EGE MECLİSİ - İzmirli olmayanların adını bile duymadığı "boyoz", turistlerin gözdesi "kumru" ve kente özgü zeytinyağlılar... Şehre gelenlerin yemeden dönmemesi gereken kente özgü  lezzetler... 

BOYOZ

Boyoz, 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir'de kahvaltıların vazgeçilmezi olan boyoz, genellikle haşlanmış yumurta ve beyaz peynirin yanında geleneksel içeceğimiz olan çay ile birlikte tüketilir. 

KUMRU

İzmir'e özgü kumru denen bir hamur işi ve bununla hazırlanan sandviçlere verilen addır. Kumru, simit (İzmir'de gevrek denir) hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırdığından bu ismi almıştır. İzmir'de kumruyu fırınlardan sade olarak alabileceğiniz gibi; sokak satıcıları ve tezgahlardan içerisine domates, yeşil biber ve İzmir tulumu (peynir) konmuş olarak da alabilirsiniz. Ayrıca büfelerde, içine kömürde pişirilmiş sucuk, salam, kaşar peynirinin (bir başka çeşidinde de ek olarak eritilmiş Sayas peyniri bulunur) ve domatesin yanı sıra üzerine ketçap ve mayonez eklenmesi ile hazırlanmış sandviç olarak da tüketime sunulur. Özellikle İzmir'in ilçesi olan Çeşme'de çok meşhurdur ve İzmirliler tarafından Çeşme Kumrusu adı ile de anılır. 

LOKMA

Ortası delikli olacak şekilde yuvarlak veya küçük küre şeklinde hamurlardan yapılan iki tipi vardır. Yuvarlak şekilli olana İzmir lokması; küre şeklinde olana Saray lokması denir. (İzmir'de Saray lokmasına Karşıyaka lokması da denir.) Lokma, özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İzmir'de dini öneme sahip günlerde kalabalık köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Özellikle ölünün ardından hayır amacıyla veya sünnet düğünlerinde davetlilere dağıtılmak üzere lokmanın taze olarak hazırlanması, pişirilmesi ve dağıtılması adettendir. 

İZMİR KÖFTE

Ünü tüm ülkeye yayılan İzmir köfte, İzmir mutfağının en sevilen ve en lezzetli tatlarındandır. Patates, domates ve biberin köfte ile birlikte fırınlanması ile yapılan bu yemek, İzmirliler için vazgeçilmezdir. 

İZMİR TULUMU

İzmir’e özgü tatlardan olan İzmir tulumu kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan İzmir tulumu, yağlı koyun ve inek sütünden elde edilen kendine özgü tat ve aroması ile yöresel bir lezzettir. İzmir dışında başka şehirlerde bulmanın oldukça güç olduğu bu peynirden eve dönüşte yanınıza almak isteyebilirsiniz.

EGE'NİN OTLARI 

Ege Bölgesi insanı, ot yemeye çok düşkündür. Ege'nin metropolü olan İzmir'in ilçelerinde bile yol kenarlarında elinde bıçakla ot toplayan İzmirliler görebilirsiniz. Nerede bir ot görseler, dayanamaz toplamak isterler. Çoğunlukla zeytinyağlı yemeklerde ve salatalarda kullandıkalrı otları kimi zaman da etli yemeklerin içerisinde katabilirler. İzmir'de bugüne kadar adını bile duymadığınız farklı ot çeşitleriyle karşuılaşabilrisiniz. Ege otları arasında radika, cibez, şevket-i bostan, deniz börülcesi, arapsaçı, turp otu, hardal otu, bambul, dağlama, eşek dikeni, eşek marulu, kazayağı, kenger, hindiba, gelincik, marata, tarla çakısı, tarla çivisi, kışkış, köremen, sakız, su teresi, gelincik labada, sinirotu, helvacık, kuşkonmaz, stifno ve yaban enginarı yer alır. Ot yemekleri arasında ise, kabak çiçeği dolması, acı ot kavurması, papucaki, silkme, ısırgan salatası, kuzu etli şevket-i bostan, zeytinyağlı turp otu, ebegümeci dolması, koçinüsto, gelincik böreği, radika salatası, domatesli börülce, kirmen kabağı ekşilemesi, devetabanı otu kavurması, sütlü ebegümeci, kazayağı salatası, eşek turpu sündürmesi gibi birbirinden farklı isimlerle anılan birçok çeşit yer alır.

 

İZMİR'DE ONA ÖYLE DEMEZLER

İzmir'in yanı sıra diğer şehirlerde de tüketilen ancak İzmirlilerin farklı isimler verdiği besinler de bulunmaktadır. Satın almak istediğinizde İzmir lugatı kullanmazsanız, almak istediğinizden farklı bir şeyle karşılaşabilirsiniz. 

 

ÇİĞDEM, GEVREK, DOMAT, DARI

İzmirliler; çekirdeğe: çiğdem, simide: gevrek, domatese ise domat derler. Sokaklarda seyyar olarak, İzmirlilerin "Darı" adını verdiği hatta satıcıların "Süt Darı" diye sattığı mısırı görebilirsiniz. İzmir'de besin ürünlerinin yanı sıra birçok farklı ürüne de farklı isimler verdiği görülür. İzmirliler için "Ada", yazları gitmekten büyük zevk aldıkları Kuşadası'nın adıdır. Çamaşır suyu olarak bilinen temizlik ürününe de "Klorak" derler. 

Unutmayın ki; nasıl siz İzmir'e gelince zorlanıyorsanız, İzmirliler de şehir dışına çıkınca alışmakta zorluk çekiyorlar.