EGE MECLİSİ - İzmir’de yeni yılla birlikte suya ve otopark ücretlerine zam geliyor. Mevcut otopark tarifelerinde köklü değişikliğe gitmeye hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, içme suyu fiyatlarında da yüzde 10 oranında zam yapacak.

İzmir’de bir süredir tartışma konusu olan ve bu yıl üçüncü kez zamlanacak yeni su tarifeleri belli oldu. Su ve atık su fiyatlarındaki bu değişikliğin yanı sıra, otoparklara da zam yapmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yılbaşından itibaren mevcut sistemi yürürlükten kaldıracak. Gelecek yeni saatlik tarifelerle birlikte park ücretleri ortalama yüzde 25 artacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesinde yer alan yeni otopark ücret tarifeleri ile yeni içme su tarifesi bu yıl adeta cep yakacak. Su ücretlerinde 42 kuruşluk artışın yanı sıra, bir diğer önemli değişiklik de otoparklarda olacak. Senelerdir uygulanan 6 ve 12 saatlik park sisteminden vazgeçen belediye yönetimi, bunun yerine kısa vadeye dayalı ücret sistemini getirmeye hazırlanıyor.

 

SU ÜCRETLERİNDE YÜZDE 10’LUK ARTIŞ

Ocak ve Haziran’ın ardından bu yıl üçüncü kez gerçekleşmesi beklenen su ve atık su tarifelerindeki yeni zamla konutlarda kullanılan içme suyunun birim metreküp fiyatı 42 kuruş daha artacak. Yine yılbaşından itibaren geçerli olacak yeni tarife doğrultusunda, 20 metreküpe dek kullanımlarda 4 lira 16 kuruş olan içme suyunun metreküp fiyatı 4,58 liraya çıkacak. 20 metreküp ve üzeri kullanımlarda 9 lira 28 lira olan içme suyu, 10 lira 21 kuruşa yükselecek. Kademesiz olarak faturalandırılan konut dışı kullanımlarda ise metreküp fiyatları 9 lira 57 kuruştan 10 lira 53 kuruşa çıkacak. Yapılacak yeni zamlarla birlikte İzmir’de suyun fiyatı da dörtte bir oranında artmış olacak ve bir yıldaki toplam fiyat artışı da yüzde 25’e ulaşacak.

SAAT SINIRI DÜŞÜRÜLDÜ

Otoparklarda hazırlanan yeni tarifeye göre, kent genelindeki açık alanlarda ve yol kenarlarında hizmet veren otoparklara bir liralık zam öngörüldü. Şimdiye kadar 24 saate kadar 7 lira 50 kuruş park ücreti ödeyen İzmirliler, bundan böyle 12 saate dek 8 lira 50 kuruş, 12 saat üstü kullanımlara ise 17 lira ödeyecek. Açık alan otoparklarında abonelik fiyatları ise 30 liralık zamla birlikte 260 liraya çıkacak.

 

3 LİRA ZAM!

Yeni yılda geçerli olması beklenen yeni park yeri ücret tarifesinde en dikkat çeken nokta ise kapalı ve katlı otoparklarda yapılan fiyat artışları oldu. Saatlik sınırların revize edilmesiyle birlikte ücretlerde yaklaşık 2,5 liralık zam söz konusu olacak. Yapılan kapsamlı değişiklik uyarınca, 6 saate kadar 5 lira, 12 saate kadar 7 lira, 24 saate kadar da 14 lira park ücreti alınan eski tarifeler tamamen yürürlükten kaldırılacak. Bunun yerine 3 saate kadar 5,50 lira, 6 saate kadar 7,5 lira, 12 saate kadar 10 liralık ücret alınacak. Yani, işine gelip arabasını mesai saatleri içerisinde belediye otoparkına bırakan vatandaşlar bundan böyle 7 lira yerine 10 lira ödeyecek.

 

EN BÜYÜK ARTIŞ ABONELİK ÜCRETLERİNDE

Diğer yandan, otoparklardaki abonelik ücretlerine ortalama 70 liralık zam kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Tam Otomatik Katlı Otoparkı ve Göztepe, Konak, Mimar Kemalettin Caddesi, Çankaya, Alsancak’taki katlı otoparklar ile Kültürpark’taki yer altı otoparkında 240 liralık abonelik ücretlerini de 300 liraya çıkartacak. Hatay Pazaryeri Otoparkı’nda 160 lira olan abonman ücretleri 200 liraya, Kahramanlar Katlı Otoparkı’nda 100 liradan 120 liraya, Bostanlı, Bornova ve Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ndeki abonelik ücretleri ise 160 liradan 190 liraya çıkacak.

MERKEZİ VURACAK

İş merkezlerinin yoğunlukta olduğu Konak, Çankaya ve Kemeraltı gibi bölgelerdeki park ücretlerinde yapılan zamlar ise yaklaşık yüzde 50’yi bulacak. Alsancak, Kültürpark, Çankaya, Konak ve Mimar Kemalettin Caddesi’nde hizmet veren tesislerde 12 saate kadar 7,5 liralık ücret tarifesi kaldırılacak. Bunun yerine, kent merkezindeki bu tesislerde 3 saate dek 8 lira, 6 saate kadar 10 lira, 12 saate kadar ise 12 lira karşılığında araç park edilebilecek. İzmirliler 12 saati aşan kullanımlarda ise otoparklara 15 lira ücret ödeyecek.

 

1 OCAK’TAN İTİBAREN

Hazırlanan yeni otopark ve su tarifesi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon değerlendirmesinin ardından belediye meclis toplantısında onaya sunulacak. Ardından 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren de yürürlüğe girecek. (Bahri Karataş)