EGE MECLİSİ - İzmir'in Ödemiş ilçesi çevresinde, kasım ayı itibarıyla etkili olan soğuk hava nedeniyle endişelenen patates üreticileri, hasat öncesi tarlaları elyaf örtülerle kapatarak önlem almaya başladı.İkinci ürün patateste hasat dönemi yaklaşırken, Ödemiş ilçesindeki patates üreticileri zirai don tehlikesine karşı harekete geçti. Patatesleri kırağı ve don tehlikesine karşı korumak isteyen üreticiler, kara kış iyice bastırmadan tarlalarını elyaf örtülerle kapladı. Üreticilerin elyaf kullanımı yörede giderek yaygınlaştırırken, dekar başına elyaf maliyetinin 200 lira civarında olduğu ifade edildi.

"Elyaflar etkili bir çözüm"

Ödemişli Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, elyaf örtünün patates tarlalarını kışın başında don etkilerinden korumak adına etkili bir çözüm olduğunu ifade ederek, "Zirai örtü çalışması bölgemizde her geçen gün yaygınlaşıyor. Örtülerin üreticilere maliyeti dekar başına 180-200 lira civarında. Aralık ayındaki don tehlikesine karşı tarım alanları örtülüp hasat dönemine kadar kalıyor. Şu an patatesler biyolojik gelişimini tamamlamış durumda. Ancak hasat için 15-20 gün daha beklenilmesi gerekiyor. Böyle olunca tarlalarda toprak altında bekleyen ürünün koruma altına anılması gerekiyor" dedi.

Üreticiler tetikte

Olası bir soğuk hava ve don olayında patateslere soğuk vurmaması için toprak altındaki ürünü korumaya çalışan patates üreticisi Serkan Üf, sonbaharın ardından gelen soğuk hava tehlikesine karşı tetikte beklediklerini söyledi.

Don tehlikesine karşı sulama ve elyafla koruma önlemi alan Serkan Üf, patatesleri soğuk havaya karşı koruyabilmek için ek maliyet ile karşı karşıya olduklarını belirterek "Üreticilerin ürün maliyeti her geçen gün artıyor. Zor hava şartlarında üretim yapmaya çalışıyoruz. Büyük emek harcıyoruz. Bugün elyaf çarşıda kalmamış durumdadır. Binlerce dönüm arazide ekili patatesi koruyabilmek için üretici çarşıdaki elyafı bitirdi. Üreticiler olarak yetiştirdiğimiz üründe mağduriyet yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, son yıllarda patates üreticisinin dip yapan fiyatlar karşısında büyük zararlara uğradığını belirten Serkan Üf, patatesin kilo başına maliyetinin 60 kuruş civarında seyrettiğini belirterek, fiyatın 1 lira civarında olması durumunda sezonu mutlu kapatacaklarını ifade etti. Üf, bu yılki fiyatların 70 kuruşun altına düşmesi durumunda Ödemişli patates üreticilerinin zarara uğrayacağını da sözlerine ekledi. (Onur Şahan/ İHA)