EGE MECLİSİ - Türkiye’nin en büyük Atatürk Maskı bakıma alınıyor. Olumsuz hava koşulları ve vandalların yol açtığı hasarlar nedeniyle sık sık zarar gören Atatürk Maskı, Buca Belediyesi tarafından bir süredir devam eden hazırlıkların tamamlanması üzerine kalıcı ve bilimsel bir çalışma ile Büyük Önder’e yakışır bir şekilde yenilenecek. İç ve dış bakımı yapılacak olan Atatürk Maskı’nın hava şartlarına dayanıklı olması ve bir daha bozulmaması için proje müellifi heykeltraş Harun Atalayman’ın da yer aldığı geniş bir ekip tarafından başlatılan çalışma 120 gün içinde tamamlanacak.

Türkiye’nin en büyük, dünyanınsa 10. büyük rölyef maskı olan ve Buca’nın gururu Atatürk Maskı, Buca Belediyesi tarafından bakıma alınıyor. 42 metrelik dev maskın bazı bölgelerinde güneş ve yağmurun etkisiyle boya çatlamalarının oluşması üzerine harekete geçen Buca Belediyesi, kalıcı çözüm için bilimsel temellere dayanan bir çalışma başlattı. 

Buca Belediyesi, Buca Çaldıran Mahallesi çevre yolu güzergahına bakan kayalıklarda konumlanan Atatürk Maskı’nın bulunduğu alana vinç girememesi nedeniyle bakım ve tamirat işlemleri daha önce özel bir dağcılık ekibinden destek alınarak yapılmıştı. Maskın hava şartlarından zarar gören yanak, kulak ve kaş bölgelerine ulaşmak için iplerle maska inecek olan dağcı ekipler, inceleme ve tespit çalışmalarının ardından boyama çalışmaları gerçekleştirmişti.

Kalıcı bir çözüm için bir süredir proje müellifi Heykeltraş Harun Atalayman ile ön çalışma yapan Buca Belediyesi yetkilileri, maskın zarar gören bölgelerini vinçlerle yerinde inceledi.Yapılan tespitler üzerine tamiratta kullanılacak malzemenin tespiti için HeykeltraşAtalayman’ın daha önce atölyesinde yapmış olduğu yapay kaya üzerinde uygulama çalışması yapıldı.

Maskın tekrar bozulmasını önlemek için dış yüzeyi kadar iç dokuyu da inceleyen ekipler Prof. Dr. Hikmet Aydın ile yapının çelik konstrüksiyonunda incelemelerde bulundu. Kullanılacak malzeme ve imalatları yerinde tespit eden ekipler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i kucaklayan dev maskını baştan aşağı yenilemek için çalışmalarına süratle devam ediyor. Çalışma 120 gün içinde tamamlanacak.