Bunlardan çocuk parası, doğum yardımı, yarım gün çalışma parası, süt ve emzirme parası öne çıkıyor. 15 Mayıs 2015’ten sonra doğan anneye çocuk parası veriliyor. Buna göre; tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor. 

İNTERNETTEN BAŞVURU

Yeni doğan çocuk yardımı için Aile Bakanlığı İl Müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara yapılıyor. TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den de başvuru imkanı var. Başvuruyu istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Para 2 ay içinde ödeniyor. Doğum yapan kadınlara 133 lira ‘emzirme ödeneği (süt parası)’ da veriliyor. Bu para çalışan, çalışmayan her anne için veriliyor.

PRİM ŞARTINA DİKKAT

Süt parası için doğum yapan kişinin SSK veya Bağkurlu olması ve doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün prim yatırılması ve prim borcunun olmaması gerekiyor. Anne sigortalı değilse para, sigortalı eşe veriliyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru için 5 yıl süre var.

EN YÜKSEĞİ RAPOR PARASI

16 HAFTA ÜZERİNDEN

Çocuğu doğan anneye yapılan en yüksek tutarlı ödeme ise doğum (rapor) parası. Bu para maaşa göre değişiyor. Çalışan kadınlar doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor. Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik (rapor) ödeneği alır.

E-DEVLET'TEN BAK!

İş göremezlik ödeneği için doğumdan önceki bir yıl içinde en az ‘90 gün sigorta primi’ ödenmiş olmalı. 16 hafta doğum izni yapan bir anneye, aldığı brüt maaşa göre 4424 liradan 33 bin liraya kadar ödeme yapılıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla ‘turkiye.gov.tr’ye girerek doğum parasının yatıp yatmadığını sorgulayabilir.

MAAŞIN YARISINI DEVLET ÖDÜYOR

Kadın işçi, doğum izninin bitiminden sonra İşkur’a başvuran anne 6 aya kadar izin kullanabilecek. Süre doğum sayısına göre değişecek. İlk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay süreyle yarım gün çalışma yapılabilecek. Bunun için anne adına son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmeli. Anne patrondan yarım maaş, devletten ise 822 lira alacak.

BAKICI PARASI

Annelere yardımlar bununla bitmiyor. Devlet çalışan annelere dadı yardımı vermek için proje geliştirdi. Ankara, İzmir ve Bursa gibi illerde bu yıl sigortalı anne başına 400 euro’ya kadar ödeme yapıldı. 15 bin anne bundan yararlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu’nun yaptığı açıklamalar 1500 TL olarak hesaplanan bakıcı desteğinin 2018’de de devam edeceği yönünde.(Posta)