mezunu Burçin Bayar, okul süresi boyunca tambur ve bağlama yapımı üzerine çalışsa da ünlü kanun yapımı ustası Ejder Güleç’in atölyesinde kanun yapımına merak sardı ve Türkiye’nin tek kadın kanun yapımı ustası oldu. Geçimini kanun yaparak sağlayan 31 yaşındaki Burçin Bayar, gitar çalmayı çok seven eşine minyatür bir gitar hediye edince minyatür enstrümanlar yapmaya başladı. Sipariş üzerine ağaçla yapılabilen her türlü enstrümanın minyatürünü yapabilen Bayar, bir minyatür enstrümanı iki günde bitirdiğini söyledi.

Eşine hediye edince çok beğenildi

Minyatür enstrüman yapımının, eşine yaptığı hediye ile başladığını belirten Bayar, “Eşim gitar çalmayı çok sevdiği için ona minyatür gitar yapmıştım. Çok beğenilince başka minyatür enstrümanlar yaparak sevdiklerime hediye etmeye başladım. Şimdi de siparişle enstrümanların minyatürlerini yapıp satışını gerçekleştiriyorum. Küçük parçaları birleştirmek daha zor oluyor. Bir minyatür enstrümanı iki günde yapıyorum. Önce şablonu çıkarıyorum, sonra o şablonu ağaç üzerinde işaretleyip bıçkı makinesinde kesiyorum. Sonra yuvarlama ve zımparalama işi geliyor. Minyatür enstrümanları orijinaline yakın yapmaya çalışıyorum. Bu sebeple çok beğeniliyorlar” dedi. (Ceren Atmaca - Halil Karahan/İHA)