Zor durumdaki esnafın işini kolaylaştırmak için kredi musluğunu açan devlet, isteyen esnafa ihtiyacına göre Hazine destekli kredi verecek. Krediyi isteyen 1, isteyen 5 yıl içinde düşük taksitlerle ödeyebilecek...

 

HER İHTİYACA ÖZEL

 

Acil nakide ihtiyacı olan veya araç, ekipman alacak esnafa kredi kapısı yeniden açıldı. İsteyen esnaf ve şirket yetkilileri, teminatları ve cirolarına göre 200 bin liraya kadar kredi kullanabilecek. Bu kredinin en önemli özelliği faizinin yıllık yüzde 5 olması. Mevcutta ek masraflarla birlikte ticari kredinin yıllık faizi yüzde 15’leri aşıyor.

VERGİ LEVHASI YETER

Bu kredi kamu bankası Halkbank aracılığıyla veriliyor. Yüzde 5 faizin fazlasını Hazine yükleniyor. Kredi için ‘esnaf sicil kaydının’ ve ‘vergi levhası’nın olması yeterli. Eski ve yeni tüm esnaf bu krediden faydalanabiliyor. Krediyi Halkbank verse de başvuru ‘Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’ne yapılıyor. Kooperatifler, incelemeyi yapıp onay verince banka devreye giriyor.

60 AYA KADAR VADE

Daha önce devlet destekli kredi alamamış esnafa öncelik var. Hatta özel bankalardan kredi alanlar da bu faiz indirimli krediye başvurma hakkına sahip. Halkbank, başvurunuzu Kredi Kayıt Bürosu aracılığıyla sicilinize de bakarak değerlendiriyor ve size uygun olan limitte krediyi veriyor. Kredinin vadesi esnafın seçimine kalmış 6 aydan başlayıp 5 yıla (60 ay) kadar çıkabiliyor.

TAKSİTLER İSTEĞE BAĞLI

faiz yüzde 4’e kadar düşüyor.1 yılın altında olan kredilerde seçme hakkın sahip. Vadesi gücüne göre istediği taksidi ödenebiliyor. İsteyen ödeme 1, 3, 6 aylık taksiteler halinde niteliğinde. 200 bin liralık kredi faiz indirimli bu kredi cansuyu yatırımlar hazırlanan esnaf için Zorda olan veya yeni

PARA GARANTİ ALTINA ALINIYOR

Faizsiz krediye ilk kez başvuracak esnaf ve sanatkarlardan genelde ipotek ve kefil isteniyor. Bu kişilerin daha önce kefalet kooperatiflerinde kaydının olmaması nedeniyle, sermayenin garanti altın alınmak isteniyor. Kredinin devlete geri dönmesi önemli. Sicili temiz, aldığı borcu ödeyenler için uygulama katı değil. Ama, krediye ulaşımın önündeki bürokratik engellerin yumuşatılması talepler arasında.(Hürriyet)