Son olarak ‘Paradise Papers’ belgeleriyle gündeme gelen ‘vergi cennetleri’ndeki şirketleri CHP Meclis’e taşıdı. CHP’nin siyasi parti genel başkanları ile başbakan ve bakanların vergi cennetlerinde bulunması muhtemel servetlerinin araştırılması için verdiği önerge Meclis Genel Kurulu’ndaki AK Parti'nin oylarıyla reddedildi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın çocukları ve akrabalarıyla ilgili Paradise Papers'ta yer alan konularla ilgili soruşturma açılmasını istemesi üzerine CHP’nin verdiği araştırma önergesi reddedildi.
 
MHP MASAK araştırması da istedi

MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ise ‘off-shore’un yasa dışı olmadığını ancak para aklama faaliyeti olarak da kullanılabileceğini söyledi. Bunun vergiden kaçınma olarak da işlev gördüğünü aktaran Akçay, “Bu konuda Türk idari sisteminde sorumlu ve yetkili kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlardan en önemlisi MASAK’tır. MASAK’ın konuya ilişkin araştırma yapması ve varsa elde ettiği bulguları kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaşması gerekir” dedi. Akçay, Kurumlar Vergisi Yasası’yla vergi cenneti olarak da adlandırılan, haksız vergi rekabetine yol açan ülkelere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılabilmesi olanağı getirildiğini de hatırlatarak şunları kaydetti: “Bu maddeye göre, Bakanlar Kurulu’nca ilan edilecek ülkelerde yerleşik veya faaliyette bulunanlara ve Türkiye’de yerleşik kişilerin söz konusu ülkelerdeki iş yerlerine nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden her hâl ve şartta ödemeyi yapanlarca yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılması öngörülüyor. Ancak Bakanlar Kurulu şu ana kadar bu yetkisini kullanmamıştır. Dolayısıyla ‘vergi cenneti’ denilen ülkelerle yapılan ticarette vergi planlaması yapılabilmektedir ve yapılmalıdır.” dedi.
 
ENGİN ÖZKOÇ: REDDEDİLDİ
CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç  “CHP Grubu olarak Meclis’e araştırma önergesi sunduk; Paradise Belgeleri araştırılsın, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanına “itibar suikasti” mi yapılıyor, yoksa Başbakan’ın çocukları ülkemizden vergi mi kaçırıyor araştırılsın istedik. Talebimiz, AKP oylarıyla reddedildi!” dedi.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan Binali Yıldırım, Malta’da çocukları ve akrabalarına ait off-shore şirketlerine ilişkin yaptığı açıklamada şirketlerin varlığını kabul ederek, “Denizcilik küresel bir iştir. Bunun gizli saklı bir tarafı yok. Bir algı oluşturmaya çalışıyorlar” demişti.(Sözcü)