Emeklilik herkesin hayali. Ama çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün sayısında prim ödemeleri gerekiyor

İMKAN KALMADIYSA

Tabi bunun yanında yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri şart. Bazı sigortalılar yeterli çalışma imkanı bulamadıkları veya patronu primi eksik yatırdığı için gereken prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için sistem askerlik, doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor.

ÖDEME SGK'DAN

Tüm borçlanma imkanına rağmen rağmen yine de şartları tamamlayamayan milyonlarca vatandaş var. Bu kişilerin artık çalışma, yani emeklilik için gerekli primi doldurma imkanları da kalmadıysa SGK’da biriken primleri boşa gitmiyor. SGK, bu primleri toplu olarak geri ödüyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor. Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor.

ŞARTLARI KARŞILAMALI

Şartlardan ilki sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak. İkincisi ise emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak. Bu şartları taşıyanlar gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar

MÜRACAAT DİLEKÇEYLE

Yaş ve sigortalılık yıl şartını tamamladığı halde primler eksikse ve tamamlama imkanı olmayanlar paralarını geri alabiliyorlar. Bu hak vefat eden sigortalıların kanuni mirasçılarına da tanınıyor. Bu durumda kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor. SGK toplu ödemeyi kendiliğinden yapmıyor. Dilekçeyle başvurmak şart. Uzmanlar, “Primi tamamlama imkanı olanlar prim iadesi yerine emeklilik için çaba göstersin” diyor.(Posta)