EGE MECLİSİ - İzmir'in Bornova ilçesinde okul çıkışı öğrencilerinin velilerini beklediği esnada arkasından bıçaklanan Sınıf Öğretmeni Namık Gençay, o anları anlattı. Gençay, kendisini bıçaklayan kişinin uyuşturucunun etkisinde olduğunu söyleyerek, "Onun da kurtarılması lazım" dedi.

Doğanlar semtinde bulunan Batı Çim İlkokulunda geçtiğimiz Çarşamba günü meydana gelen olayda, Sınıf Öğretmeni Namık Gençay, okul çıkışında öğrencilerini velilere teslim etmeyi beklediği sırada Ömer S. (24) tarafından sırtından bıçaklanmıştı. Bıçaklanma anını anlatan Gençay, olayın velileri beklediği andan gerçekleştiğini söyledi. Bir anda sırtından darbe aldığını fark ettiğini ifade eden Gençay, elimi darbe aldığım yere uzattığımda kan görünce arkasını döndüğünü ve bıçaklı bir şahısla karşılaştığını söyledi. Gençay, “Çarşamba günü okul çıkışında çıkışında okulda uygulama gereği saat 5 Buçuk civarı çocukları toparlayıp okul bahçesine indiriyoruz yine güvenlik amaçlı her bir çocuğu yine birinci sınıf oldukları için hem trafik hem başka sorun olmaması için ailelerine teslim ederiz okulumuzda bu şekilde işleyen bir uygulama var. Aynı şekilde biz o gün çocukları aşağıya indirdik, 14 sınıfımız var B blokta 1. Sınıfta okuyan bende kendi sınıfımla aşağıya indim diğer arkadaşlar gibi her bir öğrenciyi anne-babasına ailesine teslim ettik. Birkaç öğrenci orada kalmıştı, anne babalar çocuklar birinci sınıf olduğu için durumları ile alakalı sorular sordular aniden sağ tarafımdan bir darbe aldığımı hissettim döndüğümde genç birisinin elinde bıçak olduğunu fark ettim. Elimi darbe alınan yere koyduğumda bir kanama olduğunu gördüm. Karşımdaki kişi birkaç hamle daha yaptı, ben yere düştüm orada kısa süreli bir arbede yaşandı. Bir öğretmen arkadaş ve sınıf annesinin bir müdahalesi oldu saldırgana karşı, o zamanda veliler saldırgana müdahale ettiler, bıçağı elinden aldılar; etkisiz hale getirdiler. İlk saldırıda ben bıçak darbesi aldığımı fark ettim sonra A bloğa doğru yöneldim, ambulans çağrıldı. Ambulans geldi ilk müdahale oldu ve Ege Üniversitesi hastanesinde acilde müdahaleden sonra eve çıktım” dedi.

 

“Öğretmenler, veliler ve öğrenciler tedirgin”

Kendisinin bıçaklanmasının ardından diğer çalışma arkadaşları, veliler ve öğrencilerinin de güvenlik konusunda tedirginlik yaşadığını aktaran Gençay, “Bu da işin acı bir tarafı, güvenlikle ilgili de yaşanan bir sorun var bu bir gerçek, işin acı tarafı bu saldırıya uğrayan tek öğretmen ben değilim daha önce de birçok meslektaşımızı da kaybettik. İsmini şu an anımsamıyorum ama hamile bir meslektaşımızın da öldürüldüğünü hatırlıyorum. İzmir de böyle bir olay yaşamıştık. Bu tür olaylar biraz sık tekrar etmeye başladı. Okulda tabi hem veliler çok tedirgin hem öğretmen arkadaşlarım tedirgin. Öğrencilerin bir kısmının gözü önünde cereyan etti. Onların psikolojileri iyi değil tabi güvenlikle ilgili arkadaşların kaygıları onları da etkiliyor” diyerek güvenlik önlemlerinin artırılması lazım dedi.

 

“Cezaevi çözüm değil topluma kazandırılmalı”

Kendisini bıçaklayan Ömer S’nin uyuşturucu etkisinde olduğunu dile getiren Gençay, “Şahıs bildiğim kadarıyla madde bağımlısı. Çünkü davranışları ve konuşması kontrollü değil madde bağımlısı olduğunu biz sonradan öğrendik. 22 yaşında genç bir delikanlı aslında yani saldırıya uğradım ama bir eğitimci yönüyle baktığımız zaman bu kişinin bu yönüyle ilgili bir rahatsızlığı olduğu açık yani rahatsız bir genç o yaptığı şeylerin uyuşturucu etkisiyle olduğunu zannediyorum. Kurgulamışta olabilir benim bu konuyla ilgili bir uzmanlığım yok ama o genç için de üzücü bir şey onun kaybedilmiş bir yaşamı var. Kişisel görüşüm sadece ceza evine konmak değil. Onu da bir öğretmen yetiştirdi sonuçta ama ne yaşadı tam olarak bilemiyorum tabii ama bu çocukların rehabilite edilmesi lazım uzun tedavi edilmeleri gerekiyor. Bir süre işte ceza evinde tuttunuz yeterli desteği vermediniz zaman dışarı çıktığı zaman yine aynı ortam üzerine sürüklenecek. Alışkanlıktan kurtarılmamışsa yine aynı sorunları tekrar tekrar yaşayacak bir sorun olarak yine karşımıza çıkacak. Bununla ilgili de daha kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerekiyor” diye konuştu. (Abdülaziz Baydilli - Halil Karahan/İHA)