EGE MECLİSİ - Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. kuruluş yıl dönümü, İzmir'de coşkuyla kutlandı. Vatandaşlar, Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanı alanını doldururken, geçit töreni büyük gurur yaşattı.  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi İzmir'de de coşkuyla kutlandı.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önce valilik makamında tebrikleri kabul etti. Protokol, daha sonra Cumhuriyet Meydanı alanına geçerek İzmirli vatandaşları selamladı. Büyük coşkuyla başlayan kutlamalarda, halk oyunları ve zeybek gösterisi ilgi topladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma ve şiir dinletilerinin ardından Cumhuriyet Meydanı’daki bayram kutlaması geçit töreni ile son buldu.

“Tarihimizin en büyük dönüm noktası”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajının okunmasının ardından kürsüye çıkan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, “Bu toprakları bize vatan kılmak için Malazgirt’ten beri kesintisiz bir şekilde sürdüğümüz mücadelemizin her bir aşamasında şehit olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Kurtuluş Savaşımızı kazanarak bizlere son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’ni armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını sonsuz minnet ve şükran duygularıyla yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal önderliğinde tüm imkansızlıklara rağmen inanç ve kararlılıkla yönetilen Kurtuluş Savaşımız tarihte eşine zor rastlanır bir zaferle sonuçlanmıştır. Bu zaferin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni kurulan devleti, Cumhuriyet ile taçlandırarak, tarihimizin en büyük dönüm noktalarından birini gerçekleştirmiştir. Ülkemizin kalkınmasının ve modernleşmesini sağlayan Cumhuriyetimizin 94. kuruluş yıl dönümünü bir kez daha kutluyorum. Bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

15 Temmuz vurgusu

Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen köklü değişiklikler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyet yolunda büyük ilerleme kaydettiğini dile getiren Ayyıldız, "Ülkemizin sadece bölgesel bir güç olmakla kalmayıp küresel bir güç haline gelmesi yolunda da büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Devlet ve millet birlikteliği ile ülkemizin daha da gelişmesi için büyük çaba göstermeliyiz. 15 Temmuz direnişinde olduğu gibi milletimizi, devletimizi ve demokrasimizi her koşulda korumalıyız. Uluslararası arenada yaşananlar ülkemizin de içinde bulunduğu bölgemize yönelik paylaşımların yeniden belirlendiği zaman diliminde bulunuyoruz. 15 Temmuz direnişi Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri alanlarda ne kadar güçlü olduğunu, artık üzerinde operasyon yapılamayacağını dosta düşmana göstermiştir” diye konuştu.(Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri -İHA)