EGE MECLİSİ - İzmirli gazeteci-yazar Engin Tatlıbal ile Google Books etiketiyle e-kitap olarak yayınlanan eseri, “İzmir’in Gökyüzündeki Ruhu” hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik...

 

Kitap fikri nasıl doğdu?

İzmir'in sosyal ve ekonomik tarihi üzerine uzun süredir çalışıyorum. Gazeteci olarak çeşitli zamanlarda ve mecralarda yayınlanan makalelerimi kitap bütünlüğü içinde bir araya getirmeye üç yıl önce karar vermiştim. Daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış kapsamlı bir giriş bölümü ile birlikte iki yıl kadar önce kitap ortaya çıktı. Yayınlandı yayınlanacak derken Google Books ile yaptığımız görüşmelerin olumlu sonuçlanmasıyla e-kitap formatında yayınlamanın iyi olacağını düşündük ve Eylül ayında kitap, Play Store'da yerini aldı.

 

Neden e-kitap formatını tercih ettiniz?

Bunun iki sebebi var. Öncelikle vurgulamak gerekiyor ki, dünyanın gittiği istikamet, online yayıncılığı giderek güçlendirdi ve çok değil, bir kuşak sonra dijital yayınlar, basılı yayınlar kadar okunuyor olacak. Hatta bazı batı ülkelerinde kağıda baskı yapmayı tamamen bırakan gazete ve dergiler var. Kültürel içeriklere internet yoluyla ulaşma oranı giderek artıyor. Bakın bir örnek vereyim, New York Times'ın basılı tirajı 570 bin civarında, ama aynı gazeteyi e-gazete olarak 2,5 milyon insan okuyor. Bu birincisi... İkincisi ise, yayınevlerimiz ekonomik sebeplerle ve haklı olarak, yayınlayacakları kitapların türleri konusunda hassaslaştılar. Onlara da anlayış göstermek gerek.

İzmir kent kültürü son yıllarda hem basında he de sosyal medyada popüler konulardan biri haline geldi. Eski İzmir fotoğrafları sıklıkla paylaşılıyor ve insanlar İzmir'in tarihini en azından görsel olarak merak ediyor. Ancak siz nostaljik bir bakış açısından ziyade sosyo-ekonomik ve sınıfsal bir bakışla İzmir'i yazdınız. Bunu biraz açıklar mısınız?

Elbette. Ben 2011 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Eğitimi Bölümü'nde iki yarıyıl misafir öğrenci olarak bulundum ve matbu Osmanlıca'yı öğrendim. Çünkü Osmanlıca bilmeden tarih araştırması yapmak, ancak bir hobi faaliyetidir. Benzer şekilde ekonomik sınıflar, mülkiyet ilişkileri ve bunların sosyokültürel yansımalarını bilmezseniz, tarih ancak romantik ve nostaljik bir uğraş olarak kalır. Ama tarih, prensesi ejderhadan kurtaran prens hikayesi değildir. İzmir'de bir asır öncesine kadar var olan etnik ve dinsel toplulukların ilişkilerini, neden ve nasıl bir arada yaşadıklarını, sahip oldukları ortak kültürün temellerini ele alırken bu gözlüğün mutlaka takılması gerekiyor. Ben de İzmir'in Gökyüzündeki Ruhu'nda biraz bunu yapmaya çalıştım.

 

Peki bu karamsarlık neden? Kitapta İzmir'in bugünü ve geleceği konusunda biraz umutsuz görüyoruz sizi...

Güzel şeyler de oluyor elbette, ama bunlar bizi genel bir iyimserliğe taşıyacak kadar yoğun değil ne yazık ki. Ya da en azından benim gözlemim bu yönde. Evet, kitabı yazıp bitirdiğimde ben de dedim "Ulan çok mu karamsar oldu acaba" diye. Ama kentini, ülkesini ve dünyayı anlamaya çalışan bir insan olarak kısa vadeli bir iyimserliğe sokamıyorum kendimi bir türlü. Uzun, ama baya uzun vadede ise her şeyin çok güzel olacağını düşünüyorum. Atatürk ne diyor: "Ne olursa olsun, mutlak bir nura doğru yürümekteyiz."

 

İzmir'in Gökyüzündeki Ruhu, ilk kitabınız. Önümüzdeki süreçte yeni kitaplar gelecek mi?

Masamın üzeri dopdolu ve karmakarışık (Gülüyor). Evet, 12'inci asırdan günümüze İzmir ve çevresini konu alan bir kitap üzerinde çalışıyorum. Yarısı yazılmış halde iki yıldır duran romanım da "Beni bitir, beni bitir" diye ısrar ediyor. Yoğun tempo içinde, en kısa zamanda ikisini de bitirmeyi ümit ediyorum.

 

Engin Tatlıbal'ın "İzmir'in Gökyüzündeki Ruhu" isimli kitabı, Google Play Store'dan edinilebiliyor: https://play.google.com/store/books/details/%C4%B0zmir_in_G%C3%B6ky%C3%BCz%C3%BCndeki_Ruhu?id=Ac80DwAAQBAJ

Engin Tatlıbal kimdir? 

Gazeteci ve televizyoncu.

1980 yılında İzmir’de doğdu. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunudur.

Üniversite yıllarında Edebiyat ve Eleştiri Dergisi çevresinde bulundu. Kum ve İzmir İzmir dergileri ile mgkmedya.com sitesinde şiirleri ve İzmir’in tarihi üzerine yazıları yayınlandı.

2006 yılında İzmir TV’de çalışmaya başladı. Yeni Asır TV’de ekonomi, haber ve kültür-sanat programları hazırlayıp sundu. Yeni Asır gazetesinde kent ve politika muhabiri, Ege Meclisi gazetesinde haber müdürü olarak görev yaptı. Özel sektörde iletişim danışmanı olarak çalıştı, politik basın danışmanlığı yaptı. Gözlem gazetesinde editör ve muhabir, News From Turkey gazetesinde yazı işleri müdürü olarak çalıştı.

Engin Tatlıbal, 2013 yılından beri Duygu Tatlıbal ile evlidir.

İzmir’in Gökyüzündeki Ruhu, ilk kitabıdır.